43 Catharina Ulrika (Ulla) Montgomery, del 2 kap XXXXIII

 

En mycket spännande krönika av ELLEN HAGEN om livet på Gävleborgs slott.

 

CATHARINA ULRIKA (ULLA) MONTGOMERY (1787-1866)

 

GIFT MED ERIC SPARRE

 

ULRlKA (ULLA) MONTGOMERY, gift med Eric Sparre, var ett av de tolv barn som överste Robert Montgomery hade i sina tre äktenskap, “den sturske Montgomery, kvinnotjusaren, kungagunstling, statsfånge”, om vars spännande krigiska och romantiska öden i många länder det skrivits så mycket. Ulla hade ärvt sin fars mörka, sydländska utseende och fängslande väsen och var en charmant värdinna vid de ståtliga fester och det gästfria umgängesliv, som ägde rum under hennes tid på slottet.

 

 

 

Malla Montgomery-Silfverstolpe

 

Bland gästerna var mer än en gång Malla Montgomery-Silfverstolpe, som i sina minnen återger en resa till Gefle 1819, då hon efter allehanda besvärligheter kom fram först sent på natten och varmt välkomnades av sin älskade halvsyster Ulla med make, som timme efter timme med oro suttit och väntat på hennes ankomst. Under Mallas besök gjordes bl. a. utfärder till Söderhielms på Tolffors och Grills på Söderfors, som ehuru på betydligt längre avstånd, även räknades till grannarna.

 

Makarna Sparres fyra barn voro samtliga födda på Gefleborg. Tre av dem deltog i den vid Carl XIV Johans ankomst till slottet arrangerade tablån, den ene av de små sönerna, tre år gammal, var den sedermera så kände politikern och landshövdingen i Älvsborgs län Erik Josias Sparre. Den yngsta dottern, endast fyra månader, kunde knappast ännu “antaga attityde af staty”.

 

 

 

Kung Karl XIV Johan

 

Deras mor levde tjugofem år såsom änka, boende på sin gård Västberga i Brännkyrka socken eller i sitt eget hus vid Regeringsgatan i Stockholm.

 

Miniatyrporträttet av henne är målat av S. H. F. Viefel. Nationalmuseum.

 

 

Ulrika (Ulla) Montgomery

 

——————————

Länkat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website