Extraval 2015, Ulf Ivar Nilsson och Skyskrapa

 

 

Förbereder-sig

 

Arbetarbladet Fredag 5 december 2014

valrörelse med nya profiler

 

Nu rustar partierna för att dra igång ännu en valrörelse. För M blir det en valkampanj utan profilerna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Och SD har en sjukskriven partiledare.

 

De flesta partierna kommer att ha samma laguppställning i extravalet den 22 mars som i förra valrörelsen. Men Moderaterna har förlorat sina mest kända profiler. Både tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har lämnat politiken.

 

  • – Jag känner mig trygg i att vi har en god möjlighet att nå väljarna, säger M:s partisekreterare Kent Persson.

 

M har nu tidigarelagt valet av ny partiledare till den 10 januari. Där ligger vägen öppen för Anna Kinberg Batra, gruppledare i riksdagen och ekonomisk-politisk talesperson. Vem som blir ny finansministerkandidat är oklart. Det namnet får den nya partiledningen berätta om, enligt Persson.

 

  • – Det här valet kommer att handla om regeringsduglighet, att ta ansvar för landet, och därmed om ekonomin. Vi snuddade vid det i den förra valrörelsen, men det fick inte riktigt det genomslag som det borde ha fått, säger Persson.

–    Nu vet väljarna vilka alternativ som finns.

 

De flesta partisekreterare som TT talat med tror att de stora valfrågorna kommer att bli ungefär desamma som förra valet. Men nu står två budgetalternativ tydligare mot varandra, den röd-gröna regeringens mot Alliansens. Och Sverigedemokraterna har deklarerat att de tänker göra valet till en “folkomröstning om invandringen”.

 

– I förra valrörelsen ansträngde vi oss för att ha flera budskap. Invandringen var ett av fem, säger SD:s pressekreterare och riksdagsledamot Martin Kinnunen.

 

Nu ska partiets kampanj genomsyras av hur invandringen och kostnaderna för asylmottagningen påverkar olika samhällsområden.

 

Den senaste valframgången ökade partistödet och SD har bra med pengar i kassan och nyanställd personal. Men även SD:s affischnamn saknas. Partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven för utbrändhet till den sista januari och partiet förbereder sig på att också kunna genomföra en valrörelse utan honom.

 

Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val på sin regeringsöverenskommelse och den budget, som föll i riksdagen när SD röstade på Alliansens förslag. S partisekreterare Carin Jämtin tror inte att det blir särskilt många nya förslag. Hon vill att valet ska stå mellan att “satsa på en gemensam välfärd” eller “fortsätta sänka skatten för de rika”.

 

Maria Davidsson/TT Peter Wallberg/TT

————–

 

Regeringen vingklippt av riksdagen

 

En stukad röd-grön regering får efter nederlaget i riksdagen genomföra Alliansens budget i stället för sin egen.

 

– Vi är på något sätt vingklippta, så är det, säger vice statsminister Åsa Romson (MP)

 

– Vår ambition var ju att göra en kraftig ändring från nyår. Vi skulle växla över till en politik med kraftiga framtidsinvesteringar i stället för fortsatt skattesänkarpolitik, säger Åsa Romson.

 

Det finns vissa möjligheter för regeringen att sätta sig på tvären gentemot riksdagen, men det blir inte aktuellt, enligt Romson.

 

– Men det är inte heller så att vi kommer börja med att genomföra till punkt och pricka de få reformer som Alliansen stegar ut, de ska ju rimligen fyllas med innehåll av Alliansen. Och har man utlyst ett extraval till mars så kanske man inte funderar jättemånga timmar på alliansreformer.

 

Romson anser att det var helt rätt, och ansvarsfullt, av regeringen att överraska med extraval 22 mars.

 

– Det hedrar den här regeringen att vi tar det beslutet, säger hon och menar att det var enda vägen ur låsningar och kaos i riksdagen.

