Idrottsmässan 1943 – Jules Fredrikssons Tivoli

 

Tivoli2

 

Inger Jacobssons morfars mor var Anna Karolina Fredriksson, död 1907,  enbart 51 år. (Hon var född Murén och ättling till Per Murén 1805-1888 i Gävle. Per Muréns föräldrar var bruksförvaltaren Olof M o Anna Sofia Norelius) . Anna Karolina Fredrikssons bror hette Knut.

 

Barn och kusiner från den generationen var Berta, Roland, Erik, Greta gift med Gunnar, Kerstin och Karin Murén. Samtliga ättlingar uppräknade  enligt ovan  är idag döda.

 

Ingers morfar var Jules Fredriksson, en känd profil i Gävle under början av 20-talet som avled 1942Sixten Ecklund var ingift i släkten Murén genom Irma och hon och Sixten gifte sig 1943 i Heliga trefaldighetskyrkan i Gefle. I sin ungdom höll Sixten på med boxning och var i USA och boxades på 30-talet.

 

Irma var dotter till Jules o Frida Fredriksson som hade Julius Nöjesfält här i Gävle vilken reste runt i Sverige. Nöjesfältet bestod av 27 järnvägsvagnar och var ett av Sveriges största. Det var också det mest utvecklade då de var de första som hade belysning i karusellerna. 

 

En sensationell nyhet var en tvåvåningskarusell som Jules Tivoli investerat i. Något så fantastiskt hade ingen någonsin sett, och frågan var om det någonsin i framtiden skulle kunna skapas något så hisnande och vackert som detta.

 

På 1920-talet blev en fastighet som hette Nysätra nytt tivoliområde. Det låg på Valbogatans norra sida, intill Norrtulls idrottsplats som då fyllde ett helt kvarter i korsningen Norra Kungsgatan-Valbogatan.

 

Nysätra var festplats fram till 1930 då ett nytt nöjesfält byggdes i det område som senare skulle komma att kallas Folkparken, Estraden och numera Parken Gävle.

 

Tecknat Tivoli

 

Sixten var gift med Irma och svärson  till Irmas mor Frida Fredriksson som skötte Nöjesparken.

 

Ingers mamma hette Astrid Fredriksson och Ingrids moster hette Irma Fredriksson som alltså gifte sig med Sixten Ecklund vilken dog 1957. Irma gifte därefter om sig med Gerdin.

 

Maj Berglund var anställd hos Julius Nöjesfält under flera år. Hon bodde i Furuvik och var mor till Eje Berglund, som nu har hand om alla fyrverkerier som sker här i Gävle.

 

fyrverkeri

 

Nedanstående fotoalbum togs fram som ett tack till Sixten Eklund för hans insatser här i Gävle.

 

1-Idrottsm-Gävle 1943

 

2-1943

 

3-premiär

 

4-gamla-ladan

 

5-Scenen

 

6-Kommitte1

 

7-Kommitte2

 

8-hundliv

 

9-Demonstration

 

10-hjulet

 

11-intervju

 

12-barnfestaktörer

 

13-glad publik

 

16-utgång

 

17-amatörtävlingen

 

18-Rolf_Flodin

 

19_liten blirstor

 

20-Kassörerna

 

21-Poletter

 

22-Paus

 

23-Final

 Se även detta:

Se Jules Nöjesfält, del 1.

Se Jules Nöjesfält, del 2,

———————–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-11-30 för Gavledraget.com

 

1 thought on “Idrottsmässan 1943 – Jules Fredrikssons Tivoli”

  1. Pingback: Sixten Ecklund- Julius tivoli-I. Jacobsson-Murén - Gävledraget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top