Brynäs 2012 – SM-GULDET RÄDDAT samt deras HISTORIK

Publicerat i Gefle Dagblad 20 april 2012.

MINNESVÄRT OM NÅGOT ……

 

 

Tusentals hyllade guldhjältarna. Det var knökfullt med folk på Stortorget när Brynäslaget i går kom för att motta folkets hyllningar. Publicerat i Gefle Dagblad 2012-04-22. Tusentals människor på Stortorget i Gävle för att fira sina hjältar.

Tusentals människor strömmade till Stortorget i Gävle för att hylla sina guldhjältar i Brynäs, och jublet ville aldrig ta slut när de en och en presenterades från scenen.

Tusentals människor på Stortorget i Gävle för att fira sina hjältar.

Foto Jörgen Svendsen och Gun Wigh.

 

Följande 4  foton har tagits av Ingvar Henricson

Svenska mästarna i Ishockey - 2012

 

Publik - Svenska mästarna i ishockey 2012 -2

 

Publik - Svenska mästarna i ishockey 2012 -3
Publik - Svenska mästarna i ishockey 2012 -4

Brynäs IF

Glädjetårarna efter guldet

Kvällen då guldet kom hem till Gävle igen

Wennerholm, Aftonbladets krönikör: Det här är en av de största guldskrällarna någonsin!

 

HELA GÄVLE JUBLAR!!!

————————————————— 

 Detta är ju en Historisk webbplats så naturligtvis måste vi även ha med Brynäs historik!

 

1964

Brynäs tog sitt första SM-guld när man bröt Djurgårdens seger­rad på sex raka sedan Gävle GIK vann 1957. Guldet säkrades redan i den nästa sista omgången av SM- serien, när Brynäs besegrade Skellefteå på bortaplan med 5-3.

Brynäs visade sån mästarklass att man vann alla sju matcherna i SM-serien,  även den betydelselösa sista på hemmaplan mot Modo. 8-1 hemma mot Djurgården, 10-2 mot Frölunda och 4-2 borta bli­vande silverlaget Leksand – inför 12 479 åskådare på dåvarande Silj­ansvallen – var några av siffrorna.

Brynäs var helt enkelt bäst. Och inledde en ny era i svensk hockey.

Seriespelet avgjordes med en div 1-serie med 14 matcher, och sedan en SM-serie med sju match­er.

 

Håkan Wickberg tar emot priset för skytteligavinsten 65/66.

 

1966

Det handlade om Brynäs och Frölunda i svensk hockey. 1964 vann Brynäs, och Frölunda var fyra. 1965 vann Frölunda med Brynäs som tvåa.

Nu vann Brynäs sitt andra guld, med Frölunda som silverlag. Detta efter en ren final, när slutspelet genomfördes via play off.

Brynäs vann lätt den första finalen med 4-1, och hade 5-4 med tre minuter kvar i bortamatchen – men Frölunda vände till 6-5 och tvingade fram en avgörande match.

Där var Brynäs dock helt överlägset, och körde över Frölunda med 7-1 och tog sitt andra SM-guld. 

Supportrarna i Gävle fick inte se någon hockey på hemmaplaan när det drog ihop sig för semifinaler och final. Det var för kallt för spel på Isstadion, så Brynäs spelade sina hemmamatcher i Västerås och Stockholm.

 

1967

Nu försvarade Brynäs för första gången ett SM-guld, och det efter finalsegrar i båda matcherna mot Frölunda.

I seriespelet var Brynäs tvåa div 1 södra, där Södertälje vann. Men sedan hade Brynäs lämnat  förlustmatcherna, det var fem totalt, bakom sig. Umeå och Modo besegrades i två raka – och svårare var det inte i finalspelet.

 8-4 hemma på Isstadion efter en explosion med 5-0 i den andra perioden, och sedan säkra­des guldet med hela 6-1 i Göte­borg – efter 3-0 i den andra peri­oden.

I skytteligan hade Brynäs fem spelare bland de sex främsta, med Hans ”virus” Lindberg som etta före Jan-Erik Lyck.

Hans "Virus" Lindberg, alltid på alerten även som riktigt ung

 

1968

 Det Tredje raka guldet kom efter en ny serieomläggning när hockeyn gick ifrån play off-spelet igen. Brynäs vann först div 1 södra, och fortsatte med att gå igenom SM-serien obesegrat.

De tuffaste matcherna i SM-serien hade Brynäs mot ettan och tvåan i div 1 norra. Blivande silverlaget AIK besegrades med endast 2-1 på bortaplan i premiäromgången, och mot Leksand fick Brynas nöja sig med 3-3, även det på bortaplan och efter Brynäs  kvittering i sista perioden.

