MED CYKEL TILL BÅKHAREN av Ingvar Henricson

 

I fredags eftermiddag var jag ute med cykel och skidor vid Båkharen, Skarvarnas ö. Jag hade tänkt ta mig ända ut till Römaren och Limön men det var i – 6 C och snålblåst västerifrån så jag vände innan jag var framme. Det var helt OK på väg ut med vinden i ryggen men jag visste hur motvinden kändes och den skulle jag inte kunna undvika på hemvägen.

 

 

Västvind över Korsnäs

 

Redan vid Sikvik hade en man från Örebro ringt mig. Han misstänkte att hans hustru, född den 18 april 1945, var dotter till en rysk soldat, Alexander Kovalenko, som varit internerad på lägret Krampen nära Skinnskatteberg. Han blev hemskickad från Sverige till USSR via Gävle den 10 oktober 1944 och mannen från Örebro undrade om jag hade namnen på de ryssar som skeppades över Gävle och vad som hände med dem när de kom hem. Jag beklagade att jag inte hade ett enda namn och att det var lite för kallt om fingrarna eftersom jag inte kunde hantera mobiltelefonen med handskarna på men jag lovade återkomma. 

 

Sikvik mot Skutskär

 

Den 10 oktober 1944 skickades 900 ryssar under hemligstämpel iväg tillbaka till Sovjet från Gävle med ångarna “Örnen” och “Warjo”. Mellan 6 juni och 14 juli 1945 skeppades 24.000 ryssar med 28 utresor av fartyg från Finska Ångfartygsaktiebolaget ut via Gävle med Haegerstrands som agent. Jag har skrivit om det i “Mister Agent, we are sinking!”

 

Hamnjournalerna är kortfattade och kan se ut så här: Kapten E Ahlblad förande s/s “Aldebaran” från Helsingfors, 1272,08 net regt ton, 25 mans besättning utklarerad 26 juni 1945 destinerad till Raumo , avg kl 12.05, medför 1537 sovjetmedborgare varav 7 kvinnor, 4 barn, 13 arrestanter och 2 sjuka.

 

Det är en tämligen underlig klassificering och man kan undra vad arrestanterna hade för särställning. Jag var inte tillräckligt långt söderut för att se några spår i isen efter fartyget “Frank W” som gått in här i Båkharsrännan i onsdags men stoppat och backat tillbaka när lotsarna på Bönan meddelat via radion att vattendjupet bara var 3,5 m: 

 

http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.4374251-rena-turen-raddade-skepp-pa-villovagar  

 

2012-02-10

  

Mot hamnen och Norrlandet kl 14.04                   

                        

Norrlandet Herosgrundets röda fyr tv kl 14.05                    Norrlandet, Båkharen – Skarvarnas ö – till höger

                     

          

Båkharen, Skarvarnas ö kl 14.16                                      Skarvarnas ö                                                  

Från Skarvarnas ö mot Orarna kl 14.21

 

Det har varit kallt i hela Europa och i Barcelona har förmodligen “The Elephant man” och hans nudistkompisar gått i ide eller svept sig i täckande paltor. Jag hade bett min vän Hans H hålla utkik efter grabben men Hans svarade bara med ett kort sms om att det var kallt som sjutton i Barcelona. Här är “Elefantmannen” i full frihet i sommarvärmen:

 

 

Jag tror jag förstår varför han kallas Elefantmannen.

 

The Elephant Man, Barcelona, photo Aurel Manea 2009.

 

Ungefär samtidigt kom ett mail från Håkan Leijding i Buenos Aires. Där var det 38 grader varmt och 60 % luftfuktighet! “Man kan hålla sig för skratt”, sa han, “frisk luft vad är det?”

 

Min vän Ray O’Callaghan hörde av sig från sitt sommarställe i den gamla guldgrävarstan Arrowtown på Nya Zeeland där det var över trettio grader varmt. Hans farfars far Jack var den förste som hittade guld i floden Arrow i början på 1860-talet och hade hotell på Buckingham Street precis som den ökände skepparen, guldvaskaren, cabaretdirektören och piraten William Henry “Bully” Hayes. Basil Lubbock skrev en hel bok om honom, “Bully Hayes, South Sea Pirate”.

 

Arrowtown, Buckingham Street 8 mars 2011

Arrowtown med floden Arrow i rikting mot Macetown

Guldgrävare vid Tinkers Gully, Nya Zeeland  

Det går lätt att hitta “Bully” på nätet idag:

 

http://janesoceania.com/oceania_bully_hayes/index.htm

 

Ray hade inte stängt av vattnet i sitt stora hus i Weymouth i England och en vattenledning hade frusit sönder och nu var kåken dränkt i vatten. Det har varit kallt i England! Det är klok försiktighet att alltid stänga av vattnet när man är borta mer än en vecka, i synnerhet om man ska avlägsna sig 2000 mil.

 

På nätet råkade jag se att BMW och Alfa Romeo har produktplacerat sig i arabvärlden via den brittiska sångerskan, rapartisten, modellen mm Mathangi “Maya” Arulpragasam aka M.A.I. (Missing in Action). Hon är en verkligt mångsidig begåvning! Titta på den här videon:

 

 

 På tal om vårdslös framfart med bilar så kan man t ex hänga med Lana del Rey. Lägg även märke till de två domesticerade tigrarna! När Becket säger att kvinnan föder över en öppen grav så tänker han på livet som den korta tiden av ljus mellan livmodern och likkistan och i ett geologiskt perspektiv är ett människoliv med sina ca 3 miljarder sekunder kort som en ljusblixt men från detta låter Lana del Rey, som en aningslös eftersägare, sin sjungande rollfigur dra den helt galna slutsatsen att hon är “born to die”:

http://www.lanadelrey.com/

 

Men det är bra trafiksäkerhetspropaganda på vägen mot Nollvisionen: Skriv inte sms, läs inte tidningar och hångla absolut inte vid ratten när bilen är i rörelse på vägen såvida inte autopiloten är på!

