Berättelsen om Cigarren Havanna – Maggie

Tobaksmonopolet

Kort Berättelse om  lång Historia och en Havanna –  av Maggie Gustavsson Ockelbo

 

Vad hände på Tobaksmonopolet på Södra Kungsgatan i Gävle 1951? Jo jag började jobba som lärling i ”stripningen”. En mycket modern och välordnad fabrik med stränga regler. Kvinnlig personalchef fanns som man kunde vända sig till vid problem. Hembesök förekom vid sjukdom då många flickor bodde ensamma i enkla rum. Omtanke och kontroll kan man säga.

 

stämpelur

Det var noga hur man uppförde sig. Försov man sig och inte hann stämpla före sju på morgonen fick man återkomma efter frukost.

 

I tillverkningen arbetade mest kvinnor emedan männen fanns på mottagningen, lager och verkstad. Med all personal var vi ungefär 3-400 anställda på fabriken.

 

Tobaken som kom i balar hölls fuktig för att vara lättarbetad. Den spred en frän doft som satte sig i kläder och hår. Den doften känner vi ju alla igen. Verkmästarna var män. En gick under namnet Havanna eftersom han för det mesta gick med en cigarr i munnen. Men det fanns även två kvinnliga arbetsledare.

 

Första momentet var stripningen där man skar bort nerven i mitten på bladet. De mindre och trasiga bladen hackades och blev till fyllning i cigarrerna. Efter två veckor fick vi flytta över till tillverkningen och bli ”Vicklerskor”, vilket innebar att man gjorde underarbetet på cigarren. Allt detta gjordes i stora invecklade maskiner.

 

Skramlet från alla dessa, som stod i långa rader, från rullband och klippare, blev mycket tröttsamt. Den starka lukten från tobaken därtill, gjorde att man blev mycket dåsig och sömnig. Olyckstillbud förekom.

 

Vid sista momentet blev man ”Överrullerska”. Då fick man ha ansvaret över maskinen. Se till att det sista tobaksbladet var helt och utan hål. Det blev ytterhöljet på cigarren. Sista klippet så var den färdig.

Cigarr

När arbetet var slut för dagen blev vi visiterade. Någon smuggling var inte att tänka på.

 

Cigarrtillverkningen flyttades till Malmö1960-talet. En cigarr kunde man köpa för 5-10 öre styck.

 

Alltså: En lång historia som blev en kort berättelse.

 

Maggie.

————–

Public. 2015-11-25 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top