Insändare: Trygghetens hus inte så tryggt för oss – Barbro Sollbe

 

gamla-gavle

  Gamla Gefle. arkivbild:  Kenneth Wennberg

 

Publ i GD. 12/10 2016-10-12

 

 

Det finns, enligt uppgifter i lokalpressen, planer på ett Trygghetens hus väster om Kungsbäck. Där skulle Gästrike räddningstjänst och polisen kunna flytta ihop och via El6 ha nära till fler orter än Gävle.

 

Kanske mindre lyckat, enligt räddningstjänsten. Håller någon på att drunkna i Gavleån eller Inre fjärden, hinner inte räddningen dit i tid. Och hotbilden mot utryckningar ökar, om brandbekämparna kopplas ihop med polismakten.

 

Granne med polishuset och nära Ferdinand Bobergs vackra brandstation ligger en stadsdel nästan helt i trä (det finns två stenhus i Gamla Gefle).

 

För denna stadsdel är brandstationen från tidigt 1890-tal ett trygghetens hus. En tidigare brandchef i Gävle, Sven Rohlén (1903- 1993), bodde som pensionär i Gamla Gefle sedan han lämnat tjänstebostaden överst i brandstationen. Enligt honom skulle en brand i ett hus i Gamla Gefle – med det sena 1900-talets räddningskapacitet, med det korta avståndet till brandstationen och om inte stormvindar skulle komplicera – kunna begränsas till just det brinnande huset, som dock skulle bli totalförstört.

 

 

 

De norrländska trästäderna har under seklerna ofta brunnit och byggts upp igen. Gävle brann senast 1869, men genom att den enda bron över Gavleån, Gammelbron, var av trä och snabbt kunde huggas ner och få rinna bort med vattnet, klarade sig bebyggelsen söder om ån.

 

Efter 1960-talets så kallade Södersanering är Gamla Gefle vad som återstår i dag. Men som hotas vintertid av brinnande halmflagor från julbocken, varje gång någon bockbrännare varit i farten och det blåser mot öster…

 

 

Dessa stadens äldsta kvarter är bärare av mycken lokalhistoria och – om man ser krasst på det – inte oväsentliga för den turism man så gärna vill dra hit.

 

Det är bara 15 år sedan ett hus i ett 1700-tals träkvarter, stadens äldsta, i Jönköping fattade eld. Branden spreds åt två håll, och på tio minuter var hela kvarteret övertänt, trots insatser från tjugo räddningskårer. Hela kvarteret brann ner till grunden.

 

Det är inte bara önskvärt, det är rimligt och nödvändigt att Gävleborna får en redovisning av konsekvenserna för Gamla Gefle av en gemensam blåljusflytt från centrum. En redovisning som exempelvis kan göras som insändarsvar.

Barbro Sollbe


Uppdaterat. 1918-07-28 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

 

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top