Skyskrapan – invandrare-jobb, sköterskebrist

 

Skiss av skyskrapan

Kritiker får gehör – Ingen Skyskrapa vid Gamla Gefle

Public. i Arbetarbladet 13/3 2015

 

Protesterna blev för starka. Nu skrotas planerna på en skyskrapa vid Folkets Hus i Gävle.

 

Det omdiskuterade ärendet om ett 32-våningshus intill Folkets hus och Gamla Gefle ska upp på byggnads- och miljönämndens bord på onsdag nästa vecka.

 

Men tjänstemännen på Samhällsbyggnad föreslår att politikerna tar beslut om att avbryta detaljplanarbetet.

 

Även nämndens ordförande Daniel Olsson, S, som förberett ärendet inför mötet, är inne på samma linje. Det betyder högst sannolikt att det också blir nämndens beslut.

 

Orsaken är den massiva proteststorm som förslaget att bygga ett 100 meter högt hus med 100 lägenheter, restaurang och spa så pass nära Gamla Gefle väckt.

 

Under samrådet kom det in ett stort antal synpunkter – flera av dem kloka tycker tjänstemännen.

 

Många boende i området är kritiska. Länsmuseet menar att ett så högt hus alldeles bredvid Gamla Gefle är oacceptabelt. Gästrike Räddningstjänst ser säkerhetsrisker.

Att även Länsstyrelsen sågar idén blev droppen.

 

Länsstyrelsen anser att det höga huset blir alldeles för dominant och skadar det riksintressanta området. Även om Gävle kommun säger ja till att tillåta en skyskrapa kan länsstyrelsen komma att upphäva beslutet.

 

– Om byggherren fortfarande vill bygga bostäder blir det upp till honom att lämna in en ny ansökan men för ett lägre hus, säger Daniel Olsson.

 

Men det är inte tvärnej till skyskrapor i Gävle – på andra platser.

Just nu pågår ett arbete med att ta fram riktlinjer för höga hus. Tjänstemännen menar att det är viktigt att göra klart det för att det ska finnas vägledning för framtiden om var landmärken kan placeras.

Gävle växer och det betyder att stadskärnan också växer. Alternativet till att röra grönområden är ett hus. Men vi måste vara noga med att byggplatsen är den rätta, säger Daniel Olsson och nämner Philipssontomten och Gävle Strand som exempel.

 

Johanna Hejdenberg

 

Sök ytterligare info med sökordet – Skyskrapan i Sökmotorn Search till höger på Startsidan

—-

Invandrare-jobbjpg  Ulf Ivar Nilsson.

 

INSÄNDARE – Svårt att få jobb utan svenskt namn

Många asylsökande och många människor är glada över att de flyttande till Sverige. För att de tvingades att lämna sitt land och de vill börja helt nytt i liv här.

 

Men när de kommer hit så får de ganska många problem. Till exempel om man har utbildning i sitt land så godkänns den inte här i Sverige. Arbetsförmedlingen vill att man måste ha en svensk kunskap eller utbildningsintyg för svenska som andraspråk.

 

En annan anledning är att om man inte har ett svenskt namn så blir man inte anställd. Det innebär att man blir direkt arbetslös, eftersom vissa stor företag vill ha svenskar med svenska namn.

 

När arbetsförmedlingen skickar flera personer till ett företag som söker personal så tittar företager först på namnet. Sen ser de deras utseende och deras utbildning. Efter det ställer de helt konstiga frågor om till exempel religion, saker som de inte skulle fråga en svensk om.

Ulziibajar Byambaa

—–

Personalbristen på Sjukhuset sliter hårt

Sjuksköterska

Public i Mitt Gefle 8/3 2015

 

Sex anestesi- och tio operationssjuksköterskor fattas vid det nya operationshuset på Gävle sjukhus.

 

  • – Det sliter hårt på befintlig personal, säger verksamhetschef Johnny Hillgren.
  • Bristen på kvalificerade sjuksköterskor är ett nationellt problem. Från regionens sida gör man allt för att locka till sig den eftertraktade personalen; reklamfilmer, uppmuntran till betald fortbildning, bra villkor och god arbetsmiljö.

 

Operationshuset är enligt Johnny Hillgren landets mest moderna. Det är hög- teknologiskt och ställer stora krav på rätt kompetens.

 

I dag finns 70 kvalificerade sjuksköterskor på plats, men bristen gör att inte alla tio operationssalar kan hållas öppna i verksamheten som bedrivs dygnet runt. Konsekvenserna är övertid, extrapass och växande köer.

  • – Men vi klarar ändå vårdgarantin med nuvarande bemanning, säger Johnny Hillgren.

 

Operationshuset togs i bruk i mars 2014. En investering på 290 miljoner kronor. Redan förra sommaren larmades om personalbrist. Fem operationssjuksköterskor och lika många anestesisjuksköterskor saknades i mitten av juli. Följden blev stängda operationssalar och inställda operationer. Förhoppningen då var att full bemanning skulle råda under hösten. I stället har personalbristen tilltagit.

Jan Sundström

——-

Public. av Lisse-Lotte Danielson 13 mars 2015 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top