H Leijdings kommentarer till gamla handlare blickar tillbaka

 

Ang   Två gamla handlare blickar tillbaka

 

Kommentarer till ovanstående inlägg från Håkan Leijding:

 

Nils Widlund som startade företaget Special-Tekniska i Mejseln på Brynäs, hade 3 söner, som jag känner till och (kanske fler barn som jag inte känner till).

 

1. Sonen Ingemar tog över Special Tekniska efter sin far.

 

2. Sonen Tore (?) ägde från början Järnvägshotellet. Han sålde hotellet till sin bror, målaren Sven som tillsammans med sin hustru Majken, sen drev det vidare i många år. 

 

Sven och hans hustru har en dotter som hette Anita och sönerna heter Kurt och Lasse.

 

Sven och Ebba sålde Järnvägshotellet 1968 till mina föräldrar när Sven blev sjuk.
Mina föräldrar drev Järnvägshotellet under några år men när de slutade sålde de till en f.d bilhandlare (som tidigare hade haft bilhandel i det som senare blev Blå Grottan på Staketgatan).

 

Bilhandlaren dog tyvärr efter en mycket kort tid i en hjärtattack (i väntrummet på Gävle sjukhus EFTER att han kom ut från doktorn som just friskförklarat honom !!! ) och hans hustru tog över men hon var inte intresserad av att driva det vidare.

 

Och hotellet såldes sen för rivning: Det revs utan nämnvärd debatt i Stadsfullmäktige, 1980(Folke Löfgrens kommentarer).

 

Mamma öppnade senare ett litet privat pensionat på nedre Nygatan i Kapten Dybecks lägenhet vilken var på 10 rum och kök.

 

Där hyrde mamma ut 8 rum till långtidsmontörer (och lagade ibland deras mat samt skötte deras tvätt). Detta pensionat drev hon tills Öster började rivas.
Jag brukade gå på Centralcafét och fika lite då och då och satt ofta bl.a. tillsammans med Bombens bror Spiggen

 

En dag sa jag – …du, det här stället skulle man äga…ytterdörren fladdrar hela tiden  –  folk, folk, folk.
– Men köp det då, svarade Spiggen.
Det hela slutade med att jag gjorde upp om att köpa Central Cafét och åkte sen hem till min mamma Anna och sa:
”I kväll ska vi träffas i Bomhus och skriva under köpekontrakt på Central Cafét, Du har just köpt det”.

 

(Centralplan 3, öppnades 1896 som nykterhetskafé  av Fredrik och Jenny Andersson.   Deras dotter Ruth Peterson  tog över rörelsen 1916. Nån gång på -50 talet tog i sin tur hennes dotter över, som hette Birgit Joachimsson.  K.E.Johannesson)

 

Men när Birgit ville sluta efter runt 20 år fanns ingen i familjen som ville ta över, och då kom min mamma in i bilden och mamma drev sen  Centralcaffét under många år.

 

(Efter flera ägarbyten drivs Centralcaféet sedan 1992 även som pub med musikaftnar och ölservering, och initialerna CC  kom att användas i varumärket CC-puben. I samband med ett ägarbyte 2006 beslutade de nya ägarna att CC skulle stå för Central Corner. En tid fanns även biograf i huset.  (SeKarl-Einar Johannessonteckning och kommentarer.”)

 

När mamma sålde Caffét skötte hon därefter Husseliharen seglarklubb under många säsonger med middagar mm åt klubbens medlemmar och anlända gäst-seglare.

 

Nils Göran Cedrén var ordförande, han tyckte massvis om min mor och hon fick allt vad hon ville, när det gällde att fixa till det gamla köket, etc.etc. Mamma var en utomordentlig kallskänka och kock.

 

Sen på vintrarna, när ’Husse’ var stängt  åkte moster, som då var mammas medhjälpare, och mamma ner till Kanarieöarna varje år, på det som då kallades, Lång Wing,(Wingresors vinteröverstay) och var där 3-4 månader, sedan hem igen till våren  och återvände till Husse, som vi kallade Hussliharen.

 

Men ålder tar förstås ut sin rätt och mamma och moster Stina slutade med sitt sommarjobb och tyvärr också sina Lång Wing resor.

 

De två systrarna – mamma och moster Stina – som hela livet stått varandra så nära, avled med en veckas mellanrum i rummen bredvid varandra på Gävle sjukhus i februari 2002.

 

Moster Stina i en ålder av 89 år och mamma i en ålder av 84 år.

 

Frid över dessa två underbara arbetsmyror och mammor.

Håkan Leijding

—————————————————————–

mars 26, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

1 thought on “H Leijdings kommentarer till gamla handlare blickar tillbaka”

  1. Anders Sandin

    Bra Håkan att du tar upp sådana här minnen. När man läser det så kommer man l håg allt som det var i går. Både Specialtekniska efterom jag bodde i Mejseln där affärren låg mot 5.e tvärgatan. Central Cafeét är ju fortafarande en pärla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top