Gävlepojkarna – Idoler långt före Idol – av Ulf Kriström

Författaren

Publicerat i Gefle Dagblad torsdag 13 januari 2011.

Från Åke Nyléns tidningsurklipp

 

 

Gavlepojkarna-stor

 

Någon – undrar om det inte var Orup – lär ha sagt att om alla Gävlebor som är i showbusiness flyttade hem så skulle stan bli dubbelt så stor.

 

Det är en lätt överdrift, men än­då inte utan ett korn av sanning. Vi har alltid fått fram artister i den här stan, till och med innan det fanns ett TV-program som heter Idol.

 

Ja, till och med innan vi hade TV över huvud taget.

 

Gävlepojkarna är ett bra exempel på det.

 

Gävlepojkarna var till att börja med en trio som bestod av Bernt Larsson, Gösta Jansson och pianis­ten Roland Hoffman. De hade sko­lats i revyer och folklustspel som sattes upp i Godtemplarträdgården, Gävle GIK:s nöjestempel på Södra Kungsgatan, under hela 1920-talet, och de blev så framgångsrika till­sammans att de började turnera i folkparker landet runt. Antingen som Gävlepojkarna eller som Gävle­kvartetten Show String.

 

En dag var hela Sveriges revypappa, Ernst Rolf, på gästspel i Gävle. Han hade tidigare haft den talangfulle Bernt Larsson med i några av sina shower, så Bernt hade inga problem med att övertala honom att sitta ner och lyssna på vad Gävlepojkarna kunde åstadkomma – och han blev förtjust.

 

– Kom ner till Stockholm och skriv kontrakt så får ni vara med i min nya revy, sa Rolf.

 

Det var sensationellt. En otrolig framgång. Som att få ett wild card rätt in i Melodifestivalen.

 

 

Och annandag jul 1932 satte de sig på tåget till Stockholm, fulla av för­väntan. I Tierp gjorde tåget ett up­pehåll, och där klev en av dem av för att köpa en tidning.

 

Han återvände vit i ansiktet.

– Grabbar, läs här. Ernst Rolf har dött!

 

Drömmen om en lansering i Stockholm dog med Rolf, och Gävle­pojkarna återvände slokörade till Gävle.

 

Men de fortsatte resa runt i folk­parkerna, även om gruppen fick en delvis ny besättning. Den flitige vis- och kuplettförfattaren Paul Ro­bland (som egentligen hette Roland Olsson) tillkom, och Firpen Eriks­son tog över som pianist.

 

Gavlepojkarna

 

Firpen var bror till den välkände kyrkosångaren Artur Erilcson men hade en betydligt lättsammare repertoar än brorsan. Han var en rasande skicklig pianist och kapell­mästare som blev mycket populär var han än spelade. Och det gjorde han i många sammanhang, inte ba­ra tillsammans med Larsson, Jans­son och Robland.

 

Artur_Eriksson

 

Gävlepojkarna lanserades som “Den roliga svenska sångtrion”, och de turnerade inte bara i de svens­ka parkerna utan också utomlands. Bland annat på Scala i Köpenhamn.

 

Ibland var de full besättning, ibland var det Larsson och Robland, ibland Jansson och Robland. Men Firpen var alltid med, utan pianist funkade det inte.

 

Hur länge de höll på tillsammans har vi inte riktig koll på, men med tiden förvandlades Gävlepojkarna till Gävletrion. Bernt Larsson var kvar, men nu hade han sällskap med Oscar Haglund och den musi­kaliske badmästaren Hilding Peter­son. Och en pianist hade de med sig: Firpen Eriksson förstås.

 

Gävletrion blev till och med ännu mer populär än Gävlepojkarna. In­te nog med att de lockade storpu­blik var de än drog fram, de blev också nationellt berömda. Hilding Peterson kanske framförallt som programledare i radio.

 

 

Ulf Kriström

 

Ulfs-böcker

————————————

juli 01, 2013

Gå till Startsidan     Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top