Frost/Nixon

 

som visas på Bio 7:an den 3/4 – 16/4 2009.

60 kr.

Se trailern i ovanstående länk!

 

När Richard Nixon i ett tv-sänt tal den 8 augusti 1974 avgick som president erkände han inga misstag, han bad inte det amerikanska folket om ursäkt. Detta tillsammans med det faktum att han aldrig kom att ställas inför rätta för sin inblandning i Watergateskandalen var frustrerande för stora delar av befolkningen, i Ron Howards nya film talas det om ett “nationellt trauma”.

År 1977 ville den brittiske tv-personligheten David Frost genomföra en serie intervjuer med den före detta presidenten. Eftersom Nixon och hans rådgivare såg Frost som en ofarlig pratshowvärd, alls ingen skjutjärnsjournalist, var detta ett gyllene tillfälle att återupprätta Nixons status och heder, men Nixon, som framställs som extremt girig i filmen, ville ha rejält betalt för att ställa upp: 600 000 dollar.

De stora tv-bolagen var inte intresserade av att sända intervjuerna, om de blev av. Politiska reportrar dömde ut Frost fullständigt, han skulle bli mosad av “Tricky Dick”. Frost fick skaka fram pengar ur egen ficka och låna av vänner och bekanta för att ro projektet i hamn. Han anlitade duktiga researcharbetare, han läste på ordentligt, men när intervjuerna drog igång blev det som alla trott: Frost var chanslös när Nixon genast tog kommandot. Det var först på den allra sista intervjudagen, när temat var Watergate, som Frost mot alla odds fick Nixon på fall.

Om detta stycke tv-historia har Ron Howard gjort en rasande skicklig, ibland thrillerbetonad, i andra stunder oväntat rolig, film. Frost/Nixon är uppbyggd som en dokumentär, men med skådespelare i alla roller. Och sådana skådespelare! Frank Langella har inte sminkats att bli en exakt kopia av Nixon, Langella arbetar i första hand med rösten och kroppsspråket, och han gör det så bra att det nästan blir kusligt.

Recension:

För mig var filmen en riktig rysare som kräver total uppmärksamhet och är fruktansvärt spännande. Givetvis också mycket intressant ur ett historiskt perspektiv. Den har ett manus som är det bästa jag har sett på mycket länge, med dialoger som både är underfundiga och slagkraftiga.

Det är smart, det är spännande och underhållande men även utbildande för någon som jag, som inte sedan tidigare var speciellt insatt i Watergate-historien.

Se filmen! /Lisse-Lotte Danielson.

Watergateaffären

———————————-

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top