Skridskobana på Rådhustorget

Isbana-rådhuset

Publ. i GD 2/11 2015.

 

Nästa år vill Gävles styrande partier S. V och MP bygga om Rådhustorget och skapa en skridskobana där. Men alliansoppositionen är kritisk och vill nu avbryta allt arbete med centrumplanen.

 

-Efter vad jag hört tycker inte Gävleborna att Rådhustorget och en isbana är viktigast, säger Inger KällgrenSawe- la. M.

 

I veckan har partierna lagt fram sina respektive budgetförslag för Gävle kommun 2016. Det finns tre olika förslag. Ett från de styrande partierna S, V och MP, ett från alliansen (M, FP, C och KD) och ett från främlingsfientliga SD.

 

Det mesta av innehållet är känt sedan tidigare, då fullmäktige redan i juni godkände ramarna till budgeten. De rödgröna vann då omröstningen, bland annat med satsningar på att bygga bort alla köer till boenden för äldre och funktionshindrade samt surfplattor till alla elever i årskurs sju-nio.

 

Alliansen har nu anpassat sin skuggbudget utifrån de ramar som godkändes.

 

– Men vi vill prioritera annorlunda inom ramarna, säger Inger Källgren Sawela, kommunalråd i opposition för M.

Alliansen har därför lagt fram 14 krav på förändringar till kommunfullmäktige.

 

Två av kraven är att genast avsluta det pågående arbetet med kommunens centrumplan och att anställa en stadsarkitekt.

 

De rödgröna har avsatt 80 miljoner kronor till att genomföra idéerna i centrumplanen 2016-2018. Först ut blir en ombyggnad av Rådhustorget för att skapa en skridskobana samt en förhöjd terrass närmast Rådhuset för uteservering.

Förra året valde de rödgröna att lägga andra delar av centrumplanen i malpåse för att få alliansens stöd i budgetomröstningen. Det gällde trafikavstängningar vid Rådhustorget och en ombyggnad av  Slottstorget.

 

– Därför vill vi nu ta ett omtag. Efter vad jag hört tycker inte Gävleborna att Rådhustorget och en isbana är viktigast. Vi behöver prioritera rust av kajer och att göra Drottninggatan och Södra Kungsgatan mer attraktiva, säger Inger Källgren Sawela.

 

Men de gatorna ingår väl också i centrumplanen?

– Jo, men vi säger inte att allt i centrumplanen är dåligt. Men eftersom det blivit förändringar behöver vi ta ett nytt grepp. Vad jag vet har vi inte fattat något beslut om att prioritera Rådhustorget, säger hon.

 

Alliansens förslag är att en helt ny planprocess för centrum, från norr till söder, från centralstationen till Strömvallen.

 

Men kommunalrådet Åsa Wiklund Lång, S, är kritisk. Kommunen har lagt ner mycket tid och pengar på centrumplanen, menar hon.

 

-Menar alliansen att centrumutvecklingen ska bli stående medan vi gör en ny utredning? Jag kan inte ens tro att de menar att det är gratis, säger hon.

 

Maria Carlsson

————

Publ. 2/11 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top