DETTA VAR “HATTGATAN” publicerat at Maud Selén Stadsarkivet

Publicerat i GEFLE DAGBLAD TORSDAG 26 APRIL 2007

 Ur Åke Nyléns tidningsurklipp

Hugos_hattar-rea

Hugos Hattar upphörde 1975.

 

Maud SelénStadsarkivet har bläddrat bland gamla tidningsklipp och hittat följande ur Gävles mode­historia:

 

Hugos Hattar upphör efter 43 år kan man läsa i en 32 år gammal tidningsartikel. Affären hade då funnits i samma kvarter sedan slut­et av 1800-talet. ägaren var då J W Haglunds hattfabrik som överlät affären 1932 till en av sina resande. Affären har alltid legat i hörnet av N. Kungsgatan och Kyrko­gatan i kv. Skampålen.

 

Hugos modister sydde också upp egna modeller i filt, tyg och skinn. Det fanns två hattfabriker i Gävle vars ägare hette Haglund. För­utom J W Haglund fanns även L Haglunds Hattfabrik och de var inte släkt!

 

År 1932 fanns det 27 hatt­affärerKungsgatan i Gäv­le. Modeaffärerna, som de kallades då, låg så gott som vägg i vägg. Det fanns även modeaffärer i andra delar av stan. Svea Poussards vid Stortorget och Engelska HattmagasinetDrott­ninggatan hörde till de främsta. Men det var Kungs­gatan som var “Hattgatan” och Drottninggatan var “Skobutikernas gata“.

 

Genom åren förändrades sortimentet i hattaffärerna, skriver man vidare i arti­keln. Sorghattar, de så kalla­de änkehattarna försvann. De var sydda i svart crépe med vit kant runt ansiktet samt hakband. Slöja skulle det vara både fram och bak.

 

Sorghatt med flor
Sorghatt med flor
Sorghatt med flor

 

 

Förr kunde man inte gå på begravning utan hatt. Inte i kyrkan överhuvudtaget. Ut­hyrning och försäljning av höga herrhattar har också försvunnit, säger innehava­ren av Hugos Hattar i arti­keln.

 

Hög herrhatt
Hög herrhatt

 

 

Maud Selén

————————————————————————————-

april 22, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Scroll to Top