Erk-Jonsgården flyttar från Valbo till Furuvik – Stig Gavlén

 

 

Erik-Jonsgåren Furuviksparken

 

Erk-Jonsgården flyttades 1945 från byn Häcklinge i Valbo till Furuvik. Den placerades nära Barnteatern och har på sin ena sida Rovgärdesstugan nära Erk-Jonsentrén, för främst varutransporter.

 

Här fanns personalbostäder, kontor, kaffekök och förråd.

 

Erik-Jonsgården har ungefär samma utseende och dimensioner som Gästgivaregården.

På gårdsplanen finns sommartid en uteservering.

 

För några år sedan förstärktes golvet och byggdes en toppmodern villainteriör där vd

Tom Widorsson med familj bodde ett par år.

 

 

GAMMAL ÄR OFTAST ÄLDST

 

Den så kallade Gamla gården eller Bagarstugan är kanske parkens äldsta byggnad och byggd där den står. Den har varit bagarstuga för bondeallmänningen. Den är byggd av liggande timmer och tillbyggd med stående timmer. Bakstugan har två robusta rum och båda rummen har en stor murad eldstad. Det ena rummet har dessutom ugn och båda eldstäderna har gemensam skorstensstock.

 

Under stugan finns en jordkällare. Denna gamla byggnad har på ena sidan Erk-Jonsgården som granne och den andra sidan vätter mot “bondgrinden” där varutransporter kommer in i parken. Farbror Johan ville att parkens besökare skulle kunna äta medhavd matsäck så därför försågs en del byggnader med veranda med väggfasta bänkar och tak. Detta gäller även Bagarstugan. Stugan har av parken använts för försäljning av våfflor och glass.

 

Byggnaden används numera som förråd och när jag tittade in var det som att titta in i Tomtebo. Här förvarades det mesta som hör till Furuviksparkens julmässa och jag hade turen att träffa tomten själv, Torsten Lönn, men utan skägg, päls och tomteluva.

 

Stig Gavlén

———-

 

Publicerat 6 oktober 2014 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top