 

 “Ägare av en Opel Olympia från 1949 utan säkerhetsbälten och krockkuddar”

(alias Ingvar Henricson)

 

 

BILAGA

 

Ur Ingvar Henricson, “Mister Agent, we are sinking!” s 112 – 113

 

EN SVENSK TIGER

 

Den 10 oktober 1944 skickades 900 ryssar under hemligstämpel iväg till Sovjet från Gävle med ångarna “Örnen” och “Warjo”. I hamnjournalen blev det bara två noteringar på varuslaget “Flyktingar”. Samtidigt registrerades i journalen små rännilar åt andra hållet. I slutet av september och början av oktober 1944 kom fem små fartyg från Finland med flyktingar.

 

Dagens Nyheter hade fått nys om de hemliga ryssarna och ville skicka upp en fotograf till Gävle för att ta bilder men det stoppades av Gävleborgs landshövding Rickard Sandler. Tidningen invände att Informationsstyrelsen hade sagt ja liksom Försvarsstaben och UD. Informationsstyrelsen har gått till historien som påhittare av den svenska tigern, en randig jättekatt i blått och gult. Sandler som själv varit utrikesminister förklarade att han inte brydde sig om vad pressbyrån på UD sagt, han hade talat med mäktigare män inom UD. Johannes Öberg var skeppare på bogserbåten “Alert” och assisterade fartygen och hans son Roland var också med. Roland har berättat för mig hur en av ryssarna flydde, hoppade överbord och dränkte sig.

 

I april 1944 hade USA förklarat att man med alla tillgängliga medel tänkte tvinga Sverige att avbryta exporten till Tyskland, något som lät konstigt i svenska diplomatöron. USA och Sverige hade ett handelsavtal som gällde hela året ut så de ekonomiska medlen var uteslutna och det som återstod var invasion och bombning.

 

På hösten avbröt Sverige i stort sett all handel med Tyskland, alla svenska hamnar stängdes för tyska fartyg och många svenska fartyg som gått i trafik på tyska hamnar blev upplagda. I Gävle låg under vintern 1944/45 Svenska Lloyds ”Masilia” som Harry Martinson skrivit om i ”Resor utan mål” men här fanns också Svenska Lloyds ”Ivernia”, Walhalls ”Osbur”, Kjells ”Frigg”och ”Gundborg Segrell”, Alfas ”Mona” och ”Väring” från Höganäs. Den gamle brodinskepparen Anders Andersson hade kommit med ”Väring” till Gävle med tyska kol året före och hade tydligen inte fått nog av minor och ubåtar i det första världskriget. Hans ångare ”Nike” hade siktats av tyska jagare utanför England 1917 och sexton man sprängdes och dränktes.

 

Harry hade mönstrat som kock på ”Masilia” i Bahia i början av december 1923 och sen rymt i Rio de Janeiro lite före julafton. Det han berättar att hon hade en tvåcylindrig ångmaskin är inte sant men det stämmer nog att hon hade en död ko upphissad i riggen.

 

Andra världskriget drev mer än 30 miljoner människor på flykt men av allt detta resande märktes här i landet bara några tusendelar. Till Sverige kom lite över hundratusen flyktingar och Stalin ansåg att ungefär en tredjedel av dem tillhörde honom, balter mest men även ryssar som flytt från krigsfångläger i Norge och Finland och ingermanländare som kämpat för Finland mot Sovjet. I Sverige fanns “ryssläger” på flera ställen och Stalins näve nådde in i dem alla.

 

De allierade hade bestämt att tysk militär på flykt skulle skickas tillbaka till den front de lämnat och den svenska regeringen hade lovat att rätta sig. De 167 balter som vid krigsslutet kom till Sverige i tyska uniformer skulle på ryssarnas begäran bli utlämnade. Per Olov Enquists har i boken “Legionärerna” försökt berätta om hur allt gick till, en väldig historia som förde så långt att han i sin rådvillhet skrev till Mao Zedong och bad om hjälp. Efter hungerstrejker, sjukdom och självmord fördes till sist 146 baltiska soldater ombord på ett ryskt fartyg i Trelleborg i januari 1946 och när de kom fram till Liepaja och Riga sattes de i fångläger. I augusti blev nästan alla frisläppta men ganska många fängslades igen. Hur många blev Enquist aldrig riktigt klok på men han gissade på ett fyrtiotal.

 

Genom Gävle strömmade ryska före detta krigsfångar i tusental under juni och juli 1945 och lastades ombord i finska ångare ute vid Fredriksskans. De flesta kom från Norge. Utskeppningsplatsen vid mudderelevatorn fick nytt namn, Karelska näset. Jag har räknat i listorna och fått det till 23.800 av Stalins undersåtar. Roland Öberg var med på “Alert” även då och såg ryssar som rymde och dränkte sig.

 

En av de största lasterna, 1600 sovjetmedborgare, gick med “Aldebaran” som lämnade Gävle söndagen den 18 juni. Framförallt var det asiatiska typer, skrev Gefle Dagblad på måndagen. I söndagens tidning hade gävleborna fått senaste nytt från Afrika, att Hitler siktats i Alexandria utklädd till kvinna!

 

INGVAR HENRICSON

februari 13, 2012

——————————

Gå till Startsida

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

 

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website