Återställ vattenkärr och att gå på cykelbanor.

INSÄNDARE

 

Public i Gefle Dagblad Fredag 7 november 2014

 

Kärr

 

När bönderna på 1960- 70-talet ville ha större odlingsbar mark så dikade man ur naturens egna lungor. Man gjorde åker av naturens vattenreservoarer – vattenkärren.

 

Vid regnväder samlades stora mängder av regnvatten i kärren som sedan gjorde att det hade en långsam och jämn avrinning under en längre tid. Då pratade man sällan om översvämningar.

 

I dag finns det nästan inga kärr kvar som kan samla upp stora regnmängder. Avrinningen är så snabb att översvämningar uppstår och efter det kommer torka. En stor bidragande orsak till detta klimatkaos är all förbränning av oljan som finns tillgänglig på jorden.

 

Kanske vår herre hade tänkt att vi människor på jorden skulle smörja våra cyklar med oljan några miljoner år framåt och inte elda upp den. Det har inte funnits så mycket bilar i världen som just nu. De spyr ut ozon och naturen ger svar.

 

Människans girighet försöker alltid skapa genvägar när det är pengar som styr och ofta är det naturen som får betala. På något sätt är det alltid människors bekvämlighet som skapar negativa förändringar. Det verkar ha varit svårt för människan att leva i den verklighet som är och respektera den natur som nu börjar tappa kraft.

 

Nu blir det ännu värre med den alltmer tilltagande klimatförändringen med toppar av värme och vatten. Allt detta kaos är skapat av oss människor. Vad kan vi göra just nu? Jag anser att det är mängden bilar i världen som bidrar till de värsta klimatförändringarna men ingen vill sluta köra bil.

 

Många av oss pendlar mellan bostad och arbete. Bor på en ort och jobbar på en annan och för andra är det tvärtom. Har dessa nästan lika jobb så varför inte byta med någon annan och slippa resorna? Säkert finns de många sådana möjligheter av onödiga resor i hela landet som skulle skona naturen.

 

Kan man göra en app för detta eller skapa en tjänst i media för dessa byten?

 

Avstå energislukande transporter och köp närproducerat, återställ vattenkärren, och ställ undan bilen är en bra början.

HS

————-

 

Får man gå på cykelbanor?

 

cykel

 

En liten fundering angående artikeln “Förbjudet att cykla på gångbana”: Är det lagligt att gå på cykelbanor då?

 

Som cyklist får man alltid cykla slalom mellan allt som blockerar cykelbanorna, vuxna, barn, hundar, rullatorer med mera. Och som cyklist så får man alltid en sur min när man snällt och vänligt plingar lite för att tala om att man är på väg.

 

Jag är så förbannat trött på att somliga fullständigt skiter i att det finns andra trafikanter, har även körkort sen 38 år tillbaka.

 

Råkade i dag ut för ett riktigt skräckexempel: Kvinna med barnvagn stövlade rakt över cykelbanan framför mig och fortsatte rakt över vägen utan att se sig för, det var inget övergångsställe där. Jag fick tvärnita med cykeln liksom flera bilar i båda körriktningarna.

 

Vad f-n tänkte hon med?

 

Lisa Fahlström

———–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-11-07 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top