Proppen Orvar med framtidstro på 60-talet.

 

I Söndags såg jag ett TV-program med Claes Elfsberg, en  samhällsserie om oss 40-talister vilka även kallades för ”proppen Orvar. Det ansågs tydligen var den bästa tiden att vara ung – vår framtidstro var enorm efter 2a världskrigets slut. Jag hade väldigt roligt när jag såg programmet då jag kände igen så mycket. Plötsligt kom jag ihåg ett eget minne från när jag var 15 år (idag är jag 70) som  bevis på denna framtidstro.

 

Det var i början på 60-talet och ingenting var omöjligt. Det var mycket populärt att ha brevvänner från olika länder och själv tyckte jag italienare var oerhört stiliga.

 

Alltså gjorde jag slag i saken. Tog ett kuvert där jag skrev följande adress:

 

“To a newspaper for correspondence with young boys and girls, ITALY.”

 

Det var allt jag skrev på kuvertet. Inuti berättade jag på ett papper att jag var en svensk ljus flicka på 15 år som ville brevväxla med personer i Italien i samma ålder. Jag skickade inget foto. Efter att ha klistrat igen kuvertet stoppade jag det i brevlådan.

 

Hörde ingenting på ca 4 veckor – men plötsligt en dag, när jag redan hade glömt bort det, hände följande. Jag bodde på Parkvägen 44 i en lägenhet med 2 innerdörrar och döm om min förvåning när jag låste upp den yttersta och det bara vällde fram brev till mig som hade samlats mellan de båda dörrarna.

 

Tydligen hade någon brevbärare i Italien mycket humor och skickat mitt brev till flera olika italienska tidningar som hade annonserat mitt brev. Jag vet det, för i mina svar stod  det ”jag läste din annons i ………… ” och där angavs  flera olika tidningars namn.

 

Dessa är NÅGRA av mina sparade foton som jag behöll för egen del.

 

Det resulterade i att jag fick mängder av foton på både killar och tjejer som skrev lockande svar. Efter att själv ha valt ut några favoriter delade jag ut resten i klassen så plötsligt hade många fått italienska brevvänner. Jag minns inte vad som hände med dessa men själv fick jag chokladkartonger och många små mysiga presenter.

 

Det måste ha varit min unga framtidstro som fick mig att göra detta. Kanske ett tips till dagens ungdomar – man vet aldrig!

 

Hälsningar från ”Proppen Orvar” – Lisse-Lotte

———–

Public. 23/11 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website