Alla ville gratta hövdingens 60-årsdag – av Sofia Öhlander.

Publicerat i Gefle Dagblad  onsdag 4 april 2012.

Foto: Lars Wigert.

 

– Sandviks informationschef  med hustru Aja och direktören Olof Faxander var bland de första på plats.

Gävle Handikappteater ville fira landshövdingen.  Vi har varit här och fikat tidigare så det är inte första gången vi är på slottet, förklarar Anna Widlund.

Birgitta Bergström och Margareta Erdesjö uppvaktade Barbro Holmberg.   -Jag gillar henne till tusen. Hon är så naturlig och bra, säger Margareta Erdesjö, en 

av alla som uppvaktade.

– Omkring 300 gävleborgare kom till slottet i går när födelsedagsbarnet, landshövding Barbro Holmberg, bjöd in till öppet hus på slottet.

– Gefle Dagblads chefredaktör Maria Brander och Gävletidningars VD Tomas Grönberg uppvaktade Barbro Holmberg med en inramad förstasida från hennes födelsedag den 7 april 1952.

– Landstingsdirektör Svante Lönnbark försåg sig av godsakerna.

– ..liksom Korsnäs VD Christer Simrén. ———————-

 

På påskafton fyller Barbro Holmberg 60 år. Då firar hon i Västerbotten med släkt och vänner.

-Jag ville ha ett öppet hus for alla. Ända sedan jag började som landshövding har jag tänkt att det vore så kul att bjuda in alla hit. Och det är jätteroligt att så många ville komma, säger hon.   Kön för att personligen gratta landshövdingen sträckte sig genom salarna på slottet i går. Blommorna och presenterna blev många, trots att Barbro Holmberg inte önskat sig något annat än eventuella bidrag till Joha Trust, som driver Barbroskolan för flickor utanför Dar es Salaam i Tanzania sedan 1960-talet.

 

-Men det är inte jag som startat den utan en svensk missionär, Barbro Johansson. Hon engagerade sig väldigt i fattiga flickors utbildning i landet. Det är inte det att jag har något emot pojkar, men det är känt att om man vill främja ett lands utveckling ska man satsa på flickorna. Det genererar väldigt stora positiva effekter.

 

Drygt fyra år har gått sedan Barbro Holmberg blev landshövding i Gävleborg. – Det har gått så väldigt fort. Som landshövding får man ha med så många olika frågor att göra; sociala frågor, miljöfrågor, näringslivsfrågor… Det är väldigt spännande. Åldern tänker hon inte så mycket på, säger hon. -Jag känner mig inte som 60, utan som rätt ung och fräsch. Egentligen är det ju bara en siffra, inte livets slut. Och jag tror att jag nog kommer att jobba till 75, säger hon och skrattar.

Sofia Öhlander

——————

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget 2014-08-06

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website