3 – Gävle stadsarkiv skuggar stadsarkiven i Euskirchen o Köln

 
Iréne Wretemo på resande fot och medarbetare i Gävle stadsarkiv
 

Delrapport 3.

 

Jaha, då är det dags snart att åka hem….. 

Det här gick fort må jag lova!!

Idag sista dagen på jobbet gick vi igenom det som jag har registrerat, så att jag bl a hade stavat alla dessa olika efternamn rätt. Här i Tyskland, i alla fall 1864, så är många efternamn som är det samma som städer i Tyskland. Var jag osäker på vad det stod i boken googlade jag och fann jag en tysk stad med samma namn hade jag alltså läst rätt.

Annars har vi pratat mycket idag om hur arkivorganisationen är här i Tyskland. Vet ni det att de här 16 olika arkivlagar här, lagarna är mycket lika varandra men varje land i förbundsrepubliken Tyskland har en egen arkivlag.

Sen var det dags att äta den sista, igår åt jag den första, “kakan”… det är inga småkakor utan här äter man stora rejäla bakelser, och efter det måste jag ta adjö utav mina nya vänner här i Euskirchen.

Jag får hoppas att jag får chansen någon mer gång att komma hit till Euskirchen.

En annan stad jag vill åka en gång till är kurorten Bad Münstereifel som jag besökte igår. Jättemysig stad och de ska visst ha helt underbara bad där. Såg inga igår men eftersom dom har fått, det är staten som ger ut titeln, namnet Bad före stadsnamnet betyder det att dom är väl kända för att vara en bra kurort. Det sägs att man blir ung på nytt om man badar där..

Nu ska gå ut i värmen, jo.. solen är borta men det är 17 grader här just nu, och jag ska äta middag på min favorit restaurang.

Tschüs

Iréne

Ja visst ja… i rådhuset kan kommuninnevånarna komma och andvända de här behållarna för återvinning.. en för gamla CD-skivor och en för vinkorkar… är det något för Gävle kanske??

av Gävle stadsarkiv kl. den 27 april 2012 kl. 9:12

Länk till detta avsnitt

 

 

3  hektiska dagar

 

av Gävle stadsarkivkl. den 25 april 2012 kl. 21:52 ·

 
 

Sen i måndags har det vari fullt upp, men det kanske ska vara så nu när min resa börjar närmar sig sitt slut.

I måndags hade vi studiebesök i arkivet.

Det kom 25 st gymnasium elever och deras lärare för att få se arkiven och sen skulle de även forska och besvara en hel del frågor om bl a Euskirchens historia och kända person från Euskirchen.

Igår tog jag och Gabriele en resa till Münster som ligger ungefär 20 mil norr om Euskirchen.

Gabriele skulle på ett möte tillsammans med ca 25 st andra arkivarier på landsarkivet i Münster. Jag har inte riktigt fått grepp på hur arkivväsendet är här i Tyskland men jag säger landsarkiv idag, får ändra det sen när jag vet mera.

Jag blev presenterad för församlingen och sen fick jag åka in till city och turista lite när de hade sitt möte. Jag kom tillbaka lagom för att få lyssna på deras diskussioner om en säkerhetsplan som ska införas i alla arkiv. Jo, jag förstod så pass… Fick förklarat för mig senare att det är en plan om hur man tar hand om sitt arkivmaterial ifall olyckan är framme, t ex vid brand, översvämning eller ras..

Sista punkten på dagordningen var att jag skulle hålla en presentation om bl a Gävle och Gävle stadsarkiv. Den här församlingen kunde riktigt bra engelska så det blev en trevlig stund.

När vi åkte hem så hade hela vårvädret försvunnit, vi åkte igenom några otroliga regnväder och i Köln var det trafikkaos, ja bilresan hem tog ca 1 ½ timme längre än dit.

Idag har jag varit i Zülpich, en liten stad bara en halvtimmes resa härifrån Euskirchen. Idag var det möte med arkivarier i området, kanske man ska säga län eller landskap. De skulle diskturera bl a en skrift som dom har gett ut och som det är dags att göra om. Så då fick jag ta mig en liten tur runt i staden.

Jag hamnade på deras nyaste museum, Museum der Badekultur, Museum om badkultur.

Det var ett mycket intressant museum, för att det har hittat ett badhus ifrån romartiden här i Zülpich och grävit fram stora delar av det gamla badhuset. Sen har man blandat in även nyare badkultur, jätte kul. Finland fanns med.. bastu.. skönt.

Efter mina lilla tur i staden gick jag tillbaka till mötet och hade min presentation igen men den här gången fick Gabriele tolka mig eftersom inte alla förstod engelska.

Näe, nu ska jag sova. I morgon ska jag åka till en stad som klarade sig helt ifrån några attacker under andra världskriget.

Tschüss

Iréne

av Gävle stadsarkiv kl. den 25 april 2012 kl. 21:52 ·

Länk till detta avsnitt

 

 

 

VAD EN VECKA GÅR FORT…

Nu har man alltså alla redan varit här en hel vecka, det gick fort…

Tyvärr så har jag inte kunnat skriva så mycket de sista dagarna. I Euskirchen offentliga förvaltning får man inte använda sig av sociala medier och här på hotellet har det varit lite upp och ner med internet uppkopplingen. Men jag hörde på sportradion när Brynäs tog guldet!!! Även om det var en lite hackad sänding….

Den här veckan här jag träffat en hel del personer i och i fredags fick jag även träffa kommundirektören, vet inte om det är rätt titel här i Euskirchen men jag titulerar honom så. Dr. Gabriele Rünger, min mentor, och Beate Danze som arbetar på internationella kontoret tyckte att jag skulle träffa honom eftersom jag är den första från Sverige som är här och hälsar på i Euskirchen. De försökte att få till ett möte i två dagar och när det sen blev ett möte glömde jag kamera, har glömt hans namn… men vi hade det trevligt där i 15 min…

Idag har jag varit i Bonn med Gabriele, vi har varit på en utställning om Romy Schneider. Nu vet jag mer om henne, men jag fick erkänna att tidigare visste jag inte vem det riktigt vad… De på jobbet tyckte att det var sååå konstigt att jag inte kände igen henne. Här i Tyskland varje jul så visas hennes filmer, men inte vilken som helst. Näe, det är filmerna om Sissi… ni vet vilka, eller?? Nu vet jag vilka filmer det är!! Det var väldigt mycket folk på den här utställningen, man förstår att hon var populär här i Tyskland.

Bonn visade sig inte från sin rätta sida idag, jag tog inte så många fotografier. Det var grått och det regnade ibland, men framför allt så var det Bonn maraton och det var så mycket tält, ställningar, sopor runt om i staden, i alla fall där jag var, att det inte skulle bli så bra fotografier. Men ett ståtligt universitet har dom som ligger mitt i centrum.

Nästa vecka blir det en hel del möten och jag ska göra två presentationer för arkivarier från olika delar här i området Euskirchen.

Vi hörs

Iréne

 

Söndag, 22/4 2012 kl 22:01

Länk till detta avsnitt

————————————————————————————-

april 16, 2012

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..