Diverse: IS, Skabb och Drogpoliser.

 

Publicerat i GD 8/10 2014

Demonstration mot IS

 

IS

 

En spontan demonstration utan tillstånd stoppade trafiken vid rondellen vid Gävles västra infart. Stämningen blev upprörd när polisen ville flytta på demonstrationen.

 

Ett hundratal kurdiska demonstranter ville uppmärksamma och protestera mot terrororganisationen IS blodiga aktioner i Kurdistan och i synnerhet det som sker i den kurddominerade staden Kobane i norra Syrien. Under nära en månad har Islamiska statens attacker pågått. 160000 männiksor har flytt över gränsen till turkiska Kurdistan.

 

  • – Flygräderna bara fortsätter. Medan världen tittar bort. USA:s och Turkiets inblandning är bara ett spel för gallerierna. Det Turkiet i själva verket vill är att gå in i de kurdiska delarna av Syrien och få kontroll över kurderna ock PKK i synnerhet. Man hindrar människor från att fly till Turkiet samtidigt som man blundar och låter IS passera, säger Bedirhan Tercan.

Han säger att han har många vänner och anhöriga som dels är utsatta för attackerna, dels deltar i striderna mot IS.

 

  • – Det här har splittrat familjer som hamnat på varsin sida och gränsen. Det som händer är fruktansvärt och ingen gör något.

 

Ett flertal polispatruller ingrep mot demonstrationen, som hindrade trafiken, vilket skapade en bitvis hätsk stämning.

Sofia Öhlander

 

——————

Gratis medicin mot skabb

Publicerat i Arbetarbladet Onsdag 8 oktober 2014

 

skabb

 

Många asylsökande har avstått från att köpa skabbmedicin då den är för dyr. Men hudåkomman har spridits snabbt, och nu ska Migrationsverket betala för salvan.

 

Hudsjukdomen skabb har de senaste månaderna fått stor spridning på hela landets Migrationsverk. Nu har de i Gävleborg beslutat att bekosta medicinen för de drabbade asylsökande.

 

  • – Migrationsverket har upptäckt att det är många som inte köper medicin, eftersom de inte har råd. Då beslutade de sig för att subventionera den, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

 

Medicinen är en salva som inte omfattas av läkemedelsförmånen. Det innebär att drabbade måste köpa den receptfritt på apoteket, där en dos kostar drygt 230 kronor. För en barnfamilj med många drabbade innebär det flera doser, och dessutom ska behandlingen upprepas.

 

  • – Även svenska familjer kan tycka att det blir ett dyrt pris för att smörja på sig kräm, säger Signar Mäkitalo.

 

Asylsökande är dock extra utsatta för risken att drabbas av skabb. Åkomman sprids snabbt mellan människor som lever nära inpå varandra, vilket är vanligt på Migrationsverket. Det har däremot ingenting med hygien att göra.

 

Skabb är inte farligt på något vis men kan ge klåda och utslag.

 

Genom att Migrationsverket bekostar medicinen vill man hindra att skabben sprider sig ännu mer.

 

Julia Östlund

 

————

Vill se fler drogpoliser

Publicerat i Gefle Dagblad Onsdag 8 oktober 2014

 

spice

 

GÄVLE Kriminalisera allt spice och ge drogpolisen mer resurser. Det menar Laila Pettersson i Föräldraföreningen mot narkotika. – Gatulangningsgruppen räddar liv. säger hon.

 

För en tid sedan pratade hon med en mångårig missbrukare som testat de flesta droger på marknaden. Han fick en nära döden-upplevelse av spice.

  • – Han kände sig fruktansvärt tung i kroppen, hjärtat och andningen var på väg att stanna av. Han var helt säker på att dö, säger hon.

 

Missbrukaren vittnade också om hur spice har förändrats på senare år.

  • – Förut kunde han röka en hel bong, senast slocknade han efter en halv, säger Laila Pettersson.

 

Som ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Gävle kommer hon i första hand i kontakt med anhöriga till missbrukare. Oron är stor över riskerna med spice.

  • – Det gör fruktansvärt ont i oss föräldrar, barnen är det käraste vi har, säger Laila Pettersson.

 

Kampen mot spice skulle underlättas av ett totalförbud, menar hon. Polisen borde också få större resurser.

  • – Polisens gatulangningsgrupp har gjort otroliga insatser. De bygger en relation med grabbarna och tjejerna som missbrukar, de är ute och stör och visiterar och har räddat livet på några ungdomar, säger hon.

Erik Wikström

————–

Uppdaterat av Lisse-Lotte Danielson 2014-10-27 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top