Kolla efter ögonstenarna – av Jörgen Svendsen

 

J Nilsson, B Sundell, L Westlund

 

Ögonsten

Detta fynd gjorde jag själv och har sparat på min Ögonsten-jakt och Leif –  jag blev också glad av den! (Lisse-Lotte Danielson)

 

Håll utkik efter ögonstenarna

Många har redan sett de små ögonförsedda stenarna i trädklykor eller vid brofästen i stadsparken. Upphovsmannen heter Leif Westlund.

 

– Jag tror jag placerat ut strax över 200 stycken i parken, säger Leif.

 

Anledningen till att han gör detta är för att sprida lite kunskap om sjukdomen han drabbats av, PSP, som är en förkortning för progressiv supranukleär pares. Länge fick dessa patienter diagnosen Parkinsons sjukdom.

 

En del symtom är väldigt likartade. Leif Westlund sökte själv läkarhjälp när han 2009 fick problem att hålla balansen. Först miss tänkte läkarna att det var Parkinsons sjukdom han fått, men det visade sig efter vidare tester att det var PSP.

 

Men åter till ögonstenarna. Leif berättar att ett kännetecken för sjukdomen, när den framskrider, är att musklerna som styr ögonens rörelser förtvinar. Patienterna får ofta en stirrande fixerad blick.

 

– Eva, min fru, hade köpt sådana där plastögon som man kan limma fast. Hon skulle göra några dockor, tror jag. De där norpade jag och limmade fast på en sten och sa till henne, att det där är jag, säger han.

 

Leif funderade sedan på saken och kände att det kanske kunde vara en kul grej att placera ut ögonstenarna i stadsparken.

 

Stenarna har den där lite stirrande blicken. Det fick bli ett signum.

 

– Alla som hittar en sten får gärna ta den. Många frågar vad jag håller på med när jag placerar ut dem. Ja, då berättar jag lite om sjukdomen. De flesta tycker om stenarna och blir glada av dem, säger Leif.

 

Arbetarbladet följer med Leif Westlund på en tur med permobilen i Boulognerskogen. På en av stigarna kommer Björn Sundell och Jiwandev Nilsson. De får raskt varsin sten av Leif och samtalar en god stund.

 

  • – Jag har faktiskt lagt märke till stenarna. Så det är du som placerat ut dem! Jag blir glad av dem, säger Björn Sundell.

 

Leif Westlund berättar att han berättar för de som frågar om sjukdomen hur den påverkar honom och hans omgivning.

– Man kan väl säga att jag.. . ja jag ska inte säga säljer in den, snarare säljer bort den, försöker öka medvetenheten kring progressiva sjukdomar, säger han.

 

Gå gärna ut i Boulognerskogen och se hur många ögonstenar du kan hitta.

 

Har du tur får du kanske en pratstund med Leif om han är ute och gömmer nya stenar.

Text och Foto: Jörgen Svendsen (Public i Arbetarbladet)

 

Ewa och Leif på ögonstensjakt !

Titta bland gräs och grenar- så hittar ni ögonstenar,

de finns lite här och var,

bevakar varje steg ni tar.

De tittar upp, de tittar ner,

ja, allting de ser..

Ta lugna korta kliv

och njut av Leifs roliga initiativ!

TORBJÖRN BRUNZELL

—–

Public. 22/7 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top