En i Gävles viktigaste släkter – Brita Plank är död

 

 

Gävles kulturprofil Brita Planck är död

Pub.l i Arbetarbladet 17 december 2014

 

Brita_Planck

Foto från Lisse-Lottes samling

 

Gävles konstlady har avlidit. Så kallades Brita Planck i programbladet när hennes sista stora projekt presenterades. Konstdraget, våren 2013. Ordet konstlady fångade Brita Planck.

 

Eller kulturlady kanske gör det ännu bättre, ty Brita Planck öppnade upp Engeltoftas dörrar för all kultur. Konst kombinerades med musik, föreläsningar och författarframträdanden. 117 somrar gjorde hon det omöjliga och fyllde Engeltofta hela juli månad med kulturevenemang.

 

Hennes drivkraft var att framhålla Gävle som kulturstad. I en intervju med Arbetarbladet i samband med nomineringen till Årets Gävlebo 2012, berättade hon att initiativet till kulturkvällarna på Engeltofta kom efter att en broschyr om sommarkultur i Sverige inte med ett ord nämnde Gävle. “Jag blev rent ut sagt förbannad”, sa hon. Ilska är en bra drivkraft för någon som vill arbeta ideellt inom kulturlivet. Det är bara att kavla upp ärmarna, för ingenting kommer gratis.

 

Med liten budget och en stor övertalningsförmåga, lockade Brita Planck Kultursverige till den vita villan. Björn Ranelid var en återkommande gäst, bara för att nämna ett namn. Hennes stora engagemang var svårt att säga nej till.

 

Förutom kulturkvällarna om somrarna, har vi också Brita Planck att tacka för Galleri Elixir på Gävle sjukhus. Hon var länge ordförande i Sveriges konstföreningar Gävleborg. Hennes eget dockskåp, som var ett stort intresse, var ett konstverk i sig.

 

När Brita Plancks ork till sist tog slut häromåret, lämnade hon över arrangemanget till ett helt gäng nya eldsjälar. En hel kommitté krävs för att fylla Brita Plancks plats som det lokala kulturlivets förkämpe.

 

Brita Planck blev 92 år.

Kristian Ekenberg

————-

Lisse-Lotte Danielson – Gavledraget.com :

 

När jag själv sökte upp Brita för flera år sedan för att göra en liten intervju hade jag ingen aning om hennes släkts fantastiska historia både inom och utanför Gävle stad. Från att ha planerat en intervju på 2 timmar blev det i stället en hel sommars återkommande besök – ju mer jag fick ta del av hennes privata handlingar – ju mer fascinerad blev jag. Speciellt som jag inte tror att någon annan i Gävle känner till detta förutom hennes släkt. Dessutom kunde vi båda konstatera att vi själva var släkt med varandra.

 

Brita Planck föddes 25/11 1922. Till Brita Plancks släkt kopplas kända Gävlesläkter som Rettig, Ennes, Garberg, Fogelberg och Hellstadius (min egen prästsläkt) m fl.

 

Hennes farmor föddes t.ex. på slottet med Britas farfars far som Landshövding. Britas farfar var Borgmästare under 29 år och bodde då under 50 år i Engwallska  huset vid Gammelbron. Det är han som har gett namn åt Borgmästarplan mitt emot länsstyrelsen. Läs om släktsagan  Brita Planck, Björkman, Rettig, Berggren samt övriga ovan uppräknade släkter. Fler dokument kommer att kopplas hit för att tillsammans bilda dokumentära tidsdokument från försvunna sekel.

 

Brita och jag blev mycket nära vänner som jag är oerhört stolt över samt att hon anförtrodde mig sitt personliga material att tillföra Gävles historia. Hon har själv successivt kontrollerat allt jag har skrivit innan jag publicerade detta på nätet för att undvika ev. missförstånd. När hon hade släktmöte på slottet år 2012 (  fick jag hoppa in och berätta om hennes släkt med ett dygns varsel p.g.a. sjukdom och då hade jag stor glädje av min egen forskning och detta gjorde att jag själv fick träffa många av hennes nuvarande släktingar.

 

Någon av tidningarna ringde upp mig och jag försökte nämna vilken viktig person Brita var förutom Engeltofta men det blev nog för mycket för journalisten vilket jag fullkomligt förstår med tanke på det digra materialet.

 

Är någon intresserad av hennes historia så kan ni börja med att klicka på denna länk (där det finns många ytterligare hänvisningslänkar).

 

Brita Plancks uppväxt släktled vuxenliv och insatser i Gävle

 

Läs här om Britas födelsedagsfest 2012, Brita Planck – 90 år och ung: 

I länken ovan om “Britas uppväxt, släktled etc”  kan ni på SLUTET se foton på ALLA gäster som ville uppvakta och fira henne…….

 

Läs även om Brita Plancks farmor Anna Björkman som växte upp på Gävle slott

 

(I Gävledragets webb www.gavledraget.com på ingångssidan Home finns en utmärkt Sökrobot SEARCH  där den som är intresserad själv kan söka på   Brita Planck  )

 

Lisse-Lotte Danielson,

Nära vän till Brita samt ansvarig för Gavledraget.com, publicerat 2014-12-17.

——————–

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top