SÅ RETRO och Kollakollakonsthantverk.

 

Så Retro

Public i Mittmedia  Gävle – Söndag 1 mars 2015.

SÅ RETRO – RETROBUTIK MED UTSIKT

Galleridöd kan vara den andres bröd. En vintageaffär har öppnat i Galleri Majoos tidigare lokal på Byggmästargatan.

 

Susanne Hedberg smygöppnade för två veckor sedan och redan har nya och gamla kunder hittat dit, men det är nu när februari övergår i mars som ruljangsen ska sätta fart. Under två år drev hon en vintagebutik i Kilafors och många kunder kom från Gävle och Uppsala. När hon privat flyttade hit hade hon tänkt lägga ner, men så fick hon tillgång till Galleri Majoos tomma lokaler.Ett av flera gallerier i Gävle som på senare tid dukat under.

 

Utsikten mot konserthuset och Boulognern är bedårande och Susanne Hedberg planerar för ett litet kafé som sommartid kan flytta ut. Det kommer att vankas kaffe, thé, retroläsk och sju sorters kakor från Arbrå Ångbageri.

 

Den nya lokalen är hälften så stor som den i Kilafors, men å andra sidan har kundunderlaget tiofaldigats. Inriktningen är kläder och prylar från 40- till 8o-talen. Lite mer exklusivt, det är inget loppis, betonar hon.

 

Dessutom finns en syateljé och till sin hjälp har hon Ann Fagerström-Holmer som pendlar från Kilafors. Nyproduktion av kläder men av vintagematerial är melodin. Så Retro syr bland annat klänningar med halterneck-krage som särskilt diggarna av rockabilly gillar.

 

Susanne Hedberg har drivit tygaffär och tapetserarverkstad och jobbat med reklam. Intresset för gamla prylar har alltid funnits och när hon blev arbetslös bestämde hon sig för att starta eget.

 

– Det gick bra i Kilafors, särskilt på sommaren när många passerar genom samhället, men jag hoppas kunna höja omsättningen här i Gävle.

 

Konkurrensen är förstås tuffare. Susanne Hedberg säger att hon är den tolfte butiken i Gävle med retroinriktning. Men ingen annan kan knappast slå utsikten.

 

– När de plockade ner väggen som galleriet satt upp och de stora fönstren öppnade sig trodde jag inte att det var sant. Berättar jag om utsikten förstår alla vart jag håller till.

 

Jan Sundström

——-

Kvinnorna kan konsten

 

Kolla-kolla-Konsthantverk

 

Kollakolla Konsthantverk heter Gävles nya konsthantverksbutik på Slottstorget. Den drivs av tio kvinnor från Gävleborgs län som jobbar med allt från glas, traktorslang och keramik till textil och har en målgrupp som definitivt inte bara är pensionärer och kulturtanter.

 

Kollakolla – ett ord som direkt för tankarna till Nationalteaterns välspelade proggörhänge. Men så värst proggigt är inte Kollakolla konsthantverks lokal på Slottstorget på Söder, några meter från platsen där den världskända bocken står under juletid. Näe, fräsch var ordet för butiken som fick premiär 14 februari, där klädbutiken 38.56 Ljuvligt och fint tidigare höll till.

 

Kläder är bara en liten beståndsdel av utbudet i Kollakolla. Här finns till exempel keramik, glas, tenn- trådsslöjd, textilinredning och smycken. Målsättningen har inte varit att öppna en renodlad hemslöjdsbutik, berättar en av medlemmarna Maria Forsiing Jenke.

– Det ska visserligen vara kvalitet men även nyskapande och roligt.

 

I affären bidrar hon med trädgårdsprydnader i form av en uggla, ett bi och en skorpion samt lampor skapade av mattrasor.

 

Gemensamt har tingen att de är lokalproducerade i länet, med undantag för två konsthantverkare från Örnsköldsvik och Småland. Ofta är varorna producerade genom återbrukande processer och därigenom miljövänliga – vilket också gör dem unika.

 

Butiken drivs som en ekonomisk förening av tio kvinnor från länet, den yngsta 27 år och den äldsta 70, vilka delar på hyran.

 

Tre av dem är Gävlebor. Ytterligare tio säljer sina verk som kommittenter.

 

I Gävle finns en konkurrent kvar på området lokalproducerat konsthantverk: Konstra i Gamla Gefle, ett hundratal meter bort. Inför öppningen försäkrade sig ägarna om att det fanns en marknad för en konsthantverksbutik i Gävle. Än så länge är det mest 50-plus-kvinnor som hittat till Kollakolla, men de är långt i från den enda målgruppen.

 

– Nej nej, vi riktar oss till småbarnsföräldrar, ungdomar – alla som vill ha kvalitet och hitta kul och annorlunda saker, säger Maria.

 

En vägg är vigd åt månadens konstnär, just nu är det Berit N Lindbergs tavlor som ställs ut där.

 

Nils Palmeby – MITTMEDIA

 

URVAL-UTBUD     Ett urval av utbudet.

——–

Publicerat 1 mars 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top