Fotograf Evert “J-Berg” Jäderbergs Memoarer – Del 13. Tankbilen

 

 

Gävle Museum

Dec 2000

 

 

TANKBILEN

 

 

 

I slutet av femtiotalet började vi så smått att filma åt TV och gjorde ganska många glimtar på saker som hänt här uppe i vår del av landet . Till det arbetet hade jag inköpt en 16 mm filmkamera av märket Pailard. Det var inte ofta som ljud och bild synkade med varandra. De gånger vi hade ljud till våra små snuttar hade redigerarna ganska kämpigt att rediga så att bild och ljud stämde med varandra.

 

Eftersom vi ofta var i händelsernas centrum och hade filmkameran med i bilen blev det som fyllnad till stillbilderna ofta en filmstump att sända ned till Stockholm.

 

Så hände det sig att jag en sommardag kom åkande på Furuviksvägen in till Gävle. I  jämnhöjd med Knaperåsen var brandkåren sysselsatt med att avrusta efter en brand i en tankbil. Jag såg att en del plåtar lyste röda av hetta och tog chansen och ropade till brandsoldaterna: “Grabbar! Tag det lite lugnt och låt mig åka hem efter filmkameran så kommer nii TV ikväll!” Så kunde man fixa då, eftersom vi hade väldigt gott samarbete med brandkåren.

Vad skall det vara att ha en släckt bilbrand, sa dom. Vänta så får ni se, sa jag.  Jag är tillbaka på några minuter.

 

När jag kom tillbaka med nyladdad kamera sa jag till grabbarna att de skulle spruta på de fortfarande heta tankbilsplåtarna. Då uppstod den effekt jag räknat med. En väldig rök steg upp mot himlen och täckte nästan in hela området. Det såg ut som om bilen fortfarande brann och jag filmade från olika vinklar hur brandmännen kämpade. Jag tackade för hjälpen och körde snabbt in till stan. Det gick ett tåg till Stockholm vid elvatiden och jag hann sända filmen med det. På kvällen visades tankbilsbranden i TV. Den såg riktigt verklig ut.

 

Dagen efter visningen ringde Aktuellt och tackade för ett fint dramatiskt arbete. Dessutom kom en postanvisning femtio kronor som extra honorar. Det var mycket pengar på den tiden.

 

 

Detta är publicerat med sonen fotograf Per-Erik Jäderbergs tillstånd.

 

GÅ till innehållsförteckningen över SAMTLIGA MEMOARER.

 

 

 

 

Fotograf Jäderberg
Mobil: 0705-12 26 26 E-post: info@j-berg.com
Övre Bergsgatan 9, 802 51 Gävle
Webbdesign: Perfica

 

—————————-

 

maj 15, 2012

 

Sammanställt av lisse-lotte@danielson

 

Scroll to Top