04 Farmor

HÅKAN LEIJDING – känd Gävle-profil och bl.a. författare berättar:

FARMOR

Resor ger ofta bestående minnen. För det mesta glada roliga men ibland besvärliga och tråkiga.

Den här berättelsen – som är sann – handlar om en Amerikansk familj som nog tar rekordet i upplevelser på semestern. De hade bestämt att bila till Puerto Vallarta i Mexico, cirka 200 svenska mil från gränsstaden Tijuana.

Eftersom familjen ägde en ganska stor stationsvagn så skulle inte bara barnen åka med utan även gamla farmor. Det blev mycket packning och för att få plats med allt köpte de en s.k. takboxsom monterades på taket på bilen.

De hade bestämt att resa i etapper för att det inte skulle bli för jobbigt för gamla farmor.

De hittade inte alltid hotellrum efter stora färdvägen utan tvingades ibland svänga in på sidovägar för att få natthärbärge.

Allt fungerade bra de första dagarna men så en morgon när de svängde ut från sitt hotell svängde de åt fel håll och kom bort från huvudvägen och långt ut på landsbygden. Omgivningen var som ett månlandskap, inte ett hus, inte en byggnad på mils avstånd.

Och plötsligt dör farmor i hettan i bilen!

Stor uppståndelse, stor sorg naturligtvis. Men vad göra? Barnen vägrade absolut att sitta i baksätet med döda farmor. Det hela slutade med att de tog ner skiboxen från taket, tog ut alla kläder och placerade farmor där, och kläderna i bilen.

Nu kunde de resa vidare för att leta upp en polisstation, rapportera händelsen och fråga vad de skulle göra. Trots allt var det nära 40 grader ute och i boxen säkert ännu varmare då den satt på taket oskyddad. Och snart skulle naturen göra sej påmind med en doft som gjorde att skunk luktade gott.

Efter någon timmes körning fann de en liten sliten stad med en polisstation i samma skick.

Men det var helt omöjligt att parkera den stora bilen i närheten, gatan var för smal. Efter lite letande fann man dock på en gata längre ner en plats. De parkerade och gick i samlad trupp till polisstationen.

Den gamle svettige och trötte polismannen som jobbade förstod ingenting.

– Bil? …död ? …takbox?…

Familjen kunde ingen spanska så det tog dem mer än en timme att förklara situationen men så småningom trodde den gamla polismannen att han förstod och sände en kollega med amerikanarna till bilen för att kolla det hela.

Glad över att äntligen ha fått lite hjälp tågade familjen så tillbaka till parkeringsplatsen.

Ingen bil!!!

De kollade sidogator men hittade ingen bil. Polismannen som följt med blev mer och mer irriterad, han tyckte inte om att vara ute i solen när det var 40 grader varmt.

Och till slut måste de ge upp. Bilen hade blivit stulen. Inte bara med farmor utan även med alla kläder, pass och pengar och allt de lämnat kvar i bilen.

Jag har ibland undrat vad de skrev på den stöldanmälan som de skickade till försäkringsbolaget…

Stulet eller försvunnit:

1. Farmor : …. ålder:….. värde : …..

2. Bil… ålder: ….. värde:……

osv.

——————–

Så ska du bila i Mexico – lämna farmor hemma!

 

——————————————————–o——————————————————-

Sidan är sammanställd av Lisse-Lotte Danielson.

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website