KARIN JANSSON, Tågresenär i Kolforsen – av Barbro Sollbe

Publicerat i Gefle Dagblad torsdag 7/2 2013.

 

  Karin Jansson

 

 

Kolforsen är en liten by vid Testeboån i Ockelbo kommun. Nyss revs ortens samlingspunkt, stations­byggnaden. Barbro Sollbe ser hur landsbygden fortsätter att utarmas men följer tätt i ortsbons Karin Janssons spår.

 

Rivet. Kolforsens stationshus från 1886.

 

Kolforsens rara men tydligen uselt underhållna stationsbyggnad, den lilla ortens samlingspunkt, har ri­vits. Ett av flera tusen myrsteg i rikt­ning mot en utarmad landsbygd.

 

Kolforsen är en liten by vid Testeboån i Ockelbo kommun, 15 km från centralorten. Ett drygt sekel tillbaka var Kolforsen en fäbod i skogen. Så kom de tuffa rallarna med spett och korp och skottkärra och bröt isoleringen, väsnades och söp och charmade bondjäntorna. Och när rälsen väl låg där, byggdes en järnvägsstation 1886.

 

En av mina tidigare grannar, Ka­rin Jansson, växte upp i Kolforsen. Under tidigt 1980-tal skrev jag ner hennes minnen därifrån, och detta är ett utdrag. (En längre version pu­blicerades i Från Gästrikland  2001- 2002.) Karin var gift med lands­tingsrådet Edvin Jansson, och han brukade säga: “Karin pratar och jag håller tal.” Edvin hade pondus och var en god talare, men det var Ka­rins prat som speglade en bokstav­ligen jordnära vardaglighet.

……………………………………

 

Till tidningsartikelns övriga innehåll hänvisas till ovanstående länk för en fylligare version …

 

BARBRO  SOLLBE

—————————————

februari  7, 2013

Sammanställt av  lisse-lotte@danielson.be

 

 

 

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..