Träffpunkt för seniorer och utbildade Ingenjörer.

 

Innehåll

Ny Träffpunkt för seniorer.

Stort behov av Ingenjörer.

____________

 

Ny träffpunkt för seniorer på Kaplansgatan 10 i Wasahuset, Gävle.

 

Publicerat i Mitt Gävle Torsdag 4 september 2014.

 

Träffpunkten

 

Gävle. På måndagen öppnade en ny träffpunkt för seniorer. På Kaplansgatan 10 i Wasahuset invigdes den nya lokalen med ett hundratal besökare, snittar. tal och sång.

 

– Vi har sett ett behov av en till träffpunkt här i stan, säger Mona Wikland som kommer att arbeta där som träffpunktssamordnare.

 

Omvårdnadsförvaltningens chef Annmarie Sandberg och ordföranden i omvårdnadsnämnden, Lena Lundgren, invigde med att hålla tal. Det bjöds på bubbel, snittar och därefter blev det musikunderhållning med Pop- och Rockkören, seniorer som sjunger i kör.

 

Träffpunkten på Söder, Brunnsgatan 59, har i snitt 55 besökare per dag och behovet av ytterligare en lokal har växt fram.

 

Området runt Kaplansgatan är ett seniortätt område därför hamnade den nya mötesplatsen där. – Vi öppnar nu och samlar in idéer och förslag på verksamhet, det kan bli föreläsningar, underhållning och kortspelargrupp, men det är mötet och gemenskapen som är det viktigaste, säger Mona Wikland.

Annakarin Björnström

Gå till Innehåll

——————

 

Stort behov av ingenjörer

Publicerat i GD torsdag 4 september 2014

 

Barbro_holmgren

 

Landshövding Barbro Holmberg besökte Polhemsskolan tillsammans med Sandviks vd Olof Faxander och representanter från ingenjörsprogrammet Tekniksprånget för att locka elever och arbetsgivare inom länet att delta i praktikprogrammet.

 

Tekniksprånget är ett program som ska inspirera fler att söka till ingenjörsutbildningar. År 2030 kommer det att finnas en brist på 50 000 ingenjörer i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån.

 

Under fyra månader får ungdomar prova på ingenjörsyrket på ett företag till en praktiklön på 13 500 kronor i månaden.

 

Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, på uppdrag av Skolverket.

 

Landshövding Barbro Holmberg påpekar att Gävleborgs län behöver fler ingenjörer.

 

Nya_Ingenjörer

 

– Nu läser jag till maskiningenjör och det hade jag inte en tanke på innan. Det var när jag kom i kontakt med yrket under praktiken som jag kände att det här vill jag göra, säger Andrea Gustafsson.

 

I slutet av sin gymnasieutbildning får elever söka praktik på olika företag som är anslutna till projektet. De får då också lära sig hur ansökningsprocessen går till.

 

– Det var en seriös intervju. Först blev vi kallade till gruppintervju, det var lite nervöst eftersom att det gällde att visa vad man går för, säger Carl Brook.

 

Undersökningar visar att fyra av fem ungdomar som deltar i Tekniksprånget läser vidare till ingenjörsutbildningar.

  • – Det är viktigt för oss på Sandvik att öka intresset för ingenjörsstudier. Dessutom baseras vår välfärd på skatteintäkter och då måste vi i Sverige fortsätta jobba med teknisk utveckling, säger vd:n Olof Faxander.

Totalt har Sandvik tagit emot 128 ungdomar inom praktikprogrammet och i höst börjar 31 nya.

 

Barbro Holmberg poängterar att fler ingenjörer är viktigt för Gävleborg län.

  • – Vi behöver fler högutbildade, särskilt när det gäller teknik och ingenjörer. Vi har stora pensionsavgångar – 44 procent av länets ingenjörer går i pension fram till åren 2024, säger hon.

Annika Wilhelmson

Gå till Innehåll

——-

 

Publicerat 2014-10-24 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top