Söderfoton från Gävle med kommentarer Del 1:1

 

Denna serie Söderfoton, “Foton för oss som minns..” kommer att successivt sammanställas med fyra bilder per sida. Första delen handlar om Söder,  Del 1:1 och visar affärerna Tobaco och Söderbazaren som låg bredvid Södra skolan samt Ångväveriet och Textilgården.

 

För varje foto finns kommentarer som hämtats från Facebookgruppen “Vi som tycker Gävle var finare förr“. Fyll gärna på med egna kommentarer på Facebooksidan och gärna också i kommentarsfältet längst ned på denna sida.

———

 

Kv Pernau låg parallellt med Södra skolan på 50-talet och innehöll bland annat affären Tobaco

Allersnäs Tobaksaffär Tobaco sålde godis i lösvikt. Som ex kan nämnas Ahlgrens ett-öresbilar, Salmiak och bröstsocker i klumpar. De hade också fina bokmärken. Affären låg parallellt med Södra skolan men på andra sidan av S. Kopparslagargatan. Lärarna gillade inte att eleverna hoppade över staketet och gick dit på Rasterna. Gävleprofilen Kerstin Monk tror att en annan Gävleprofil, Kjell Lönnå växte upp i detta hus.

Gävlebornas kommentarer:

——-

 

Söderbazaren låg på Sörbygatan och hade litet av varje

 

Denna bazar låg i korsningen av S. Kopparslagargatan/Sörbygatan och sålde bl.a. klippdockor, långrep och andra viktiga tillbehör ur ett barns perspektiv.

Gävlebornas kommentarer:

——

 

Åkaregatan och Gefle Ångväveri AB

 

Gefle Ångväveri AB hade stora maskiner som förde ett hemskt oväsen vilket upplevdes som mycket skrämmande i ett barns ögon. Långt senare låg Konstskolan där på Åkargatan 62.

Gävlebornas kommentarer:

——–

 

Textilgården låg mitt emot S. Kopparslagargatan 32 (som var mitt barndomshem)Under en period fick Furuviksbarnen även träna in sina sommarspel här under vinterperioden. Tidigare hade vi varit i Folkets hus lokaler vid repetitionerna. Detta foto togs 1989 och tillhör Stadsarkivet. Har ni själva några egna minnen från Textilgården?

 

 

Textilgården användes till olika verksamheter.  Som ex. kunde en familj även äta sin Söndagsmiddag där. Lokalerna hyrdes även ut till bröllopsfester och en helg hyrdes lokalerna av ett orm-Expo som hade en utställning där. Glömmer aldrig känslan av att dra handen över den glatta ormkroppen på tryggt avstånd från huvudet även om jag är säker på att gifttänderna var tömda sedan länge.

 

Många julgransplundringar skedde här och på slutet fanns även ett Musik-café under 70-talet som drevs av ungdomar genom RFHL

 

Ursprungligen byggdes Textilgården för att personalen på Ångväveriet skulle ha tillgång till en lunchrestaurang.

 

 

Här fanns även den populäre Gävleprofilen Acke Söderberg som under flera år hade sina danskurser på den översta våningen i Textilgården. Han hade Agneta Udd som skicklig medhjälpare. Många har lärt sig vanlig sällskapsdans för honom och många har också tävlingdansat under flera år i både Latin och Standard. Acke lärde alla pojkar att vara artiga, bjuda upp och därefter åter ledsaga sin dam till hennes plats. Det gav alla stor självsäkerhet inför vuxenlivet, framförallt att våga bjuda upp utan att vara överförfriskad.

Gävlebornas kommentarer:

———–

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-03-21 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Magnus Danielson
Reply

Kul med äldre bilder!

Magnus Danielson
Reply

Jättekul att läsa. Vill också lägga till att Acke var den som lärde mig att inte gå med händerna i byxfickorna, det var en av de största synderna man kunde begå på hans lektioner, jo… och att man skulle ha två kronor med sig att köpa saft i maskinen utanför (väldigt god apelsinsaft). En krona till sig själv och en till sin partner. (Att vara artig var också något man fick lära sig… att bocka och vara gentleman…) Några år senare fick jag ibland sura kommentarer från tjejer när jag var i tonåren och höll upp dörrar för dem… det där med att vara gentleman gick liksom inte alltid ihop med att vara jämställd när flickorna var feminister… 😉

Leave a comment

name*

email* (not published)

website