Det var Brynäs i topp även i skytteligan, där Tord Lundström vann och hade Hans “Virus” Lind­berg på fjärde och Håkan Wickberg på sjätte plats.

Brynäs hade ett publiksnitt på 7 666 åskådare på sina hemma­matcher, som nu spelades i ny­byggda Gavlerinken.

 

1970

Laget stod i särklass, och vann div 1 norra tre poäng före Modo – och sedan SM-serien med sex poäng före Frölunda.

För andra säsongen i rad vann Brynäs a-l-l-a hemmamatcher­na. 14 stycken, med målskillna­den 102-24, bara i SM-serien var målskillnaden 47-8 (!). Guldet var Tommy Sandlins första, och även för veteranen Bertil ”Masen” Karlsson som säsongen tidigare hade kommit från Strömsbro för att få vinna ett SM-guld.

 

1971

Behövde Brynäs någon typ av extra tändning kom den i den för­sta matchen. Då ledde Brynäs mot Södertälje i Gavlerinken – men förlorade med 5-6. Det innebar att Brynäs svit på 41 raka seger­matcher på hemmais sprack.

Istället börja­de en ny svit, av guld. Brynäs försvarade mästerskapet från säsongen före, och vann nu sitt sjät­te SM-guld på åtta säsonger.

Brynäs spelade under säsongen 22 raka segermat­cher.

Håkan Wickberg fick Guldpucken som första Brynässpelare.

 

1972

Brynäs vann i stort sett allting. Först div 1 norra efter att bara ha tappat en enda poäng. Och sedan SM-serien med fem poängs mar­ginal.

Några veteraner hade slutat, Lars-Ake Sivertsson, “Tigern” Jo­hansson och Lasse Bylund, men Brynäs verkade inte bara mest och bäst utan rekryterade också smart. Årets fynd i svensk hock­eyvar backen Jan-Erik Silfverberg från Hofors.

Brynäs liknades på svensk is med det oövervinnerliga sovje­tiska landslaget, under en säsong där Håkan Wickberg vann den to­tala poängligan.

 

 1976

Brynäs vann både den första elitserien med tio lag – och tog SM-guldet i det efterfölj ande slut-Spelet.

Rivaliteten mellan Brynäs och Leksand spetsades till med den s k avlyssningsskandalen, när Leksandsstjärnan Dan SöderströmExpressens idé bar en dold mikrofon under en match i Gavlerinken.

Brynas slog sedan Skellefteå i de två raka i SM-semifinalerna, men fick möta Färjestad som knockade Leksand i den andra semifinalen.

Det blev enkla 6-1 borta för Brynas, men dramatiskt i näs­ta match som TV-sändes och till och med Aktuellt fick flytta på sig. Brynäs låg under med 2-4, vände till 5-4 – men Färjestad kvittera­de före full tid. 16 minuter och 24 sekunder in på förlängningen avgjorde värmlänningen Stefan Canderyd för Brynäs.

 

1977

Ny seger i elitserien. Ny final mot Färjestad.

Nytt SM-guld. Brynäs nionde – och även Tord Lundströms ni­onde.

Under sin sista säsong i Brynäs, det var Modo nästa, hade Tommy Sandlin att handskas med en ar­tist som Lars-Gunnar “Krobbe” Lundberg.

Den första SM-finalen spelades i Scandinavium, eftersom det var curling-VM i Karlstad, och Brynäs vann enkelt med 6-2.

I den matchen var “Krobbe” Lundberg oinspirerad och var på väg att petas av Sandlin in­för hemmamatchen – men slog där till med tre mål och ett mål­pass under 16 minuter när Brynäs dundrade hem guldet med 9-3.

 

1980

Här kom Brynäs mest överras­kande guld. Först i sista omgång­en ordnades slutspelsplatsen, se­dan kom knallarna slag i slag.

Elitseriesegrande Leksand var favorit i semifinalen – men Bry­näs hade hittat en ny nivå anför­da av unga, nya stjärnan Mats Näslund. 9-4 och 8-2 – och Bry­näs var i semifinal.

Duellen med Frölunda gick till en femte och direkt avgörande match i Johanneshov – och Stig Salming sköt guldmålet 2-1 re­dan i andra perioden.

Guld för tränaren Lennart “Ti­gern” Johansson, som av bara far­ten fick Gävle kommuns kultur­pris. Och guld till Mats Näslund i form av Guldpucken.

 

1993

SM-guld igen. Efter 13 års vän­tan. Brynäs kom tvåa i elitserien, och inledde slutspelet med att be­segra Leksand, och i semifinalen regerande mästarna Malmö med 2-1 i matcher – genom 8-0 och 5-0 hemma.

