Dilsa Demirbag-Sten

Dilsa Demirbag-Sten här i Gävle 2006-04-24.            Foto: Lisse-Lotte Danielson

Fakta från Wikipedia


Dilsa Demirbag Sten

Dilsa Demirbag Sten (uttalas “Dilcha”), f. Dilsah Demirbag, född 10 oktober1969. Hon är kurd och är född i sydöstra Turkiet.[1]. Demirbag Sten är en första generationens invandrarförfattare och frilansjournalist. Hon har blivit anlitad som debattör i frågor kring integration, hedersmord och kvinnors rättigheter. Hon skriver regelbundet i Expressen, Östgöta Correspondenten, nyhetsmagasinet Fokus och sen juni 2006 även i DN.

Innehåll

Karriär [redigera]

Demirbag Sten kom till Sverige 1976 som sexåring och växte upp i Uppsala och Karlstad. Hon blev bortförlovad i tidig ålder mot sin vilja. Demirbag Sten lyckades bryta förlovningen och undkom ett tvångsäktenskap. Hon flyttade till Stockholm, där hon bland annat jobbade åt Riksteatern, Amnesty och blev sakkunnig åt integrationsministerLeif Blomberg. Tiden i Sverige har gjort henne medveten om många invandrares dubbla öde – ett främlingskap i Sverige bland svenskar men även i Kurdistan bland kurder. Inte minst för att hon engagerat sig i kampen mot kvinnoförtryck och hedersrelaterat våld. Demirbag Sten är liberal och en framträdande islamkritiker. Genom sitt engagemang i Humanisterna vill hon verka för ett sekulärt, demokratiskt och jämställt samhälle.

Demirbag Sten kommer från en kurdisk familj med många barn. Dilsa Demirbag Sten är syster till Dilba, Dilnarin, Dilber och Azad. Tills för bara en generation sedan bodde hennes Stam Bertiyan uppe i bergen – i tält. De bodde under sommarhalvåret i bergstrakterna runt Bingöltrakterna, vid Eufrats källor. Demirbag Sten har vid flera tillfällen skrivit om det armeniska folkmordet som kurderna deltog i.

Bibliografi [redigera]

  • Dilsa Demirbag-Sten, Stamtavlor. Norstedts. ISBN 91-1-301102-2
  • Svenska en nödvändighet. Lärarhandledning till föreläsningsserie. NVP
  • Handbok mot våld. Redaktionell medverkan. Justitiedepartementet
  • Från Alfons till Dostojevskij. Medförfattare. Rädda Barnen
  • Makten framför allt. Medförfattare. W&W
  • Violence in The Name of Honour. Medförfattare. Istanbul Bilgi University Press
  • Tystade röster. Medförfattare. Tranan. ISBN 978-91-85133-13-0

Externa länkar [redigera]

Noter [redigera]

Dilsa Demirbag Sten är ledamot i Globaliseringsrådet och Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter. Demirbag-Sten är styrelsledamot i Riksteatern, Svenska Institutet samt Humanisterna Den 20 november 2002 belönades Dilsa Demirbag Sten med Axel och Margret Ax:son Johnson stiftelsens stipendiet 100 000 kr

  1. ^ Demirbag-Sten, Dilsa. Stamtavlor. Månpocket, 2005
Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Dilsa_Demirbag_Sten
 
Texten är kopierad från Wikipedia av Lisse-Lotte Danielson. Bilden på Dilsa är fotad av Lisse-Lotte.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website