Ann-Marie Björk avtackas för textil-slitet

Public i Arbetarbladet  2/5  2015

 

Ann-Marie Björk i Gävle har tilldelats 2015 års stipendium från Gästriklands kulturhistoriska förening. “För ett långvarigt och gediget arbete med regional historia i allmänhet och med Hedvig Ulfsparres omfattande textilsamling i synnerhet”, skriver man.

 

Ann-Marie Björk har 34 års verksamhet vid Länsmuseet Gävleborg bakom sig. Hon ansvarade bland annat för den berömda, enorma textilsamlingen – Sveriges största! – efter Hedvig Ulfsparre, värdinnan på Hofors herrgård.

 

Nordiska museet ägde samlingen, förvarad i en filial i Högbo, men överlät den 2005 till Länsmuseet.

 

Flytten av samlingen med hyllsystem och klimatanläggning tog ett och ett halvt år. Det var inte bara att packa och packa upp. Textilierna skulle dammsugas och frysas i omgångar – och det handlade om ungefär 10 000 föremål.

 

I dag kan berättelsen om Hedvig Ulfsparre och hemslöjdshistorian ses i basutställningen “Smaken och kapitalet“. Inte minst tack vare Ann-Marie Björks arbete.

 

Stipendiet från Gästriklands kulturhistoriska förening överlämnades vid ett möte med den skrivargrupp som nu samverkar kring en kommande bok om Hedvig Ulfsparre och brukspatron Per Eriksson i Hofors. Boken ska belysa Hedvig Ulfsparres verksamhet under tidigt 1900-tal inte bara i Hofors herrgård utan även som beskyddare för den spirande hembygdsrörelsen. Det låg i tidsandan att vurma för det ortstypiska, och hon var bland annat med om att bilda Gästriklands hemslöjdsförening.

 

Ann-Marie Björks eget intresse för historia grundlades tidigt. Hon kom som tioåring till Gävle från Horndal, och fick uppleva 1960-talets rivningar på Söder.

 

– Gävles historia, med sjöfarten och handeln med järnet, är grandios, menar Ann-Marie Björk. Och det är roligt att dela med sig av sin kunskap om den, för man får så mycket tillbaka.

 

Stipendiet är inte stort i pengar räknat, 5 000 kronor. Men en hedersbetygelse. Ann-Marie Björk har tidigare belönats med Hedvig Ulfsparres minnesgåva. För att hon ägnat ett helt yrkesliv åt att sprida kunskap om länets kulturarv, “särskilt inom det textila området”.

——–

Public. 2015-05-02 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website