Jacob Gordin, Husbilar, Gävleborgs Dagblad.

 

Jacob Gordin manifesterar med krukväxter i tunnelbanan

Publ. i GD 17/3 2015

 

 

Gävle I dag kommer en tunnelbanevagn fylld med gröna krukväxter att rulla genom Stockholm.

 

Bakom manifestationen står Gävleartisten Jacob Gordin som vill uppmärksamma bland annat orättvisor och rasism.

 

Tidningen Metro berättar om manifestationen “Finns liv, finns hopp!” där alla som deltar uppmanas att ta med sig en krukväxt.

 

Målet är att fylla en hel tunnelbanevagn med växter för att symbolisera livet och “kampen mot maktmissbruk”.

-Vi lever i en värld där vi blir allt mer egoistiska och isolerade mot omvärlden. Vi väljer att titta på tv i stället för på varandra. Det vill jag ändra på, säger Jacob Gordin till Metro.

 

Manifestationen startar klockan åtta på morgonen vid Hagsätra tunnelbanestation och rullar vidare ända till Hässelby Strand. Där avslutas resan med musik och underhållning. Vid varje station väntar en överraskning i form av hemlig kändis som kommer att kliva på.

 

-Att alla som deltar får en otroligt häftig resa. Jag tror att man kommer att minnas den här dagen med alla roliga växter och fina möten med andra. Vi måste börja vara goda människor mot varandra och sprida kärlekens ljus, säger Jacob Gordin.

 

Björn Hanérus

 

Läs även:

Drogmotståndaren Jacob Gordin ertappad rattfull – jag har inga som helst problemPubl. i GD  2016-07-05

Ögonvittnet som polisanmälde Gordin: Han var uppenbart påverkad, en sån ska inte för köra bil”.  Publ. i GD 2016-07-07

……..

Insändare – Glöm inte bort husbilarna!

 

Nu har tjänstemännen på kommun beslutat att det ska bli gästhamn i stan och det kan ju bli trevligt att det syns att vi är en hamnstad. Då kan alla båtägare på Norrlandet ta båten in till stan och äta.

 

Vill vi ha turister till stan ska vi även satsa på att locka hit husbilar.

 

Antalet gästnätter på gästhamnar minskar på grund av båtägarna nu köper husbilar i stället. Man kan fundera hur kommunens tjänstemän tänker när man på andra ställen bygger om sina gästhamnar för att även fungera som ställplatser.

 

 

Nu har man tillsatt en grupp som inte har en aning vad husbilsägare har för behov, man har bara frågat båtägare. Kommunens tjänstemän och politikerna, verkar ha svårt att skilja på ställplats, camping och parkering. Detta trots att det kommit in flera medborgarförslag till kommunfullmäktige om att vi måste bygga ställplatser för husbilar.

 

Man planerar nu för åtta platser när behovet är minst 38.

 

Det finns nu 70000 husbilar i Sverige och 60000 utländska. Så det är inte bara en gästhamn med några ställplatser vi behöver utan det är ställplatser som vi måste fokusera på. Varje person i husbilar spenderar cirka 700 kronor per person och dygn enligt beräkning som Tillväxtverket gjort.

 

Med andra ord så förlorar vi sex miljoner skatteintäkter varje år på att inte få husbilarna att stanna i Gävle.

 

Det är en mycket stark turistgrupp som har lite gemensamt med en vanlig campare.

 

En husbil har oftast allt, både dusch, kök och wc. Behöver enbart en centralt placerad parkering med möjlighet att fylla vatten och tömma toa. Som det är nu är det sex mil till närmaste tömningsställe.

 

Jag har i fyra års tid jobbat gratis för att det ska bli ställplatser för husbilar i Gävle eftersom behovet är stort och vi behöver få turister till Gävle. Jag har kommit med tio olika förslag på platser, gjort kompletta bygglovshandlingar, varit på 15 möten. Jag har även föreslagit en kombination med gästhamn.

 

Jag har erbjudit kommunen att stå för både investeringar samt arbetskraft. Den mest växande industrin är turistindustrin som har ökat med 89 procent sedan år 2000. Vi behöver fler företag som vågar försöka så att vi ska få folk i sysselsättning och komma från den höga arbetslösheten.

 

Nu har kommunen tänkt sköta detta själv som vanligt. Det är inte konstigt att företagsklimatet ligger i botten i Gävle.

 

Bengt-Göran Wikström

——–

 

INSÄNDARE – Slå ihop GD och AB till Gävleborgs Dagblad!

Hej Gefle Dagblad!

 

Jag såg att både GD och AB har tappat rejält i upplaga 2014, GD med cirka tio procent och AB med cirka tolv procent.

 

Jag förstår det med de skyhöga ökningar av prenumerationspriser som varit de senaste åren samtidigt som tidningarna har blivit mycket tunnare. Dessutom kan man i dag läsa de flesta nyheter gratis på internet och vill man fördjupa sig i någon artikel som är för endast prenumeranter, så kan man köpa snummer av GD eller AB.

 

Ni tvingar också dem som prenumererar på papperstidningen att även köpa e- tidningen vilken många inte vill ha av olika anledningar.

 

Vad har tidningarna för strategi att stoppa framtida tapp i upplagor?

 

Ett förslag från mig är att slå ihop GD och AB till en opolitisk tidning med till exempel namnet Gävleborgs Dagblad. Då skulle stora kostnader kunna sparas med förhoppningsvis lägre prenumerationspriser och fler prenumeranter.

 

Mitt andra förslag är att dela ut papperstidningen gratis till alla hushåll som till ex Metro gör i många storstäder.mycket stadigt. Där finansiering sker genom annonser.

 

Vad tycker chefredaktören om mina förslag och vad tror du kommer att hända med papperstidningen i framtiden?

 

Tidigare prenumerant från 1973 till 2014

—-

Svar direkt:

Gefle Dagblad grundades för 120 år sedan på liberal grund, och står så mycket stadigt.  Den lokala liberala opinionsbildningen och den lokala journalistiken är GD:s uppdrag, och en opolitisk tidning enligt förslaget “Gävleborgs Dagblad” är således uteslutet.

 

Däremot kommer Gefle Dagblad och Arbetarbladet, båda i Mittmedia, att fortsätta att söka samarbetsformer där det finns sådant vi kan samarbeta om, men samtidigt fortsätta tävla om nyheter. Det gynnar läsarna och demokratin.

 

Gratistidning erbjuder redan GD, vår annonsfinansierade gratistidning Mitt Gävle kommer till alla hushåll i Gävle.

 

Papperstidningsbranschen genomgår en tuff digital omställningstid, där allt fler människor väljer andra sätt att tillgodogöra sig nyheter på än i prasslande form. Vår strategi är att så länge det är möjligt finnas i alla de former läsarna vill ha oss, för det viktiga är att vi erbjuder lokaljournalistik, inte att den sker i någon särskild presentationsform.

 

Vi vill nå så många som möjligt, och när vi tittar på upplaga är printupplagan en del av vår totala räckvidd.  Idag finns två lokala papperstidningar. Så länge det finns tillräckligt många prenumeranter som är beredda att betala för den service det innebär att få tidningen hemburen i lådan tidigt på morgonen kommer vi att fortsätta med det. Men det viktigaste av allt är att säkerställa lokal journalistik i Gästrikland,och den kan ske på många plattformar.

 

Anna Gullberg – chefredaktör

 

Gå till startsidan.

—-

Publ. 2015-03-18 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Senast uppdaterad 2016-07-06.

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website