Gamla Foton, Del 1

2010 (ett Bildarkiv)

 

Minns någon Sjöbergs konditori?

 

 

 

Tavlan finns på Länsmuseet. Besök detta.. Foto från interiören 1879.

 

 

Foto, N. Rådmansgatan

 

 

 

 

 

       

Gustaf Sjöberg (1849-1917) med hustru och son

 

 

……..Man byggde intensivt efter branden: Hotell Skandia, Folkets hus, Järnvägshotellet, Svenska handelsbanken, Sparbankshuset, Sjöstrands konditori, Sjöbergs konditori – men det mesta av dessa är rivet då rivningsvågen i Centrum rullade allt snabbare från 50-talet och framåt. Flera esplanader gjorde staden öppen och ljus. Rådhusesplanaden anlades 1873-75 och den skulle också tjäna som en brandgata, före branden var den bebyggd. Östra Esplanaden, senare Järnvägsesplanaden, drogs där järnvägen är nu.

 

Utdrag ur Gefle på 1800-talet

 

———————————————————————

 

 

I början på 1900-talet.

 

—————————————————————————————————–

 

—————————————————————————————————–

I början av 1900-talet.

 

—————————————————————————————————–

Vilken var familjen Sehlberg?

 

—————————————————————————————————-

Vem var Agnes von Krusenstjerna?

 

—————————————————————————————————–

—————————————————————————————————–

 

Läs mer om detta Hotell.

 

—————————————————————————————

Murénska badhuset.

 

eller Murénbadet, “Murre” som det i dagligt tal kallades, låg där polishuset ligger i korsningen Centralgatan-Södra Strandgatan och var med sina trappstegsgavlar ett viktigt inslag i stadsbilden men revs 1966 sedan Strömbadet tagits i bruk. Räntan från Per Muréns donationsfond användes till att bygga badhuset, som invigdes 1907.
Det fyra våningar höga tegelhuset, ritat av Ture Stenberg, hade en stor och en liten simhall, olika typer av specialbad och karbad och ansågs vara ett av landets förnämsta badhus. En gång i veckan fick kvinnor bada till rabatterat pris, männen fick samma förmån två gånger i veckan. 1910 inreddes även en tvättinrättning i huset.
På 1940-talet fanns planer att bygga på badet med ett idrottshus , men de förverkligades inte. Sedan nytt badhus tagits i bruk användes stora simhallen en tid som lokal för pingstförsamlingen medan en ny kyrka byggdes. Lokaler i huset användes även för yrkesskola, konstnärsateljé med mera.

—————————————————————————————

 

Minns ni kära gamla SAGA-biografen?

Foto Carl Larsson/Länsmuseet Gävleborg.

 

—————————————————

 

Lindbloms hörna, mycket gammal bild. Drottninggatan vid Rådhustorget.

 

—————————————————

 

 

—————————————————

 

I Lennstrandska huset mittemot teatern uppväxte under 1800-talets senare del Viktor Lennstrand, “Sveriges mest hatade man”. Fritänkaren och förkunnaren ådrog sig ett hat från människor med annan uppfattning och förföljelser från myndigheterna, som man i våra dagar helt enkelt inte kan fatta. 1903.

 

Vem var Viktor Lennstrand?

 

————————————————————————————-

Sandbloms hörna.

 

—————————————————————————————————–

 

—————————————————————————————————–

 

 

—————————————————————————————————–

 

 

—————————————————————————————————–

 

 

—————————————————————————————————–

 

 

 

—————————————————————————————————–

 Foto: Carl Larsson

 

I hörnet Norra Kungsgatan-Drottninggatan (kv Nattväktaren) låg ett stenhus från 1870-talet. Efter en tillbyggnad 1899 var det i tre våningar. Skyltfönster i gatuplanet tillkom 1905. Gefle Handelsinstitut fanns i mellanvåningen, efter en flyttning från Centralplan.

