Hjälp finns att vårda sin begravningsplats.

dålig gravsten

 

Publ. i Gestrikemagasinet Oktober 2015.

 

VÅRDA MINNENA

Enligt kulturminneslagen måste begravningsplatser vårdas, både gravplatsen och särskilt gravstenen. För äldre gravstenar gäller särskilda regler och de bör hanteras med stor omsorg och försiktighet då de utgör viktiga minnen från sin tidsperiod. Regelbunden rengöring, minst årligen, behövs för att bevara stenens ursprungliga utseende och karaktär. Man måste också anpassa rengöringen för olika typer av stenmaterial, som kan vara känsliga för vissa rengöringsmedel och metoder.

 

Men det är många som inte kan eller har tid att vårda anhörigas gravstenar. Anhöriga kan sköta gräs- och markytorna vid gravplatserna själva eller anlita Svenska Kyrkans Kyrkogårdsenhet att göra det.

  • En del sköter inte alls vilket gör att det växer ingen, säger Anders Winroth, stf kyrkogårdschef. Gravplatsen kan då bedömas som vanvårdad och efter en procedur på minst 3 år återtas gravrätten av kyrkorådet.

 

Mehrdad Nesaei, Glasakuten, har uppmärksammat problemet med ovårdade gravstenar och har startat en ny tjänst, Gävle Väntjänst, som erbjuder rengöring, iläggning av bladguld och allt annat som behövs för att gravstenen ska bli fin och presentabel.

  • Jag besöker ofta kyrkogårdar eftersom jag vill visa min respekt för döda vänner och då känner man också det är en fridfull plats, säger Merhdad Nesaei. Men jag blir också ledsen när jag ser att en del gravstenar är smutsiga och dåligt skick, kanske för att de anhöriga är gamla och inte orkar sköta om dem eller bara inte vet hur man gör.

 

Glasakuten har uppdrag med fönsterputsning så den nya jänsten ligger ju nära till.

Det har ju också varit en del uppmärksamhet kring att gravstenar läggs omkull på grund av att de inte är säkert förankrade. Gävle Väntjänst erbjuder också möjlighet att ordna säkra fundament för gravstenar genom samarbete led ett byggföretag.

  • När det gäller förankring så är alla gravstenar besiktigade och de som inte klarat kraven nedlagda, säger Anders Winroth. Det är Centrala gravvårdskommitténs rikktlinjer som gäller och i Gävle godkänns nymontage endast med så kallad Gro-sockel.

 

Merhdad har muslimsk bakgrund men är öppen för alla trosinriktningar.

  • Jag har haft flera glasjobb inom kyrkan och det känns bra att kunna hjälpa dem eftersom kyrkan var ett stort stöd när mig när jag kom till Sverige, berättar Merhdad.

 

Behovet av uppsnyggning av gravstenar finns där men nu finns det alltså hjälp att få!

Text Gävle Väntjänst, Gestrikemagasinet.se

—————-

Public. 2015-10-25 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top