Sixten Ecklund- Julius tivoli-I. Jacobsson-Murén

 

Presentation av Sixten Ecklund från Gävle och hans Tivoli ”Julius nöjesfält”.  Materialet kommer från en person som ingår i släktträdet Murén (- Per Murén).

 

 

Vem var Sixten Ecklund? Vid sökning på internet finns det inte mycket material med undantag av en tidningsartikel i The Billboard 1947.

 

Utdrag ur artikel i the Billboard, ”världens förnämsta nöjestidning” som utkommer veckovis och som här har översatts till svenska:

 

LOS ANGELES 25 januari 1947

 

Sixten Ecklund säger att utsikterna för svensk utveckling är utmärkta. Han är ledare för en Svensk Park och tivoliägare. Han tillbringade 9 dagar i södra Kalifornien på en rundresa mellan olika parker och andra nöjesfält. Han letar också efter åkattraktioner att ta med hem. Han åtföljs av sin fru Irme och sin förman Einar Jacobsen. Ecklund var från början byggnadsentreprenör men började med nöjesfält för 12 år sedan genom att gifta in sig i en tivolifamilj. Ecklunds tivoli heter Julius Nöjesfält. Det firade nyligen 50 års verksamhet. Tivolit reser runt med 27 järnvägsvagnar. Han och hans fru reser runt med tivolit under säsongen medan hans frus mor Frida Fredriksson sköter nöjesparken.

 

Ericksons park är förstås typiskt europisk till sin karaktär, har stora dansgolv och picknic områden. Den har också en scen för skådespel som komplement. Nöjesparksäsongen är från 30 april till 10 Oktober. Resrutten för sommaren är normalt fastställd vid jultid. Schemat innehåller besök från 10 dagar till 3 veckor på en plats. Resor sker mellan söndag och torsdag. Man använder egen personal och en del lokala arbetare. Alla är medlemmar i en fackförening. Strejker är mycket ovanliga.

 

I de flesta städer börjar förlustelserna kl 17 och stänger vid midnatt medan de på en del platser är öppna mellan 19 och 22.

 

Ecklund och hans medresenärer anlände till USA den 21 december 1946 och åker hem 30 januari 1947. ”

 

Detta är det enda fotot som jag har hittat på Sixten Ecklund och det togs i Los Angeles.

 

 

(Se nedanstående länkar till The Bilboard 1947.

Länk 1.

Länk 2.

 

En av Muréns släktingar, Inger Jacobsson (hennes morfars mor var född Murén) – har skänkt 2 album att sparas som historiematerial och som senare skall överlämnas till stadsarkivet.

 

Här presenteras foton från det första albumet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se FACEBOOKGRUPPENS KOMMENTARER 

Läs även:

 

Se berättelsen om Jules Nöjesfält, Del 1.

Se berättelsen om Jules Nöjesfält, Del 2.

————–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-11-29 för Gavledraget.com

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website