Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 5-På museet

 

Gävle Museum

Dec 2000

 

FOTOGRAF PÅ MUSÉET

 

Att vara fotograf på ett museum uppfattas ofta av mina bekanta som ett ganska in­tresselöst arbete, allra helst när dom kän­ner till min tidigare sysselsättning som pressfotograf åt två stora stockholms­tidningar.

 

Får jag bara tillfälle att berätta vad det innebär att vara museifotograf för­står dom att det inte alls är ett trist jobb. Alla prylar i huset bör ju vara dokumente­rade och registrerade. Utställningar förbe­reds med vad det innebär av förstoringar, fotografier och reproduktioner m.m. Gamla hus skall dokumenteras, hembygdsgårdar, folkdräkter och alla antika saker som fort­farande finns bevarade.

 

 

 

Naturligtvis håller museifotografen långa tider på med att ko­piera gamla glasplåtar av varierande in­tresse, men säg ett yrke som inte har avig­sidor. Vi fick (Vi är flera fotografer an­ställda) i uppdrag att dokumentera Porslinssalen.

 

 

 

Länsmuseet är mäkta stolt över de fina och kuriosa samlingarna av porslin. Det är dyrbart gammalt ostindiskt porslin, porslin från mingperioden samt

I inte minst porslin av formgivare från ned­lagda porslinsfabriker. Vårt uppdrag nu gick ut på att upprätta en ateljéi Porslins­salen samt fotografera alla detaljer i färg och svart/vitt, ett nog så spännande arbete. Allt ifrån meterhöga mingvaser till små mockakoppar.

 

 

Museet 

Detta är publicerat med sonen fotograf Per-Erik Jäderbergs tillstånd.

 

GÅ till innehållsförteckningen över SAMTLIGA MEMOARER.

 

 

Fotograf Jäderberg
Mobil: 0705-12 26 26 E-post: info@j-berg.com
Övre Bergsgatan 9, 802 51 Gävle
Webbdesign: Perfica

 

—————————-

 

maj 09, 2012

 

Sammanställt av lisse-lotte@danielson

 

 

 

1 thought on “Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 5-På museet”

  1. Pingback: Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs memoarer – Innehållsförteckning | Gävledraget

Comments are closed.

Scroll to Top