Stadsbadet och Moskén i Gävle

 

Ritning

Premiär för Boulognerskogens Stadsbad

Nu kan vi Gävlebor snart bada, grilla och spela volleyboll på det nya stadsbadet som invigs 27 juni 2015.

 

Nya badet i Boulognerskogen

 

Stenblock efter stenblock har lagts på plats är och ären del av kommunens satsning.

 

Trädäck

 

Bryggan har handikappramp och bredvid finns en grillplats. Längre upp på andra sidan gångvägen skall det finnas omklädningsrum. Lite längre upp ligger volleybollplanen och det blir ett långt trädäck att sitta på med stenar som också utgör sittplatser. Nu får vi verkligen hoppas på att vi besökare sköter oss och inte skräpar ned.

 

Efter invigningen återstår fortfarande etapp tre i byggprojektet; familjebadet med sandstrand och det är mycket osäkert när detta kan startas.

(Källa: GD 26/6 2015.)

——-

Ledare/Radikal islamism : Vilken sorts Islam lärs ut i Gävle moské?

 

Mosken

Ett antal islamska hatpredikanter har de senaste åren varit attraktiva att bjuda in att förkunna sitt budskap i vissa moskéer.

 

Givetvis inte i alla, men den i Gävle finns tyvärr med på listan, kunde GD avslöja i helgen.

 

Kvinnor ska stanna hemma och den som förolämpar Mohammed bör avrättas“, anser imamen Said Rageah som lever i Kanada. Han anlitades för att predika i Gävle moské den 16 maj.

 

Motiveringarna från inbjudarna i Gävle följer samma tema som vid liknande händelser tidigare och på andra håll.

  • – Han är en välkänd föreläsare bland både somalier och ickesomalier, förklarade en av inbjudarna, Rague Ali Youssouf, till GD.Jaha. Välkänd för vad?

Välkänd för kvinnoförtryckande och våldsbejakande åsikter, eller var detta helt okänt för inbjudarna trots att det dokumenterats och spritts på internet? Skulle Rageah bland sina sympatisörer i stället gjort sig känd för innerliga kärleks- och fredsbudskap, som inte dokumenterats för en bredare allmänhet?

 

-Said Rageah är en föreläsare med väldigt många kloka idéer. Om man bara tar en mindre del av ett uttalande kan det tolkas på ett helt annat sätt, försvarade sig Rague Ali Youssouf i GD.

 

Jaså. Så om man bjuder in Hitler att föreläsa, och han pratar om motorvägar i en timme och bara emellanåt skjuter in några bisatser om gasugnar, skulle de då tagna ur sitt sammanhang kunna “tolkas på annat sätt” och bortses ifrån som en marginalitet?

 

Det här är ju tyvärr inte första gången man behöver höja ögonbrynen över saker som skett i anslutning till Gävle moské. I januari uppmärksammades att moskéns dåvarande ungdomsledare Ali Abdullah al-Ganas, som då även arbetade på den muslimska förskolan Bilaal i Bomhus, hyllat stupade IS-krigare på Facebook.

 

Han hade “fel information” om vad de båda unga svenska trosfränderna gjort i Syrien, påstod al-Ganas till GD. Kort innan hade han berättat att han kände de båda mycket väl.

 

I ett annat Facebook- inlägg efter terrordåden mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris skrev al-Ganas :

“Må Allahs frid och välsignelse vara över profeten Mohammed och må Allahs vrede och förnedring vara över de/den som gör narr av honom och de som tilllåter det och de som håller tyst om det.”

 

Ingen vrede skulle alltså riktas mot de som ställde till massaker på satirtidningen, utan tvärtom mot alla som använder sin fulla demokratiska rättighet att gäcka företeelser och auktoriteter i samhället, religioner och dess profeter ej undantagna.

 

– Yttrandefrihet hör inte hemma för att kränka en hel nation, motiverade Ali al-Ganas sitt Facebook- inlägg. På GD:s fråga om vad han tyckte om massmordet på Charlie Hebdo- redaktionen svarade al-Ganas:

 

– Jag bor i Sverige så min åsikt spelar ingen stor roll. Men vi muslimer kan säga generellt att vi tar avstånd från att oskyldiga dödas – oavsett vilket syfte.

 

I mina öron låter det aningens halvhjärtat. Och dubbeltydigt.

Generellt tar avstånd från att oskyldiga dödas. Jaså bara generellt?

 

Och hur definierar al- Ganas en oskyldig? Var de som arbetade på Charlie Hebdo och som, enligt al- Ganas uppfattning “kränkt” profeten Muhammed, oskyldiga i al-Ganas värld? Eller något annat än oskyldiga?

 

Såväl moskén som förskolan Bilaal sade upp al-Ganas engagemang. I ett uttalande på den egna hemsidan tog moskén avstånd från all typ av våld och kränkningar.

 

Bra. Men det är ett av få uttalanden från moskén, vars ansvariga varit ytterst publicitetsskygga när GD sökt dem för kommentarer.

En svala gör ingen sommar, lyder ju ordspråket. Men två?

Det är svårt att inte ställa sig frågan om Gävle moské antingen är för naiva i sin inbjudningspolicy så att radikala islamister kan verka där, eller om man måhända inte uppmuntrar detta men medvetet tolererar det, eller om trossamfundet rentav är en härd för extremistisk islamism?

 

Såvitt hittills känt har i alla fall ingen av alla 300 svenska muslimer som åkt ner till Syrien för att delta i IS´ halshuggnngs- och våldtäktsindustri varit från Gävle.

 

Med det vore ju bra om företrädare för moskén gör sig mer tillgängliga för frågor från media, för att kunna släcka spekulationsbrasor.

 

David_Nyström

David Nyström

Se även

Ökad polisbevakning av moskén i Gävle    och     Navigationsparken med parkouranläggning

————–

Public. 2013-06-26 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website