Den andra systern Boleyn

Söndag 5/10 2008 kl. 18:00, Bio 7:an på Filmstaden i Gävle.

Den andra systern Boleyn.

 

 

För många år sedan läste jag boken om Henrik VIII född 1491 och död 1547. Han var kung av England från 1509, av huset Tudor och är mest känd för att ha varit gift sex gånger samt den brittiske monark som utövat den mest obegränsade makten. Det sätt på vilket han avverkade sina hustrur på löpande band är fascinerande då det har historisk anknytning.

Anne Boleyn, född omkring 1501och död 1536 på Towern, London (avrättad) var engelsk drottning genom giftermålet 1533 med Henrik som hans andra hustru efter att han skilt sig från sin första fru, Katarina av Aragonien.

Mary Boleyn, född omkring 1500 och död 1543 var syster till Anne Boleyn. Hon var Henrik VIII:s älskarinna och det har antagits att hon även var Frans I av Frankrikes älskarinna som i slutet av sitt liv ska ha kallat henne “sin engelska märr”, särskilt efter att Mary ska ha haft flera affärer som vållade stor skandal. Det finns inga definitiva bevis på detta, men är accepterat bland de flesta historiker. Hon gifte sig två gånger med personer i det engelska hovet och fick barn som fanns vid systerdottern Elisabet I:s hov. I filmen däremot framställs hon som ett helgon i jämförelse med systern Anne.

Som genomsnittsbetyg har denna film fått en ganska slätstruken bedömning men där håller jag absolut inte med. Det är mycket intressant att göra jämförelse vad gäller sanningshalten då berättelsen bygger på ett historiskt skede. Bilderna är mycket vackra och jag hade stor behållning av denna film./Lisse-Lotte Danielson

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top