Flickan

Fredag 2/10 2009 kl. (se Gefle Dagblad) . Bio 7:an på Filmstaden i Gävle.

 

Flickan. (Endast 60 kr, studerande 50 kr)

Se trailern ovan.

Lyssna på TVs kulturnyheter som recenserar filmen.

———————————————————-

Året är 1981. En späd, tunn, fräknig 10-årig flicka i träskor och shorts lämnas i sista sekunden kvar, då föräldrarna och brodern reser till Afrika under sin semester i ett projekt att rädda ”de stackars barnen” och göra något meningsfyllt med sitt liv .

Det är mycket lätt att sätta sig in i flickans känslor när hon ledsen, ensam och övergiven försöker vara duktig och inte säga någonting vid avskedet. Hennes inflammerade sår efter den vaccination hon hann ta före beskedet ömmar – påminner henne om besvikelsen av att bli lämnad kvar.

Meningen är att hon skall bo med sin ”vuxna” faster, som definitivt inte är elak men omogen, som vandrar mellan fylla och bakfylla i sin barnsligt nostalgiska ungdomslängtan. Flickans lättnad när hon lyckas få fastern att sticka i väg med en charmör i sportbil och blir lämnad att klara sig själv är stor. Fastern lyfter samtidigt över ansvaret på flickan — ”du förstår väl att jag måste åka, du säger väl ingenting till din mamma, eller hur?”

När hon åkt städar 10-åringen upp efter fasterns fyllefest och försöker själv ikläda sig vuxenrollen.

Hon börjar bli medveten om de yttre och inre mellan sin kropp och själ. Just så som en vuxen minns de verkliga omvälvningarna i sin barndom och som en tioåring kan känna igen just nu. Hon kunde vara vilken flicka som helst på väg att växa upp och det är sannerligen inte idyllen och barndomens oskyldiga lekar som lämnar de värkande såren eller leder till de betydelsefulla upptäckterna.

“Till sist vågar hon äntligen ta språnget från hopptornet.”

—–

Bakgrundsmusiken är lågmäld och fotot mycket vackert. Handlingen, känslan av att vara ensam och övergiven kan ske var som helst och upplevas av vem som helst. I mitt tycke är det en mycket skickligt gjord film som manar till eftertanke.

Vissa kanske upplever filmen som långsam eller tråkig. Vad tycker du själv?

Se TT Spektras recension.

Se Gefle Dagblads recension.

Se Bio 7:ans program för period 5: 2/10 – 12/11 2009

——————–

———————————–

Recenserat av Lisse-Lotte Danielson.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top