Försäkring mot näthat och stängd Kundtjänst

Försäkring mot näthat lanseras

Publicerat i GD 31/10 2014

 

näthat

Allt fler blir utsatta för hat, mobbning och identitetsstöld på nätet, och polisen är i många fall oförmögna att hjälpa till. Nu har därför en försäkringstjänst utvecklats mot kränkningar på webben.

 

I veckan rapporterade Gefle Dagblad om 13-åriga Lisa som blivit sexuellt kränkt på nätet och inte fått hjälp av polisen. Magnus Lindgren, generalsekreterare på stiftelsen Tryggare Sverige, säger till TV4 att detta inte är en ovanlig händelseutveckling. Ofta ligger servern för tjänsten, som i Lisas fall, utomlands. En viss hypotetisk straffpåföljd krävs då för att polisen ska vända sig till rättshjälp i utlandet.

 

  • – Vi lider med de som får det här beskedet. Och vi försöker förklara så tydligt som möjligt varför ärendet blivit avskrivet, säger Mikael Hedström, presstalesman på Gävleborgspolisen.

 

Nu lanserar försäkringsbolaget Mysafety i samarbete med stiftelsen Tryggare Sverige en produkt som ska fungera som skyddsnät för utsatta på nätet. Digitalskydd heter tjänsten, som kan beskrivas som en försäkring mot näthat.

 

  • – Den eventuella straffpåföljden är irrelevant för oss. Vår enda ambition är att hjälpa kunden och ge upprättelse, säger Sophie Gernandt, markadsansvarig på Mysafety.

 

I paketet ingår en nätjour dit man kan ringa dygnet runt om man utsatts för kränkningar på nätet. Man får där råd om vad man själv kan göra åt problemet, medan personal påbörjar arbetet med att kartlägga vad man blivit utsatt för. Polisanmälan rekommenderas, men mycket arbete kan genomföras även utan.

 

Experterna som gör eftersökningama tar sedan, i den mån det är möjligt, bort kränkande material från nätet.

 

Digitalskydd erbjuder också trygghetsstöd. Som utsatt kan man ringa och prata med psykolog, kriminolog, jurist eller f.d. polis. Riskbedömning görs och lösningar arbetas fram.

 

Försäkringen innefattar även kostnader för juridisk hjälp om tjänstens experter inte lyckas lösa problemen själva. Den information man hittat ges då över till juristen. I detta fall krävs dock att ärendet polisanmälts.

 

Försäkringen gäller för en vuxen person och dennes barn skrivna på samma adress.

 Daniel Hedström

———–

 

GD stänger kundtjänsten

Publicerat i GD 31/10 2014

 

Kunddisk

 

Gefle Dagblad stänger sin kundtjänst från och med måndag 3/11 2014.

I fortsättningen hänvisas kunderna till webb och telefon.

 

I dag är sista dagen som du som läsare har möjlighet att komma till receptionen i GD-huset för att köpa biljetter, köpa tidning eller få hjälp med prenumerationsärenden. Beslutet är fattat av styrelsen för Mittmediakoncernen, där Gefle Dagblad och Arbetarbladet ingår. Detsamma gäller receptionen i Sandviken.

 

Det innebär att ingen av koncernens tidningar kommer att ha någon kundtjänst som är öppen för besök.

 

Kunderna hänvisas nu till att göra ärenden via telefon eller via webben. Det kommer också att finnas en porttelefon att ringa på för den som vill komma i kontakt med nyhetsredaktionen eller andra i huset. Besök bör göras upp i förväg med den du ska träffa så att de kan hämta dig vid dörren.

 

– Vi behöver anpassa vår organisation efter kundernas förändrade beteende. I dag sker majoriteten av våra kundärenden per telefon eller via digitala kanaler medan antalet möten i kundtjänst fortsätter att minska, säger Agneta Edin, privatmarknadsansvarig på Mittmedia, Gävle.

 

– Vi kommer att fortsätta erbjuda våra kunder personlig och kvalificerad service i flera olika kanaler genom att bygga nya plattformar för kunderna att besöka.

 

Barnfotograferingen försvinner i Sandviken. I Gävle kommer den att finnas kvar på samma ställe tills vidare. På sikt flyttas den till fotografen Mats Åstrands lokaler och det är också han som kommer att sälja förstoringar. Tiderna är desamma tills vidare.

 

Biljettförsäljningen flyttas till turistbyrån på Drottninggatan och finns kvar där året ut. Det går också att köpa biljetter i den gemensamma webbshopen för hela koncernen från och med måndag. För att kunna handla där måste du ha ett konto på gd.se. Det går bra att ha ett så kallat MittKonto.

 

Linda Berglund

—–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-11-01 gör Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top