SM-finalen mot Luleå blev en klassiker. Luleå tog ledningen med 2-0 i matcher, och hade vid ställningen 2-1 möjligheten att vinna ett historiskt guld på hemmais. Då höll Tommy Sandlin sitt berömda samurajtal till Brynässpelarna som gick ut och gjorde 6-2 på Luleå.

I den helt av­görande match­en i Gavlerin­ken ledde Lu­leå till sju minuter kvar, då An­dreas Dackell kvitterade. Dackell slog sedan in 2-1 på tennis efter 18,11 och av bara guldfarten blev det 3-1.

 

1999

Roger Melin tog över som träna­re och Tom Bissett kom tillbaka.

Modo vann elitserien överläg­set, Brynäs var femma och tog sig till final efter 3-1 i matcher mot Djurgården och efter att återi­gen ha slagit Luleå i en bäst-av- fem-matcher – efter suddenseger i den sista.

Men Modo var storfavorit, hade egentligen vunnit guldet när man ledde med 4-1 i den andra perio­den. Brynäs med sin superfemma i form av Pär Djoos, Per Löfström, Ove Molin Janne Larsson och Tom Bissett vände dock i sista perioden. Bissett gjorde tre mål i slutet av matchen, kvitterade till 4-4, kvit­terade till 5-5 – och avgjorde med 32 sekunder kvar. Guldet togs i Kempehallen, när Ove Molin blev matchhjälte med två mål.

 

1999-2000 

Brynas var bara en match från en ny SM-final. Detta sedan laget blivit tvåa i elitserien, poängen efter Djurgården.

Seger mot HV i kvarten (4-2) och i semin blev det en repris på 1999 års final mot Modo. Brynas kom tillbaka efter 0-2 i matcher, och hade den avgörande hemma. Men den vann Modo, eller rättare sagt bröderna Sedin, med 6-3.

Janne Larsson gjorde flest mål i elitserien, 26 stycken.

 

2000-2001 

Brynäs fortsatte att spela som det stjärnspäckade lag man var, även om Johan “Honken” Holmqvist och Niclas Wallin försvunnit till NHL. Men kvar fanns Christer Olsson, Djoos, Bis­sett, Larsson, Molin, Sjödin, Da­niel Rudslätt, Roger Kyrö, Mikko Luovi – och den stentuffa backen Marko Tuulola.

Det gav en höstsäsong där Bry­näs skuggade Djurgården och Fär­jestad vid juluppehållet – men se­dan tappade man farten. Det blev ändå tredje plats i elitserien, varpå Brynäs knockades av Malmö i fyra raka matcher i SM-kvartsfinalen.

 

2001-2002

Brynäs tog den sista slutspelsplatsen, efter en av ska­dor pressad säsong.

Målvaktsparet Johan Asplund och Mattias Pettersson förmådde heller inte förse laget med den trygghet som krävdes.

Laget räddade dock slutspels­platsen efter OS-uppehållet, och fick möta Färjestad. Trots två star­ka insatser hemma, med udda­måls- och suddenförlust, så blev det 0-4 även i det här slutspelet.

 

2002-2003 

Nye tränaren Esko Nokelainen hann knappt uttala att målsättningen var “goooldet”, innan han var uträknad. Brynäs startade med två inledande vin­ster, men på de efterföljande 14 matcherna vann Brynäs bara en och spelade en oavgjord – och Nokelainen sparkades.          

Han ersattes av andretränaren Gunnar Persson, som dock inte kunde reparera allt utan Brynäs blev näst sist och tvingades till kvalspel för andra gången under elitserieåren. I kvalserien tog Bry­näs snabbt kommandot, och hade redan med två omgångar kvar att spela fixat elitserieplatsen.

Men säsongen var självklart en besvikelse och Brynäs gick med en förlust på 6,2 miljoner kronor.

Janne Larsson avslutade sin långa karriär efter säsongen.

 

2003-2004 

Säsongen räddades när Tommi Miettinen med 1,09 kvar av den sista matchen kvitte­rade till 2-2 mot HV71 i Gavlerinken, när Brynäs chansade och ha­de tagit ut målvakten. HV71 vann sedan i förlängningen, men den poängen gjorde att Brynäs undvek kvalserien. Målskillnad av­gjorde mot Malmö.

Markus Korhonen hade ersatt Jamie Ram i målet, och bidrog till lite mer säkerhet. Poängbäst var Mikael Lind.

 

2004-2005 

På nytt blev det en katastrofstart, och ett tränarbyte. Legendaren Tomas Jonsson hop­pade av och skadade spelaren Ro­ger Kyrö fick vikariera i båset un­der en förvirrad lockoutsäsong.

