Lilla Chicago, Gävle 1967

 

 

Detta appropå vad som hände 1967:

Lilla Gävle var inte mycket bättre – Minns ni Sveriges Chicago 1967

Uttrycket känns

säkert igen hos de flesta gävlebor. På 60-talet gick Gävle helt enkelt under det öknamnet ute i landet. Bråk, misshandel och våldsamma händelser uppmärksammades och blev riksbekanta.

Stadsdelen

Brynäs hade kanske det allra sämsta ryktet. Vid dagens Andra Tvärgata låg det slitna området Kålhagen med mer än undermåliga bostäder. Brynäs var också stort, hela en fjärdedel av Gävles totala yta. På Nygatan i centrum körde raggarna sina bilar upp och ner. Många människor var rädda för de stora gängen som var kända för att gärna bråka. Oförtjänta rykten eller inte är svårt att säga. (läs mer om raggarna på sidan här intill)

På midsommarafton 1967 kulminerade de våldsamma händelserna med ett upplopp vid

Harnäsbadet utanför Furuvik. Bråket fick eko över hela landet och betecknades som “ett av de värsta i Sverige”. Redan vid 3.30-tiden på midsommaraftonens morgon kom ett hundratal raggare från Stockholm till Harnäs för att fira midsommar. Vid parkeringsplatsen slog man läger och började genast att festa ordentligt. Bland annat sänktes en dyrbar motorbåt i sjön Trösken. När så “groggvirket” tog slut beslöt sig tre män för att göra inbrott i kiosken på området. Man ertappades och polisen anlände nästan omedelbart till platsen. Polisen möttes av ett stenregn och tvingades retirera till sina bilar. 22-årige polismannen Lars Orrsten, som då gjorde sin trettonde dag i tjänst, träffades av en stor sten i tinningen vilket skadade honom svårt. Överfallet skedde bakifrån och var något av det råaste som hittills skådats i Sverige. Orrsten låg medvetslös och opererades för sina livshotande skador, men repade sig lyckligtvis rätt snabbt och återgick i tjänst.

Flera av polisens bilar stenades sönder av de uppretade raggarna i Harnäs. Alla styrkor – ett hundratal polismän från Gävle, Sandviken, Tierp och Söderhamn – mobiliserades, och tvingades också gå fram mycket hårt för att få bukt med bråken. Vid tio-tiden på midsommaraftonens förmiddag hade man också kontroll över området, och ett hundratal raggare satt på stationen för förhör. De flesta släpptes efter att ha sovit ruset av sig, men sju ynglingar anhölls.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top