Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 4. Brandvarnare

Gävle Museum

Dec 2000

 

BRANDVARNARE

 

Bilder från eldsvådor visar för det  mesta hur brandmän m.fl. arbetar för att släcka och bekämpa eld. Det är sällan som vi pressfotografer kommer före brandkåren. Den eldsvåda som visas här är en av de få gånger som jag lyckades komma först på plats.

 

En privat tipsare ringde och sa att det brann i ett boningshus vid Iggön. Brandkåren var larmad. Men om jag snodde på, så kunde det kanske bli så, att jag kom före dem.

 

Bara detta sporrade mig att göra tidernas snabbutryckning, och det att jag hela vägen låg ett par hundra meter före dem,  gjorde att jag väntade mig fina bilder.

  

Eldsvådan var som en nytänd blåslampa

 

Det är svårt att beskriva känslan när jag kom fram. Efter att ha parkerat och ställt undan bilen visste jag inte vad jag skulle börja med. Husets långsida som vette mot vägen hade åtta fönster. Ur dessa brann det som från en nytänd blåslampa. Lågorna sprutade rakt ut från alla fönster. Inte nog med att brann. Det märkliga var hur tyst allting var. Folk från huset rörde sig som i slow motion. De var noga med hur de lade ifrån sig de räddade sakerna från sina lägenheter.

 

Alla försökte rädda sina ägodelar

 

Det sista jag såg innan jag måste sätta mig i säkerhet och när brandkåren anlände, var hur en man kom bärande på en av de största TV-mottagare jag någonsin sett.

 

 

Tyvärr är det nog så man tänker vid en eldsvåda. Rädda teven – men man kanske glömmer viktiga familje- och minnessaker som foton.

 

Efter att ha varit med om en sån här händelse redan från början, tar det en ganska lång tid innan man hämtar sig. Det går inte att komma ifrån att tänka på de människor som råkat ut för denna olycka.

 

Idag skulle jag reagerat så att jag investerat i ytterligare en brandvarnare.

 

Detta är publicerat med sonen fotograf Per-Erik Jäderbergs tillstånd.

GÅ till innehållsförteckningen över SAMTLIGA MEMOARER.

Fotograf Jäderberg
Mobil: 0705-12 26 26 E-post: info@j-berg.com
Övre Bergsgatan 9, 802 51 Gävle
Webbdesign: Perfica

—————————-

maj 09, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson 

1 thought on “Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 4. Brandvarnare”

  1. Pingback: Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs memoarer – Innehållsförteckning | Gävledraget

Comments are closed.

Scroll to Top