På fotot ses i söder (tvåvåningsbyggnaden) Gefle Symaskins- & Barnvagnsaffär. I hörnhuset syns t v Sörby trädgårdsblomsterhandel. Under skylten “Hattar och mössor” hänger ett utspänt paraply rakt ut från väggen – emblem för E L Kindahls företag Gefle Paraplyfabrik.

 

Anton Westermarks manufakturaffär upptar hus hörnan. Adressen var Drottninggatan 20. Här såldes mattor och möbel-, gardin- och “klädnings”tyger. En syateljé hörde till företaget. Runt hörnet, Drottninggatan 18, låg E Bladins urmakeri och Percy Lucks delikatessaffär.

Westermarks hörna blev senare känd som Lindbloms. Idag ligger Nordbanken (f d Uplandsbanken på denna plats, i en byggnad från 1970.

—————————————————————————————————–

 

 

Foto: Åke Nylén 1966.

 

Kvarteret Oxenstjärna i centrala Gävle tillkom efter stadsbranden 1869 och en stor del av det har bevarat sitt utseende sedan dess (skrevs 1983). Kvar finns fortfarande inte bara byggnaderna utan även t ex ett högt spjälstaket mot gatan och ett stall med spiltor.

Fastigheten i hörnet av Drottninggatan och Norra Köpmangatan uppfördes direkt efter branden av byggmästare Johan Fredrik Lindeberg. Han var också, tillsammans med järnhandlare Fischer, den förste ägaren. Strax före sekelskiftet övertogs huset av järnhandlare August Olsson, vars änka gifte om sig med konsul J A Löfgren. Huset var i familjen Löfgrens ägo 1903-1967, då det såldes till det kommunala företaget Brynäs Byggnads AB. Affären på hörnet (som var Malungsboden 1983) drevs som järnhandel under olika ägare fram till 1973, d.v.s. i över hundra år.

Den ursprungliga bostadslägenheten ovanför affären, mot Drottninggatan, kontoriserades redan före sekelskiftet.

I dag finns ingen centralt belägen järnaffär i Gävle och huset var 1983 rivningshotet, liksom flera andra byggnader i kvarteret Oxenstjärna. Därmed skulle Norra Köpmangatans historiska stadsbild spolieras – det sista gatuavsnittet i centrala Gävle som alltjämt ger en god bild av hur “staden efter branden” såg ut.

—————————————————————————————————–

 

—————————————————————————————————–

 

—————————————————————————————————-

 

Strömbadet 1993. Fotograf: Evald Wiberg.

—————————————————————————————————–

 

———————————————-

 

Drottninggatan/Kv Nattväktaren någon gång på 60-talet.

 

———————————————-

 

Här rivs Diethelms. I mars 1976 var det kört för det ärevördiga konditoriet på Norra Kungsgatan. Även Gevaliapalatset intill var ett tag hotat!

 

70-talet var ett omvälvande decennium på många olika sätt. Staden Gävle ändrade utseende genom att många vackra byggnader jämnades med marken för att ge plats för nya moderna hus. Gamla Gävle ångbryggeri (där Skattemyndigheten är nu) saknade plötsligt kulturhistoriskt värde. Man rev Diethelms och Sjöstrands – tänk när genomfartstrafiken strök förbi dessa klassiska konditorier utefter Esplanaden!

 

CH fick en ny modern tillbyggnad på bekostnad av ett hundraårigt hus där Gävles äldsta mataffär låg. Betlehemskyrkan revs. Och Brynäs där de sista genuina resterna av arbetarstaden Gävle, tillika ett klassiskt “varumärke” revs undan. 1970 stängde Skoglund & Olsons gjuteri för gott, Håkan Westlund utsågs till Sveriges yngsta kommunalråd och Gävle Energiverk startade sin satsning på fjärrvärme i Gävle.

———————————————-

 

 

———————————————-

 

 

 

Gävle stad fick ett museum och rev Palatset./Barbro Sollbe

 

———————————————-

Kaserngatan, kv Fruns Hage, mot väster på 70-talet. Den korsas vid kvarterets slut av Kopparslagargatan

Gefle Dagblad 3/4 2004.

