En trevlig resa till Gävle och Briggen Gerda.

Kopia från:

 

http://www.km-malmo.se/gavle/index.htm

 

Ronnie Zandihn, Lasse Ydhag och Mats Wiberg startade från Malmö måndagen den 24 augusti kl 0530.

Kaffe paus vid Brahehus

Motormuseet i Motala

Korvpaus i Askersund

 

 

 

 

Fotografering av ”Almagrundet” och ”Bore” i Västerås. Besökte ägaren Knuth Borgs kontor, som var det ombyggda gamla tullhuset i Västerås

 

Stannade till i Gysinge för att beskåda bruket, som är det förnämsta och största av 1600-tals bruken i Gästrikland. Den pampiga herrgården är byggd i Karl-Johan stil. Vid Gysinge bruk framställdes elektrostål för fösta gången. Vi åkte genom nationalparken över alla broar vid Dalälvens alla förgreningar. Vi fick även uppleva mygg på ort och ställe!

 

På en liten ö i Dalälven, strålar fyra landskap samma. Det är Gästrikland, Dalarna, Uppland och Västmanland. Bruket ägs idag av Sandviken Kommun och arrenderas av pensionärsföreningarna som använder det till diverse kurser. Ett flottningsmuseum finns också inom domänerna.

 

Vi passerade också Sandviken, fick se Göransson Arena och delar av Järnverket.

 

Vid 18-tiden kom vi fram till handels- och stapelstaden Gävle och checkade in på Hotel Aveny.

Därefter åkte vi ut till Strömsbro för att träffa båtbyggare Ralph Öberg, där vi kastade yxa och fick se på tillverkningen av snapsbriggar.

 

Slutligen bjöd Ralph oss på ”sotare”, en gästrikländsk speciallité, glödstekt strömming med persiljesmör och färsk potatis, två vita och en brun. Vid 22-tiden var det dags att intaga sängläge.

 

 

oo0oo

 

Tisdag morgon 09.30 var det hög tid att vid Gävle Varv beskåda världens äldsta
fungerande ångslip från 1882.

 

Vi guidades av Åke Sjöberg som varit med om att renovera och köra det gamla spelet.

 

 

 

 

10.00 mönstrade vi på ”Briggen Gerda” för en tur genom Gävles inre fjärd, förbi uthamnen Fredrikskans och Granudden ut på yttre fjärden, passerade alla grosshandlarvillor på norra landet, passerade Bönans fyr och lotsstation ut till den yttersta skärgården, där vi hissade segel.

 

Vi fick en guidad rundvandring på briggen av Ingvar Henricsson och maskinchefen Lars-Ivar Centerfalk.

 
Lars-Ivar har varit med från början, och byggt fartyget från stapelbädden till dags dato och Ingvar har varit styrelsemedlem under många år. Vid lunchtid vankades det isterband och potatis som smakade utmärkt.

Vid 15tiden var vi åter tillbaka till Gävle. Per fot tittade vi på det gamla Gefle, ett reservat från 16,17 och 1800 talet och per bil tittade vi på diverse sevärdheter i staden.

 

Dagen avslutades med att vi tog en tur till Bönans fiskeläge, besökte fyren och lotsplatsen och fick möjligheten att fotografera en modell av ”Briggen Gerda” hemma hos Bo Stenbäck på Västerbönan.

oo0oo

 

Onsdag morgon hade Mats ett möte med Gävle Kommun för att diskutera ”Fyrfartyg No2” eller ”Almagrundet” som hon också kallas.

 

 

 

Kl 10..00 besökters Mackmyra Whisky Vi fick en glänsande guidning av Johny Westergård som lärde oss allt om kokningens mystifikationer från malten till den gyllenbruna gudadrycken. Dessvärre bjöds endast på kaffe och kaka på grund av de svenska restriktionerna när det gäller brända och destillerade drycker. Och lika bra var det! Mackmyra var fordom ett av de många järnbruken i landskapet. Privilegier från 1658. Vid den stora bruksdöden i slutet av 1800 talet övergick man till massaframställning. Ägare av bruket är idag godsägare Karl Klingberg.

 

Vid middagstid besökte vi Sveriges Järnvägsmuseum, där vi bl.a. kunde se delar av Sveriges första lok, vidare det ena intressanta loket efter det andra. Vi kunde även följa de olika skeendena från privata till SJ via kungavagnar, fångvagnar personvagnar etc. Vid 15-tiden var det tid att tänka på hemresan, 82 mil ner till Malmö.

 

Vid Kumla stannade vi för att få oss en bit mat. Lasse hade hoppats på köttbullar med lingonsylt, men det blev köttfärslimpan och den smakade bra. Sedan var det bara att fortsätta söderut.

Nästa stopp blev vid Hamneda, där vi tankade och festade på en varmkorv.

 

Slutligen kom vi till Malmö vid 23-tiden. Då hade vi på två och ett halvt dygn åkt 180 mil och hunnit med en hel del intressanta upplevelser

 

Text av Mats, som också ska ha ett stort tack för en mycket trevlig och givande tripp till Gävle.
/Lasse

 

 

 

Några blandade bilder av Mats, Ronny och Lasse.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website