Cirkusflickan La Bella från Gävle – av Per Arne Wahlberg

Rektor och teaterforskare från Norrköping

Från Åke Nyléns tidningsurklipp.

 

 

Klicka på bilden för att få den förstorad och läsbar.

 

Blågubbens gård låg på Öster i Gävle, med adress Ruddammsgatan 67. Här bodde Val­borg Elisabet Gröning. Hon kallades Bojan och var född 1890. Modern Brita Gröning var ogift och hade även en son. Mannen som hon skulle gifta sig med hade stuckit. Hon försörj­de sig och barnen på ett litet mjökmagasin och med matservering.

 

 

 

Kring sekelskiftet kom ofta kringresande cirkusar till Gävle, och många övervintrade här. Cirkusparet Julia Andersson och gävle­sonen Knut Lindberg hade hyst in sig Blå­gubbens gård och fick ögonen på lilla Bojan. De övertalade Brita att Bojan skulle få det bättre som artist på cirkusen än i det fattiga hemmet och så blev de en slags fosterföräl­drar för den då fyraåriga flickan.

 

 

Cirkuslivet var hårt. Det var arbete som gällde, inte lek. Fast Bojan var intresserad och hade lätt för att lära, fick hon ofta stryk med ridspöet av Julia. Bojan debuterade som femårig dansös och akrobat, presenterades i 6-7-årsåldern som Skandinaviens minsta konstberiderska och gjorde några år senare under artistnamnet La Bella Ingeborg, “stor­artade prestationer på stram ståltrådslina“.

 

Julia hade svårt att acceptera att Bojan med tiden fick en egen vilja – och att hon för­älskade sig. Cirkuskollegan Charles Bazola hjälpte Bojan att rymma från Julia, de två gif­te sig och turnerade med framgång på cirku­sar i olika länder. Mormor Brita i Gävle tog under en period han dom deras barn.

 

 

Vid krigsutbrottet 1939 befann de sig i Tyskland. Charles internerades, eftersom han var fransk medborgare. 1941 släpptes han och kunde förena sig med fru och dotter i Gävle. Makarna uppträdde ytterligare en tid med akrobatiska dansnummer – sista gången i revyn “Vi bjuder till” på Gävle teater i no­vember 1942.

 

 

Charles och Ingeborg blev sedan tidningsbud och tyckte att det var en behaglig tillvaro. Han avled 1946. Bojan gifte om sig, avled 1970 och vilar på gamla kyrkogården i Gävle. Per Arne Wahlberg, rektor och teaterforskare från Norrköping, har forskat i deras öden.

 

Se även

CIRKUSPRINSESSAN FRÅN GÄVLE.

Läs mer om Ingeborg här

Mer info om Cirkuesfamiljerna

——————————–

November 2 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website