 

———————————————-

 

Foto Holger Olsson.

Kaserngatan, kv Fruns Hage, mot Brynäs på öster på 70-talet. Den korsas vid kvarterets slut av Centralgatan och Staffans kyrkan syns i bakgrunden.

Gefle Dagblad 3/4 2004.

 

———————————————-

 

———————————————-

 

Boulognerskogen 1938. 

———————————————-

 

———————————————-

 

Foto: Åke Nyhlén.

Café Solglimten i Boulognerskogen 1965.

Boulognerskogen kom till år 1865, då staden förvärvade den s.k. Kroknäs hage som ditintills hade ägts av kyrkan. Parken fick namn efter Bois de Boulogne som anlagts i Paris något decennium tidigare och blev snabbt ett populärt utflyktsmål för Gävleborna som tog spårvagnen till ändstationen i Stadsträdgården. Flera kaféer anlades – när de var som flest fanns fem – och musikevenemang var vanliga under sommarhalvåret.

———————————————-

 

 

Stadshuset Gefle_ca_1900

I början på 1900-talet.

———————————————-

 

1938 var det en stor händelse i Gävles historia och

det räknades kvitton som aldrig förr!

Invigning av Stans största varuhus …..

Mer info om detta!

 

 

Var det verkligen stans största? – OK, må så vara men definitivt inte det första…!

Detta fanns redan 1934 …

 

 

Gävles första varuhus var troligen Tempo (invigt 1934) på Norra Kungsgatan 1936. Huset med Lindbloms hörna, en livsmedelsaffär och på andra sidan av Drottninggatan det hus som revs 1937 för att bereda plats för Konsum invigt 1938. Observera spårvagnen vid Drottninggatan. Vykort.

 

 

 

———————————————-

 

Foto Åke Nyhlén.

 

Det glada 1950-talet! (Korsningen Kaserngatan/Södra Centralgatan)

Överst under markisen t.h. låg tidigare Axel Wahlmans Kött & Chark (fast då fanns det ingen markis som här när bilden togs 1973). För att under sommartid hålla temperaturen sval i butiken rann det ständigt vatten på insidan av butiksfönstret. (På bilden fanns här en ny affär).

 

Bernt Forsberg minns i artikel till Gefle Dagblad, lördag 13/11 2004.

 

Själv minns jag att det var helt fascinerande att som barn stå och titta på det rinnande vattnet. Det hade jag aldrig sett någon annanstans. Där kunde man köpa hemlagad pölsa som jag älskade (!). Det gör jag förresten fortfarande. Lisse-Lotte Danielson.

 

Från nästa hus i hörnet av Södra Centralgatan, doftade det gott nybakat från Södra hembageriet.

En brant trappa upp ledde tidigare upp till Astrid Erikssons tobaksaffär.

 

I början på varje månad följde jag med min mamma dit för då kom månadens nya Kalle Anka & Co som då kostade 75 öre. Lyckan var enorm dessa dagar. /Lisse-Lotte

 

———————————————-

Det glada 1950-talet! (Södra Kopparslagargatan mitt emot Södra skolan.)

 

I kvarteret Pernau, mittemot Södra skolan, finns tobaksaffärens “Tobako”. Innehavaren Sven Allernäs är en verklig ungdomsfostrare. Han ger diverse uppdrag till oss 1940-talets grabbar.

 

 

Att hämta varor på det närbelägna Tobaksmonopolet ger 25 öre, att på onsdagar lämna in tipskuponger till kontoret på Centralplan ger 50 öre etcetera.

 

 

I samma hus bor bl.a. pastor Titus Lönnå med sönerna Harry och Kjell. Vidare bor där porslinsformgivare Eugen Trost med tre söner. Den yngste sonen Jan, blev sedermera en välkänd professor i Uppsala med ämnet “samlevnad”.

 

 

Bernt Forsberg minns i artikel till Gefle Dagblad, lördag 13/11 2004.

