Nygatan 34, Norr, Öster om Esplanaden

“Gävlevandringar med Folke

av Folke Löfgren och Barbro Sollbe”

Nygatan 34,

NORR, ÖSTER OM ESPLANADEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här portalen återfinner man i fastigheten Nygatan 34 i Gävle, där postdirektionen och Carl Larssons fotografiska ateljéhar sina lokaler. Portalen med sina doriska kapitäler harmonierar med det vackra fönstret ovanför huvudingången. Portalen var tidigare försedd med en balustrad och en flaggstång som gick snett ut från väggen.

Huset uppfördes 1892—1893 och arkitekt var E A Hedin. Ägare till huset var grosshandlaren Axel Brandt som även ägde granntomten i samma kvarter, Drottninggatan 33. Där hade Brandt såväl bostad som kontor. De båda fastigheterna köptes sedan av Upplands Enskilda Bank. Banken sålde Nygatan 34 till postdirektionen, som 1984 sålde fastigheten vidare till byggnadsfirman John Mattson.Meningen är att man ska rusta upp huset som bland annat saknar hiss.

Länsmuseet skriver angående Nygatan 34 att huset utgör “ett utomordentligt värdefullt inslag i stadsmiljön och är således ur kulturhistorisk synpunkt bevarandevärt”.

Länsmuseet fortsätter: “En väsentlig del av huset får arrangemanget med ateljé i vindsvåningen anses vara. Dess karakteristiska fönster med tillhörande gavel är ett markant inslag i gatubilden. Ateljén minner dessutom om den fotografiska verksamhet som så länge — troligen sedan huset byggdes — varit knuten till huset. Larssons Fotografiska Ateljé AB, grundad 1866, har för många gävlebor haft en stor betydelse.”

 

Bostadshus

Huset byggdes ursprungligen som bostadshus och har genomgått flera förändringar. Att Carl Larssons fotografiska ateljé var grundad 1866 måste vara en missuppfattning. Han var född 1866. Då han startade sin rörelse var han omyndig, varför hans mor måste gå i borgen för honom.

Ursprungligen fanns ej det “karakteristiska” fönstret utan detta tillkom senare.

Carl Larsson och hans son Bertel var pionjärer inom fotobranschen. Bertel Larsson var många år lärare i fotokonst på Hantverksinstitutet i Stockholm. Den gamla fotoutrustningen finns fortfarande kvar i ateljén. Man fäster sig särskilt vid den stora kameran med glasplåtarna och skynket under vilket fotografen kröp då han tog sina foton. En gummiboll förenad med kameran och en gummisladd hör till utrustningen. Ateljén kunde vara ett museum. Innanför ateljén tre trappor upp bodde företagets kamrer, fröken Inez Larsson, dottertill Carl Larsson. Hon föddes 1896 i huset Nygatan 34 och dog i samma fastighet i november 1982, 86 år gammal. Det torde höra till ovanligheterna att man i staden kan leva så länge utan att flytta. Inez Larssons bostad är även sevärd. Den fina matsalen med sin höga ekpanel, det lilla förmaket med det välvda taket och dess vackra målningar — all fast inredning är från sekelskiftet.

 

Bevarade kakelugnar

Postdirektionens kontorsvåningar som tidigare varit bostäder på fem—sex rum och kök är något omändrade. De gamla kakelugnarna i olika färger och modeller finns kvar i en del rum, så även ett vackert listverk. Pilastrar och korintiska, joniska och doriska kapitäler finns omväxlande i entréerna. Man kommer osökt att tänka på byggherren till Nygatan 34, Axel Brandt, storgrosshandlaren i Gävle som var den första som skaffade hiss i sitt magasin i hamnen. Hissen kom till 1885 och drevs av en ångmaskin. Det var Axel Brandt som förskönade landstället Sjötorp och gjorde det till ett miniatyrslott av trä.

Pionjärernas fotoutrustning finns ännu kvar på Nygatan

Gefle Dagblad 21 juli 1984

 

Carl Larsson (t h) vid stativkameran i sin atelje. Lokalen är fylld med kulisser, attrapper och kuriosa, inklusive

en stor sten och några trädgrenar (i bildens vänsterkant). OBS likheten mellan fotomodellen och det största foto-

grafiet på bordet t h.

Foto från sekelskiftet: Carl Larsson.

 

Källa: Gävlevandringar med Folke av

Folke Löfgren och Barbro Sollbe.

 

Se mer av Folke Löfgren här!

———————————–

Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website