När det var dags for kvalse­rie, en sån blev det efter elfte plats i elitserien, gjorde Brynäs sin bästa NHL-värvning (jodå, både Chris Philips och Kimmo Timonen var också bra) i form av coachen Wayne Fleming. Med honom i båset räddade Bry­näs kontraktet.

 

2005-2006 

Leif Boork tog över Brynäs och skickade iväg spelare som Vesa Viitalcoski – och framför allt Tommi Miettinen och Mikael Wahlberg.

Men trots en smakstart, så ham­nade Brynäs i problem. Brynäs fixade till slut sjunde plats i elitserien, men i slutspelet blev det fyra raka förluster  mot Frölunda.

Nicklas Bäckström hade debu­terat i elitserien redan säsongen före, men var nu nr 1 och poäng-bäst i laget.

 

2006-2007 

Dags för Läkerol Are­na. Boorks andra säsong innebar också den bästa sedan 2000, när Brynäs pressade HV71 till sju kvartsfinalmatcher – men föll i den avgörande på bortaplan.

Brynäs blev sexa i elitserien, och hade sin vassaste period kring nyår då man vann sju raka match­er och faktiskt hade serieledning­en för en omgång i alla fall.

Nicklas Bäckström var återi­gen poängbäst, och tog adjö re­dan som 20-åring.

 

2007-2008 

Brynäs knockoutstartade med två segrar, 9-1 i den an­dra mot Linköping, men knockade sedan sig själv också. Leif Boork hade bestämt sig för att gå runt på en stor trupp, och ställde över stjärnor redan i den tredje matchen. Det blev ingen ordning, och till slut fick faktiskt självaste Boork sparken.

Unge andretränaren Olof Öst­blom tog över, men trots en upp­ryckning blev det kvalserien igen. I slutet av serien valde Östblom att peta både Markus Korhonen och Daniel Sperrle – och gav en 18-årig Jacob Markström chansen.

Han behövdes i kvalserien, där Micke Sundlöv gjorde ett sällsynt smart och prestigelöst drag – och plockade tillbaka Leif Boork som coach. Där fixade Brynäs elitserieplatsen, men först efter seger i sista omgången borta mot Väs­terås.

Pavel Brendl blev trea i elitse­riens poängliga – och i kvalse­rien gjorde han rekordartade 22 poäng.

 

2008-2009

Med en ny tränare, Niklas Czarnecki, och två unga målvakter i Jacob Markström och Anders Lindbäck, behövde Brynäs en flygande start för att få lugn och ro. Den fick man, och ledde faktiskt elitserien fram till och med den 13:e omgången.

Slutspelsplatsen säkrades i den 54:e omgången, och sedan förlo­rade Brynäs mot Färjestad i den sista – och fick då möta just Färjestad i kvartsfinalspelet. Där blev det fyra raka förluster.

Andreas Däckell var poängbäst på 44 i elitserien, men Daniel Widing var vassast med sina 23 mål.

Guld blev det på juniorsidan, det första för J20 sedan 1983.

 

2009-2010 

Brynäs var extremt svårslaget, men hade svårt att hit­ta segerstilen under hösten. En rad skador, backen Lars Jonsson försvann exempelvis för hela sä­songen, krånglade också till Nik­las Czarneckis andra säsong.

Men Brynäs nådde ändå slut­spelet som sexa med bred mar­ginal. Där blev laget valt av Djurgården, men åkte ur med 1-4 i matcher. Tre av förluster var dock med uddamålet, precis som se­gern. Så det var rätt jämnt.

Den sista matchen i Globen var också Ove Molins sista, efter 19 säsonger i Brynäs.

 

Målvakten Jacob Markström vann det mesta. Priset som Årets målvakt, Årets rookie och även en landslagsplats där han var med och tog brons i Tyskland.

 

2010-2011 

Målvakterna stod i fokus, och Brynäs satte ju nån slags rekord genom att tappa tre (3) målvakter till NHL under som­maren. Brynäs fixade slutspels­platsen för tredje året i rad under Niklas Czarneckis ledning genom att bli sjua – men åkte sedan ut mot Färjestad med 1-4 i matcher.

 

2011-2012

Här är alla som gjorde det

WM-GULD

Brynäsmästarna 2012 Spelarnas namn
 
Spelarnas namn
De infällda spelarna

 Dessa tre är uttagna till TRE KRONOR

och

Gävles älskling Silfverbergs nästa resa blir till Ottawa Senators

———————

Nedan står spelarnas NUMMER samt BETYG
 

Spelarnas Nummer och Examensbetyg

————————————————————————————-

april 22, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

2 thoughts on “Brynäs 2012 – SM-GULDET RÄDDAT samt deras HISTORIK”

  1. Pingback: BRYNÄS är vårt namn och GÄVLES lovsång – av Viktor Alner | Gävledraget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top