The Visitors

Fredag 22/11 18:00 Bio 7:an

för “smala filmer” visar på Filmstaden .

Universitetsläraren Walter är en sur och deprimerad ekonomiprofessor från Connecticut som inte viker en millimeter för att hjälpa någon annan. Under sin stela, korrekta fasad döljer han en livsleda så stark att den gjort honom närmast handlingsförlamad och han berör starkt med sin ensamhet och sina känslomässiga låsningar. När han tvingas till en konferens i New York City finner han ett ungt par, båda illegala flyktingar, som bor i hans lägenhet i tredje hand. Det delade intresset för musik blir isbrytaren som får den hårdnackade cynikern att blöda för deras rättigheter. Mötet med den livsbejakande trummisen Tarek och den i början mer reserverade Zainab ger Walter perspektiv och får honom att förändras. Just när han börjat få kontakt med sitt förkastade inre blir rollerna de ombytta: Tarek grips av polis och hotas av utvisning. Glädjen och rytmen som genomsyrat musikerns vardag byts mot förtvivlan och tystnad.

Tillsammans med Tareks mor Mouna försöker Walter hjälpa den som just hjälpt honom. För första gången blir han därmed varse immigrationsverkets hårdhänta regelverk och rasism. Filmen är finstämt berättad och Walters återhållna nyanserade spel, är magnifikt i en kritik av USAs immigrationssystem mot de hårda tag som följde efter 11 september.
——————————————

Kommentarer om filmen.

SvD: The Visitor, utsökt spelad och med ett nästan klockrent manus, har titeln i singular. Det handlar ju om Walter, inte hans inneboende; de är i livet, som Walter plötsligt bjuds in i. Man önskar honom innerligen den bästa av lycka.

Trailerfest.se: The Visitor lämnade mig djupt rörd, spökar i mitt sinne länge efter eftertexterna slutat rulla och rekommenderas varmt till alla som behöver bli påminda om att det finns inget “vi”, eller “dom”, bara människor.

Egna kommentarer: Sorgligt nog var vi bara 7 st på denna föreställning men det märktes att vi som var där blev tysta och engagerade. I mitt eget sällskap diskuterade vi filmen i över en timme efteråt och spekulerade i de tänkbara alternativ som de drabbade hade att välja på efter filmens slut. Det gällde alltså dels det illegala paret i lägenheten, modern (själv illegal efter utvisning) och dels Walter vars nyvaknade livsglädje åter byttes mot förtvivlan och raseri. Det är inte ofta en film väcker så många tankar efteråt. Många illegala immigranters situationer, som myndigheterna tidigare ofta ignorerade, har blivit mycket bistra efter 11 september trots att de har vistats i landet i många år. Det är ingen roande film även om den har en hel del positiva inslag men den ger verkligen en tankeställare då vi själva så ofta klagar över vår egen tillvaro. Gå och se filmen! /Lisse-Lotte Danielson

 

————————————-

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website