Gull Kolmans examen 1954 på Stora Islandet

Examen , som man sa på den tiden, på Stora Islandet 1954 i klass 3. Jag vet dessvärre inte vem som har tagit bilderna, så jag hoppas att jag inte inkräktar på någons rättigheter.

Bakom den obligatoriska tramporgeln står vår lärare. Jag har skrivit i mitt fotoalbum “Vår lärarinna, fru Agnes Rudberg (60 år).” Varför det var så viktigt att framhålla hennes ålder vet jag inte, men förmodligen tyckte man väl att 60 år var förfärligt gammalt.

Några som ansågs konstnärligt begåvade hade fått måla sommarmotiv på svarta tavlan, bland andra jag, men jag tycker nog själv att jag inte hörde till de mest begåvade inom det området.
Det spännande programmet fanns uppsatt bredvid svarta tavlan:

Tio små negerbarn
Sång med gitarr
Sång av Jan
Pjäs (Hos tandläkaren)
Sånger

Några av oss flickor iförda finklänningar och vita kortstrumpor hade utvalts till en sångkör. Jag förmodar att pojkarna tydligen inte fick vara med, även om det säkert fanns en och annan vackert klingande gossopran. Pojkarna fick andra roller i små skådespel i stället. Jag kommer ihåg en av klassens busar som var mycket prydlig i kavaj. En pojke skulle av någon anledning föreställa polis och såg mycket respektingivande ut i uniform och stor skärmmössa.

Varför skulle man förresten få en examensklänning varje år, en klänning som man skulle vara så rädd om att man knappt fick använda den och rätt som det var hade man växt ur hela härligheten och det var för sent.

Så delades betygsboken ut och betyg hade vi fått ända sedan andra terminen i ettan, så det var inte något tjafs om det. Hur skulle vi och våra föräldrar annars kunna veta hur vi låg till?

Naturligtvis sjöng vi ”Den blomstertid nu kommer” som avslutning, men jag tror inte att vi sjöng nationalsången.

Och så började det långa, långa sommarlovet.

Gull Kolman

Gå till Startsidan!

Uppdaterat 16/9 2018 av Lisse-Lotte Danielson  för Gavledraget.com

————————————

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top