 

 

Själv köpte jag Salmiak i små askar som var små lakritspastiller för 10 öre någon enstaka gång. Det var vad min kassa tålde. Goda var de! – Lisse-Lotte Danielson

———————————————-

 

I Söderbazaren kunde man från familjen Sjölander inhandla det mesta – ja, allt från damstrumpor till herrkalsonger, tyger, garner, pennor och papper.

Vid påsktid kunde grabbarna även köpa “ryska smällare”! Bernt Forsbergminns i artikel till Gefle Dagblad, lördag 13/11 2004.

 

Själv köpte jag hopprep där! – Lisse-Lotte Danielson

———————————————

 

———————————————-

 

Visst är det gamla broräcket med vattenpumpen vackert…! Varför revs pumpen vid Gavleån vid Kungsgatan?

————————————-

 

Se Gefle Dagblads underbara bildspel omTorget genom tiderna“!

————————————–

———-

Skridskobana på Gavleån på 1920-talet. Detta missade vi i vintras trots den rejäla kylan!

 

 

Hittade en underbar sida från det glada 50-talet!

Varsågod, minns och njut!

 

FEMTIOTALSJAKTEN

 

 

Egen upptäckt: Minnessten med Gustav V Adolfs namnteckning från 1912.

 

 

 

 Gävles första varuhus var troligen Tempo (invigt 1934) på Norra Kungsgatan 1936. Huset med Lindbloms hörna, en livsmedelsaffär och på andra sidan av Drottninggatan det hus som revs 1937 för att bereda plats för Konsum invigt 1938. Observera spårvagnen vid Drottninggatan. Vykort.

 

  

 

 

1940 – Gävle Museum som senare blev Länsmuseet Gävleborg.

 

Hur ett danskt palats hamnar i Gävle stad.

 

 

Enligt obekräftad hörsägen så är det lilla huset till vänster själva Spinnhuset som låg vid Spinnhusgränd. Man ville spara detta men Antonie vägrade att i så fall bygga sitt Museum.

Läste att den 15 september 1973 föddes Daniel Westling. Samma dag avled Gustav VI Adolf, alltså Victorias farfars far. Och som om inte det var nog var det förstås samma dag som dåvarande kronprinsen Carl Gustaf blev kung. Nog är det lite märkligt.

 

 

    Titta hur det såg ut i Gävle på våren 1916. Finns det risk för upprepning?

 

Gå till Startsidan!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Comments

Ann-Kristin Uppman
Reply

Hej!
Vilka fantastiska gamla bilder. Jag har haft en riktig nostalgistund här när jag suttit och kikat på dem.

/AKU

admin
Reply

Tack för att du skriver detta Ann-Kristin, jag har fått många liknande kommentarer. Vi behöver verkligen våra nostalgistunder!

Christer sundberg
Reply

Är det nedgången till södra hembageriet som syns längst till vänster på bilden korsningen kaserngatan /centralgatan.I så fal jätteroligt Min farfar och farmor drev bageriet till i början på 50 talet.
Thure och Ester sundberg

admin
Reply

Förlåt att mitt svar dröjde. Jag håller på med så olika saker samtidigt så det var först nu som jag såg ditt inlägg. Ja, visst är det södra hembageriet som du ser. Så kul att du blev glad åt bilden. Kommer du ihåg att det tidigare var en Tobaksaffär där i hörnan med en uppåtgående trappa? Det är Åke Nylén som har tagit bilden och denna bit har jag skurit ut från den. Hälsningar, Lisse-Lotte

Anders Sandin
Reply

jättefina bilker och väldigt kul att de finns. Jag har en fundering. Hur kunde man åka skridskor i Gavleån. Var det inte lika strömt tidigare som det är idag? Eller kanske det var mycket kallare vinrar tidigare.

admin
Reply

Vet du Anders, det är precis samma fråga som även jag har ställt mig!!

Lisse-Lotte

Maud Ekedahl/Hadders
Reply

Tack för denna nostalgitripp.
Maud Hadders

Leave a comment

name*

email* (not published)

website