Schimpansen SANTINO och djurskötaren ING-MARIE i Furuvik

Ing-Marie Persson och Santno     Med kompisen Ing-Marie Persson som hjälpreda hade Furuviksschimpansen Santino inga problem att väja ut en vinnande lottorad.

 

Första gången Santino lät höra talas om sig på allvar var när han 1984 vann över en statistikprofessor i lotto. Därefter spöade han alla Sveriges partiledare i samma ädla sport – utom Carl Bildt som vann och Ingvar Carlsson som vägrade ställa upp på ett sånt apspel.

 

Santino är alltså en schimpans. Och han hade kommit till Furuviksparken ett år tidigare från ett tyskt zoo, fyra år gammal. De första måna­derna tvingades han sitta i karantän, men då såg han så ledsen ut att djurskötaren Ing-Marie Persson flyttade in till honom i aphuset. De två kom att stå varandra oerhört nära och även sedan Santino vuxit upp och och blivit  ledare för flocken i djurparken fortsatte han betrakta Ing-Marie som något av en mamma. Hon har berättat att schimpanshannar är de värsta morsgrisar som finns och att han kunde komma till henne och tigga beröm när han jagat upp alla honorna i träden.

 

Ing-Marie Persson är en av ytterst få människor som blivit fullt accep­terad som medlem i en schimpansflock och är därför efterfrågad över hela världen för sina kunskaper om hur dessa apor lever och förhåller sig till  varandra. Hon kom också tidigt att engagera sig för schimpansernas utsatta situation i sin naturliga miljö och tillsammans med flera interna­tionella organisationer kämpar hon för deras överlevnad.

ULF IVAR NILSSON

 

Källa: GÄVLE på 1900-talet 1950-1999

 

Santino  Furuviksparkens inlägg på Facebook 

Hur mår Santinos idag år 2016?

——————–

Publ. 2016-06-16 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top