Ledare – Låtsasmonster slår sockerskatt

 

Mängder är ute och motionerar

 

 

 

 

 

 

Public. i GD 27/7 2016

 

 

På gator och torg syns fullt av både vuxna och barn som jagar färgglada låtsas­monster med sina mobil­kameror. Mobilspelet Pokémon Go har tagit samtiden med storm. Snart väntas det ha fler aktiva användare än både diskussionsforumet Twitter och dejtingappen Tinder.

 

 

Visst är Pokémon Go ett en­kelt spel, men även en banal företeelse kan få positiva ef­fekter. För att fånga monst­ren måste man vara ute och röra på sig.

 

Spelet premierar antal steg och är kopplad till mo­bilens gps. Detta har gjort att mängder av människor som annars suttit i en sol­stol eller framför en skärm i stället är ute och motione­rar.

 

Redan innan spelet hun­nit släppas i Sverige hade det blivit en succé. Vill man ha något låter man inte regleringar hindra.

 

Det är även en insikt att ha med sig in i sommarens debatt om att införa en sockerskatt. Folkhälsointentionerna med en skatt på onyttigheter är goda, frågan är bara om de är effektiva.

 

Barnfetma och övervikt är ett utbrett problem, och det är framför allt en socioekonomisk fråga. Barn till eko­nomiskt utsatta föräldrar ligger i riskzonen, vilket i praktiken innebär en extra skatt på låginkomsttagare.

 

Det är en ganska usel för­delningspolitik. Samtidigt är det svårt att i forskningen se att skatter gör att folk köper mindre sockerrika produkter.

 

Frivilliga massrörelser kan få önskvärda resultat. Trycket på sommarens fot­bollsskola ökar de år det är fotbollsmästerskap. Intres­set för att utöva friidrott på­verkas positivt av ett sommar-OS.

 

Trenden att jaga låtsas­monster kanske lever en sommar. Men det visar än­då att positiva incitament, inte förbud, styr beteenden. Om man vill komma till rätta med människors ohälsosamma vanor krävs sporre, inte nya regler.

 

Pokémon Go är kanske den främsta oavsiktliga hälsoinsatsen som inträffat denna sommar. Men även den typen av goda resultat räknas.

Tove Mellgren, LNB


Public. av Lisse-Lotte Danielson 2016-07-27 för Gaveldraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top