S Kopparslagargatan 9 i Gävle var ett mysterium – av Barbro Sollbe och Anders Wennberg

Publicerat i GEFLE DAGBLAD MÅNDAG 3 DECEMBER 2007

Från Åke Nyléns tidningsurklipp.

 

PROBLEM:    Okänd plats i Gamla Gefle? – av Barbro Sollbe

 

 

 

När stadsbiblioteket i Gävle star­tade sitt kafé, fick det sitt namn efter kommunalrådet Ture Edbom (1918-1988). I början serverades till och med “edbommare” på Kafé Edbom – det var limpmackor med falukorvskivor på. Edbom hade börjat som typograf i Bollnäs och sedan på Arbetarbladet i Gävle. Han blev bland annat ordförande i stadsfullmäktige och i arbetare­kommunen, landstingsledamot och kommunalråd för stadsbyggnadsroteln. Hans kulturintresse var omvittnat och märktes inte minst under den tid han satt som ordförande i biblioteksstyrelsen. På ledig tid tecknade och skrev han under signaturen Ted i båda lokaltidningarna, och som pensio­när pluggade han konstvetenskap i Uppsala.

 

Sina teckningar, som ofta hade mo­tiv från Gamla Gefle, spred han ge­neröst till vänner och bekanta, ex­empelvis som julhälsningar. “Trev­lig Helg” står det på den här, signe­rad med hans namn och med den förklarande texten “Gamla Gefle”.

 

Frågan är vilket hus eller vilken tomthörna han ritat av. Även de som känner stadsdelen ganska väl har gått bet på svaret. Det är tro­ligt att byggnaden inte finns kvar utan att den försvunnit i samband med Södersaneringen, då det som i dag kallas Gamla Gefle blev nag­gat i kanterna.

 

Kanske vet någon i Gefle Dag­blads alerta läsekrets var Ture Ed­bom ritade?

Barbro Sollbe

——————————————–

 

Publicerat i GEFLE DAGBLAD TISDAG 4 DECEMBER 2007

 

LÖSNING:   Så var det löst.  Huset låg i kvarteret Guldsmeden 1.

 

Snabb lösning av gåtan. Det var svårt att lokalisera huset och det är inte att undra på, huset revs någon gång i början av 1970-talet.

 

Birgitta Sandin, Norra Åbyggeby ringde och berättade att hon har en likadan teckning hemma.

-Jag har fått den av min mor­mors bror Gunnar Appelgren som kände Edbom väl. På baksidan står det Guldsmeden 1, Gamla Gefle, berättar hon.

 

Då är gåtans lösning nära, men innan vi hann börja leta bland kvartersnamnen i Gamla Gefle ringde Stig Kallin och berättade att huset var hans föräldrahem. Huset låg i korsningen Södra Kopparslagargatan-Tullbomsgatan, adressen var Södra Koppparslagargatan 9, berättar Stig.

 

Det är också han som berättar att huset är rivet sedan länge. Vil­ket nog är lite synd, eftersom det var så gammalt att det inte fanns några som helst ritningar över det i kommunens arkiv.

 

-Ture Edbom stod faktiskt och ritade av huset när min mamma flyttade ut då på 1970-talet. Det tyckte jag inte alls om, minns jag, säger Stig Kallin.

 

Stig har också funderat en del över bilen. Om det nu är en Volvo PV el­ler en Volkswagen-bubbla är svårt att avgöra.

– Det kan vara en PV, jag hade en sådan och tycker att registrerings­numret känns bekant. Men jag är inte säker, säger han.

 

Anders Wennberg

——————————————–

November 3 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielso

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website