Då funkade toaletten på Stortorget – av Ulf Kriström

rp_Ulf-Kriström-190x190.jpg

Publicerat i Gefle Dagblad torsdag 13 september 2007.

 

Tidigare i år beslutade Gävle kommun att förbjuda urinerande på allmän plats, vilket nyligen ledde till ett GD-reportage där vi konstaterade att det i princip inte finns någon allmän toalett någonstans i centrum.

 

Bättre var det faktiskt förr.

 

Den hockeyrinkformade byggnaden i bakgrunden på den här bilden är busstationen i Gävle som den såg ut fram till 1970 då busstrafiken flyttades från Stortorget till Hamntorget.

 

Toaletterna-foto

 

Stationsbyggnaden låg ungefär där Brända Bocken finns i dag. Den innehöll bland annat en tidningskiosk (som syns närmast i bild) och väntrum (som också syns på bilden). Men inte nog med det. På baksidan, mot Nygatan, fanns ett par dörrar som ledde till offentliga toaletter en trappa ned. Hur det såg ut inne på damtoaletten känner jag av naturliga skäl inte till, men på herrarnas  avdelning fanns det alltid en dam som satt utanför dörren och tog ut en avgift. Beloppet har fallit ur minnet, men Håkan Wickberg som jag träffade häromdagen och talade om saken med har för sig att det kostade 10 öre.

 

Elegantare toaletter har man väl sett i sina dar, men madammerna som tog betalt såg i alla fall till att det var rent och propert där nere. Och rätt barska var de också, så besökarna passade sig noga för att inte svina er. Så var det då. Det skulle väl vara lite otidsenligt och olönsamt med toalettmadammer i dag, men det fungerade utmärkt på den tiden.

 

Ulf Kriström

Ulfs-böcker

————————-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-08-07 för Gavledraget.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top