Norra Köpmangatan-Drottninggatan 1916, 2006 och 2011

Detta materiel kommer från Åke Nyléns privata Tidningsurklipp.

Hörnet Norra Köpmangatan-Drottninggatan 1916 och 90 år senare. Kommersen är fortfarande livlig här. De välvda fönstren i bottenplanet har fått vika för stora skyltfönster. En del fasaddekor har försvunnit, liksom den nedre balkongen, men mycket är sig ändå likt.

 

Med 90 resp 95 års intervaller

Nygatan 25

Drottninggatan var det stora shoppingstråket i 1910-talets Gävle, och det var sträckan mellan centralstationen och Stortorget (då ibland kallat Salutorget) som räknades.

 

År 1916 hade Gävle 36.400 invånare. Det var ungefär då, senare delen av 1910-talet, som detta foto togs; vem som höll i kameran vet jag inte. “Aktiebolaget Norrlandsbanken” står det på den högra fasaden på det trevånings stenhus som höjer sig över den omgivande träbebyggelsen. Bankentrén är den välvda – och upptill dekorerade – porten i fasadmitten. Adressen är Drottninggatan 25. (Några år tidigare hade Gefleborgs handelsbank legat på denna adress och NorrlandsbankenNygatan.) Den korsande gatan i bildens vänsterdel är Norra Köpmangatan.

 

 

År 1916

 

 

Berna Roth,

en känd porträttfotograf, hade sin ateljé överst i huset. “Konstnärliga porträtt i modernt utförande” var hennes reklamslogan. Där fanns också KF Westers advokatbyrå, etablerad 1914 och kombinerad med en fastighetsbyrå.

 

De avskurna hushörnen var vanliga i Gävle kring förra sekelskiftet. Hörnporten ledde in till Oscar A Petterssons manufakturaffär och skrädderi. I 1917 års adresskalender annonserar han om klädnings- och dräkttyger, ärligt arbete och humana priser.

 

Konkurrenterna fanns runt omkring: J A Sundkvist Drottninggatan 27, Lindelöfs beklädnadsaffär på nummer 18, Alfred Ahlgrens beklädnadsaffär och beställningsskrädderi i nummer 17 (vid Stortorget) och ytterligare någon i 22:an. Bernhard Bylund sålde manufaktur och mattor i nummer 16 vid torget, Olga Ljungström i 26:an sålde kappor och pälsvaror och hade damskrädderi, medan FA Rackwitz i nummer 24 koncentrerade sig på pälsar och köpte upp “alla sorters vilda skinn”. Elsa Fogelström hade barngarderob i nummer 29. Gefle skomagasin och Johan Larssons guldsmedsbutik låg i 21:an, Törnbloms möbler i nummer 31. Nordell & Broman hade hemslöjds- och tapisseriaffar i nummer 14 och undervisade även i konstvävnad och enklare vävnad.

 

Blev man hungrig efter all köpenskap låg Edvard Lindbloms matvaruaffär nära till, i “Lindbloms hörna”, Drottninggatan 18. Mittemot Riksbanken, i nummer 35, fanns Tysta Marie med första klass matsalar och kafé. Och Gävles nya husmodersskola, en trappa upp i nummer 16, erbjöd måltidsinackordering, även för vegetarianer.

 

 

Lindbloms hörna

 

Ordförande i Norrlandsbankens styrelse var konsul Oscar

Flensburg. Han hade samma uppgift i Gefle stads sparbank. Även bankerna flockades på Drottninggatan: Gefle folkbank i nummer 29, Riksbankens avdelningskontor i 34, Helsinglands enskilda bank i 36.

 

I bankens grannhus, till höger på bilden, i nummer 27, låg en av stadens äldsta butiker, apoteket Lejonet. 1917 ägdes detta hus, taxerat till 93 000

kronor, av apotekare Vitalis

Wickberg. (Norrlandsbankens fastighet hade samtidigt ett taxeringsvärde av 339.000 kronor.) Alla de uppräknade var kanske inte i verksamhet exakt samma år. Uppgifterna är från 1912-1917. Det var ändå “den täta staden”, med ett brett utbud och mycken service inom räckhåll. Utanför manufakturaffären i hörnet står en gasdriven gatlykta, och gatan är lagd med smågatsten. Spårvagnen gick i närheten, men just här klapprade hästhovar och skramlade vagnar. Norrlandsbankens stenhus står kvar, medan alla omgivande trähus har försvunnit.

År 2006

Foto: Barbro Sollbe

Barbro Sollbe

————————

Nästan fem år senare – 8 december 2011 ser det ut så här.

Foto: Hitta.se

——————————————————-

  Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson – lisse-lotte@danielson.be

Scroll to Top