 

De rödgröna tänker inte försöka plocka sönder Alliansens budget när den ska förberedas i riksdagens utskott för verkligheten. Och de tänker inte söla i hanteringen av riksdagsbesluten.

 

Att Alliansens budget antogs innebär att flera regeringsförslag stoppas. Det blir inte något återställande (höjning) av den halverade arbetsgivaravgiften för unga, ingen sänkt skatt för pensionärer eller höjd skatt för höginkomsttagare. Och inte någon höjd a-kassa.

 

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT

 

 

 

Ulf-Ivar

————

 

I Arbetarbladet och Gefle Dagblad 2/12 2014 fanns 2 artiklar, dels

 

 ”32-våninghus vid Gamla Gefle” och”Torn vid Folkets Hus – som Gävles nya landmärke”.

 

Skiss av skyskrapan

 

 

Här kommer en reaktion på detta i en INSÄNDARE i Arbetarbladet 5/12 2014.

 

Ett idiotiskt förslag!

 

Förslaget att bygga en skyskrapa i direkt anslutning till området Gamla Gefle är idiotiskt! Området Gamla Gefle är ett helt unikt kulturhistoriskt inslag i centrala Gävle, ett område som vi Gävlebor kan vara stolta över och som får våra turister att stanna upp och ta fram kameran. Hela vägrummet, det vill säga det estetiskt vackra, skulle förstöras om skyskrapan placerades på den föreslagna platsen.

 

Att blanda gammalt och nytt är en trend och att följa denna trend genom att bygga något så omfattande som en skyskrapa är väldigt kortsiktigt tänkt. Gammalt och nytt blandas ju redan i tillräckligt hög utsträckning med tanke på Gamla Gefles närhet till vårt moderna city, det gränsar ju dessutom till Södra Kungsgatan. Ett stort byggnadskomplex skulle skymma och klämma in de unika gamla trähusen som området utgör, ett område som vi i stället borde lyfta fram och stoltsera med.

 

Kullerstensgatorna i Gamla Gefle kommer att slitas ned som ett resultat av den ökade trafik som en skyskrapa medför. Vägarna utanför själva kullerstensområdet är heller inte särskilt väl lämpade för ökad trafikering.

 

Varför inte bygga skyskrapan vid Läkerols fabriksområde? Där finns utrymmet och dessutom skulle det, på sikt, kunna bidra till att binda samman området kring Alderholmen och Gävle Strand med centrala Gävle.

 

En orolig Gäviebo

————

 

Public i Gefle Dagblad 11 dec 2014.

 

Politikerna positiva till samråd om skyskrapan

 

Politikerna säger ja till att gå vidare med planerna på en skyskrapa vid Folkets hus.

 

– Beslutet var enhälligt, säger ordförande Jörgen Edsvik efter mötet.

 

Det har funnits flera planer på att bygga på och vid Folkets Hus. I början av december presenterades förslaget att bygga ett 100 meter hög hus med 100 lägenheter, restaurang och spa på parkeringen intill Folkets Hus.

 

Ett hus som betraktas som skyskrapa enligt organisationen Emporis Standards definition och som kommer att ha cirka 30 våningar.

 

Under onsdagen fick ledamöterna i byggnads- och miljönämnden ta ställning till om förslaget från arkitektfirman och fastighetsbolaget som äger Folkets Hus ska skickas ut på samråd. Ett bygge kräver en ny detaljplan. Beslutet var enhälligt.

 

– Det finns en debatt och diskussion både om platsen och om huset. Det är vi fullt medvetna om, säger Jörgen Edsvik.

 

Ett samråd varar i mellan två och fyra veckor och i det här fallet tror Jörgen Edsvik att det kan handla om fyra veckor eftersom det väntas komma in många synpunkter.

 

Först när dagens beslut vunnit laga kraft kommer samrådet att starta.

Linda Berglund

 

—————-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-12-05 i Gavledraget.com

Kompl 11 dec 2014.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top